23

ΜΑΡ
2018

Ποσά που προκαλούν ίλιγγο συνθέτουν το ύψος του ιδιωτικού χρέους

ΒΕΘ: Να ξεκολλήσουν εξωδικαστικός και 120 δόσεις ζητούν οι επιχειρηματίες

13 Μαρ 201816.32

Παρότι, ο εξωδικαστικός μηχανισμός αναμενόταν σαν μάννα εξ ουρανού από την αγορά, εντούτοις η απόδοσή του φαίνεται να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν διεκπεραιωθεί και καταλήξει σε ρύθμιση οφειλών είναι μόλις 21 από την ημερομηνία λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που έστησε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους,  και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2017 έως και σήμερα.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), με αφορμή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, ερωτηθείς στο περιθώριο της ενημερωτικής εκδήλωσης, αν ο εξωδικαστικός που έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος του 2018, δεν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε ενδεχομένως θα εξεταστεί η παράτασή του.

Πάντως αν και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του εξωδικαστικού δεν είναι ικανοποιητικά, εντούτοις το ενδιαφέρον που καταγράφεται από επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες είναι μεγάλο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κουρμούσης οι επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας του εξωδικαστικού  ξεπερνούν τις 25.000, ενώ στον ένα μήνα που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες περισσότεροι από 7.000 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υπαγωγής.

Ο κυριότερος λόγος που κρατά εγκλωβισμένες χιλιάδες επιχειρήσεις σε διάφορα στάδια του εξωδικαστικού είναι οι πιστωτές και κατά κύριο λόγο οι τράπεζες που καθυστερούν, όπως είπε, τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που συχνά διαρκεί μήνες.


Πιο βατή η διαδικασία για τους ελεύθερους επαγγελματίες


Αναφερόμενος ο κ. Κουρμούσης στη διαδικασία που ακολουθούν οι  ελεύθεροι επαγγελματίες για ρύθμιση των χρεών τους σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, σε εκατόν είκοσι δόσεις, τόνισε πως «είναι πολύ πιο εύκολη και ταχύτερη έναντι αυτής για τους επιχειρηματίες, καθώς σχεδόν τα πάντα είναι ηλεκτρονικά. Δεν χρειάζεται ούτε μελέτη βιωσιμότητας, ούτε τίποτε από όσα απαιτούνται για μια εταιρία. Κι επίσης, έχει μόνο δημόσιους πιστωτές. Είναι 90% πιο απλή η διαδικασία».


Σε δυσθεώρητα ύψη το ιδιωτικό χρέος


Ποσά που προκαλούν ίλιγγο συνθέτουν το ύψος του ιδιωτικού χρέους, το οποίο δεν είναι ακριβώς γνωστό. Από τα υπάρχοντα στοιχεία τα κόκκινα δάνεια προς τις Τράπεζες ανέρχονται κοντά σε 95 δισ. ευρώ, τα χρέη προς την εφορία στα 100 δισ. και προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 30 δισ. Πρόκειται για οφειλές που συνολικά φθάνουν στα 225-230 δισ., στις οποίες όμως δεν περιλαμβάνονται χρέη μεταξύ των επιχειρήσεων, ή οφειλές επιχειρήσεων προς εργαζομένους, για αυτό και εκτιμάται ότι το ιδιωτικό χρέος προσεγγίζει σε ύψος το δημόσιο.


Διαψεύδονται μέχρι στιγμής οι προσδοκίες των επιχειρηματιών


Στις δυσλειτουργίες του εξωδικαστικού και των 120 δόσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΒΕΘ και Β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος επισημαίνοντας πως «είναι καλές οι προθέσεις του υπουργείου αλλά αυτοί που μπορούν να ενταχθούν στις παραπάνω ρυθμίσεις είναι σαφώς λιγότεροι από όσους επιθυμούν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων».

«Οι βασικές δυσλειτουργίες του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι, μεταξύ άλλων, το πλήθος των δικαιολογητικών που πρέπει να κατατεθούν από πλευράς των αιτούντων τη ρύθμιση, όπως και ο όρος της μιας κερδοφόρας χρήσης τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης, παρά τις αυστηρές προθεσμίες οι διαπραγματεύσεις καταλήγουν σε χρονοβόρες διαδικασίες που μπορεί να φτάσουν και τους 10 μήνες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον, χρόνος, για καμία πλευρά» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας πως και για τις 120 δόσεις απαιτείται επίσης μεγάλος αριθμός δικαιολογητικών, υπάρχουν περιοριστικές ημερομηνίες (υπάγονται οφειλές έως 31/12/2016), καθώς και αυστηρές συνθήκες με τις οποίες χάνεται η ρύθμιση.

 «Αν θέλουμε να ξεκολλήσει και να πάει μπροστά η ελληνική οικονομία, το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους πρέπει να λυθεί. Κι αυτό απαιτεί γενναίες και αποφασιστικές παρεμβάσεις» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Τύπος Θεσσαλονίκης


Typosthes.gr Social Media Awards 2017

Τέλος το δημόσιο, έδωσε τα «κλειδιά» του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Οικονομία23 Μαρ 201818.59

Ολοκληρώθηκε η πώληση του ΟΛΘ και με τη «βούλα»


Αύξηση αντικειμενικών αξιών στο 60% των ζωνών της χώρας

Οικονομία22 Μαρ 201822.00

Νέες τιμές υποβλήθηκαν από τους εκτιμητές στο ΥΠΟΙΚ

Νέοι ιδιοκτήτες από αύριο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Οικονομία22 Μαρ 201821.33

Πληρώθηκαν τα 231,9 εκατ. ευρώ και αλλάζει χέρια ο ΟΛΘ οριστικά


Πρόστιμα ΚΟΚ ανάλογα με το εισόδημα σας - Ποια είναι τα νέα κριτήρια

Οικονομία22 Μαρ 201817.48

Διευκρινήσεις από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη


ΙΕΛΚΑ: Δύο στους τρεις καταναλωτές νηστεύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα

Οικονομία22 Μαρ 201814.29

Τι δείχνει έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο με τη συμμετοχή καταναλωτών από όλη την Ελλάδα

Έρχονται «πράσινες» επενδύσεις ως και €3 δισ.

Οικονομία22 Μαρ 201813.17

Υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας η σχετική υπουργική απόφαση

ΟΑΕΔ: Πότε θα καταβληθούν το δώρο Πάσχα και επιδόματα ανεργίας

Οικονομία22 Μαρ 201812.22

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού

Ποιες 5 ειδικότητες προστίθενται στα Τμήματα Μαθητείας των ΕΠΑΛ

Οικονομία22 Μαρ 201811.06

Θα ενταχθούν από την επόμενη σχολική χρονιά, σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας

ΠΡΟΣΟΧΗ – Ποια τυριά ανακαλεί ο ΕΦΕΤ από γνωστά σούπερ μάρκετ (ΦΩΤΟ)

Οικονομία21 Μαρ 201817.15

Τα τυριά που ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ ως μη ασφαλή
Μασούτης


ΕΛΠΕhemaplexAutoInterlife Kids
Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook

Τρέχον Τεύχος

Εικόνες ντροπής και προσαγωγές στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης

δείτε το τεύχος

7770


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία