23

SEP
2018

Ποσά που προκαλούν ίλιγγο συνθέτουν το ύψος του ιδιωτικού χρέους

ΒΕΘ: Να ξεκολλήσουν εξωδικαστικός και 120 δόσεις ζητούν οι επιχειρηματίες

13 Mar 201816.32

Παρότι, ο εξωδικαστικός μηχανισμός αναμενόταν σαν μάννα εξ ουρανού από την αγορά, εντούτοις η απόδοσή του φαίνεται να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν διεκπεραιωθεί και καταλήξει σε ρύθμιση οφειλών είναι μόλις 21 από την ημερομηνία λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που έστησε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους,  και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2017 έως και σήμερα.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), με αφορμή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, ερωτηθείς στο περιθώριο της ενημερωτικής εκδήλωσης, αν ο εξωδικαστικός που έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος του 2018, δεν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε ενδεχομένως θα εξεταστεί η παράτασή του.

Πάντως αν και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του εξωδικαστικού δεν είναι ικανοποιητικά, εντούτοις το ενδιαφέρον που καταγράφεται από επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες είναι μεγάλο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κουρμούσης οι επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας του εξωδικαστικού  ξεπερνούν τις 25.000, ενώ στον ένα μήνα που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες περισσότεροι από 7.000 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υπαγωγής.

Ο κυριότερος λόγος που κρατά εγκλωβισμένες χιλιάδες επιχειρήσεις σε διάφορα στάδια του εξωδικαστικού είναι οι πιστωτές και κατά κύριο λόγο οι τράπεζες που καθυστερούν, όπως είπε, τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που συχνά διαρκεί μήνες.


Πιο βατή η διαδικασία για τους ελεύθερους επαγγελματίες


Αναφερόμενος ο κ. Κουρμούσης στη διαδικασία που ακολουθούν οι  ελεύθεροι επαγγελματίες για ρύθμιση των χρεών τους σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, σε εκατόν είκοσι δόσεις, τόνισε πως «είναι πολύ πιο εύκολη και ταχύτερη έναντι αυτής για τους επιχειρηματίες, καθώς σχεδόν τα πάντα είναι ηλεκτρονικά. Δεν χρειάζεται ούτε μελέτη βιωσιμότητας, ούτε τίποτε από όσα απαιτούνται για μια εταιρία. Κι επίσης, έχει μόνο δημόσιους πιστωτές. Είναι 90% πιο απλή η διαδικασία».


Σε δυσθεώρητα ύψη το ιδιωτικό χρέος


Ποσά που προκαλούν ίλιγγο συνθέτουν το ύψος του ιδιωτικού χρέους, το οποίο δεν είναι ακριβώς γνωστό. Από τα υπάρχοντα στοιχεία τα κόκκινα δάνεια προς τις Τράπεζες ανέρχονται κοντά σε 95 δισ. ευρώ, τα χρέη προς την εφορία στα 100 δισ. και προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 30 δισ. Πρόκειται για οφειλές που συνολικά φθάνουν στα 225-230 δισ., στις οποίες όμως δεν περιλαμβάνονται χρέη μεταξύ των επιχειρήσεων, ή οφειλές επιχειρήσεων προς εργαζομένους, για αυτό και εκτιμάται ότι το ιδιωτικό χρέος προσεγγίζει σε ύψος το δημόσιο.


Διαψεύδονται μέχρι στιγμής οι προσδοκίες των επιχειρηματιών


Στις δυσλειτουργίες του εξωδικαστικού και των 120 δόσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΒΕΘ και Β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος επισημαίνοντας πως «είναι καλές οι προθέσεις του υπουργείου αλλά αυτοί που μπορούν να ενταχθούν στις παραπάνω ρυθμίσεις είναι σαφώς λιγότεροι από όσους επιθυμούν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων».

«Οι βασικές δυσλειτουργίες του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι, μεταξύ άλλων, το πλήθος των δικαιολογητικών που πρέπει να κατατεθούν από πλευράς των αιτούντων τη ρύθμιση, όπως και ο όρος της μιας κερδοφόρας χρήσης τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης, παρά τις αυστηρές προθεσμίες οι διαπραγματεύσεις καταλήγουν σε χρονοβόρες διαδικασίες που μπορεί να φτάσουν και τους 10 μήνες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον, χρόνος, για καμία πλευρά» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας πως και για τις 120 δόσεις απαιτείται επίσης μεγάλος αριθμός δικαιολογητικών, υπάρχουν περιοριστικές ημερομηνίες (υπάγονται οφειλές έως 31/12/2016), καθώς και αυστηρές συνθήκες με τις οποίες χάνεται η ρύθμιση.

 «Αν θέλουμε να ξεκολλήσει και να πάει μπροστά η ελληνική οικονομία, το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους πρέπει να λυθεί. Κι αυτό απαιτεί γενναίες και αποφασιστικές παρεμβάσεις» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)Τύπος Θεσσαλονίκης

Το Internet θα χωριστεί στα δύο έως το 2028

Οικονομία22 Sep 201814.41

Η πρόβλεψη του πρώην διευθύνοντος  συμβούλου της Google και προέδρου της μητρικής της εταιρείας, Alphabet, Έρικ Σμιντ

Θεσσαλονίκη: «Όχι» ΕΣΘ στο ωράριο Μπουτάρη για τα μαγαζιά

Οικονομία22 Sep 201801.10

Πώς σχολιάζει ο πρόεδρος του ΕΣΘ την πρόταση Μπουτάρη για το ωράριο


Έναρξη αιτήσεων για νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ - Ποιους αφορά

Οικονομία21 Sep 201818.30

Επιχορήγηση επιχειρήσεων για τη διατήρηση νέων θέσεων εργασίας


Ενισχύεται η δράση των μικτών κλιμακίων ελέγχου στην αγορά

Οικονομία21 Sep 201818.24

Το παρεμπόριο είναι μία μάστιγα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, λέει ο Πιτσιόρλας


Η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά με τον Αντιπρόεδρο της Korean Air κ. Lee Jinho, τον Γενικό Διευθυντή της Korean Air κ. Hoon Jun και η πρέσβης της Ελλάδας στην Κορέα Ιφιγένεια Κοντολέοντος.

Προτεραιότητα για την Ελλάδα η απευθείας αεροπορική σύνδεση Σεούλ-Αθήνας

Οικονομία21 Sep 201817.50

Διαδοχικές συναντήσεις της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά 

Η ΕΣΕΕ τιμά αύριο την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου

Οικονομία21 Sep 201817.20

Επαναφέρει εκ νέου τα βασικά αιτήματα της Μμε επιχειρηματικότητας


«Εκπτώσεις 70% για τα χαμηλότερα εισοδήματα με το νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο»

Οικονομία21 Sep 201812.20

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης

Κοντά στο 90% της παραγωγής ακτινιδίων ετησίως εξάγεται

Οικονομία20 Sep 201821.21

Οι θέσεις της Άτυπης Διεπαγγελματικής Ομάδας Ακτινιδίου για τις προδιαγραφές ποιότηταςΜασούτηςMediterranean CosmosHuawei Y series
Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook

Τρέχον Τεύχος

Τελετή θεμελίωσης για νέο τερματικό σταθμό στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης

δείτε το τεύχος

7222


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία