22

JUN
2018

Ποσά που προκαλούν ίλιγγο συνθέτουν το ύψος του ιδιωτικού χρέους

ΒΕΘ: Να ξεκολλήσουν εξωδικαστικός και 120 δόσεις ζητούν οι επιχειρηματίες

13 Mar 201816.32

Παρότι, ο εξωδικαστικός μηχανισμός αναμενόταν σαν μάννα εξ ουρανού από την αγορά, εντούτοις η απόδοσή του φαίνεται να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν διεκπεραιωθεί και καταλήξει σε ρύθμιση οφειλών είναι μόλις 21 από την ημερομηνία λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που έστησε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους,  και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2017 έως και σήμερα.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), με αφορμή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, ερωτηθείς στο περιθώριο της ενημερωτικής εκδήλωσης, αν ο εξωδικαστικός που έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος του 2018, δεν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε ενδεχομένως θα εξεταστεί η παράτασή του.

Πάντως αν και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του εξωδικαστικού δεν είναι ικανοποιητικά, εντούτοις το ενδιαφέρον που καταγράφεται από επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες είναι μεγάλο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κουρμούσης οι επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας του εξωδικαστικού  ξεπερνούν τις 25.000, ενώ στον ένα μήνα που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες περισσότεροι από 7.000 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υπαγωγής.

Ο κυριότερος λόγος που κρατά εγκλωβισμένες χιλιάδες επιχειρήσεις σε διάφορα στάδια του εξωδικαστικού είναι οι πιστωτές και κατά κύριο λόγο οι τράπεζες που καθυστερούν, όπως είπε, τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που συχνά διαρκεί μήνες.


Πιο βατή η διαδικασία για τους ελεύθερους επαγγελματίες


Αναφερόμενος ο κ. Κουρμούσης στη διαδικασία που ακολουθούν οι  ελεύθεροι επαγγελματίες για ρύθμιση των χρεών τους σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, σε εκατόν είκοσι δόσεις, τόνισε πως «είναι πολύ πιο εύκολη και ταχύτερη έναντι αυτής για τους επιχειρηματίες, καθώς σχεδόν τα πάντα είναι ηλεκτρονικά. Δεν χρειάζεται ούτε μελέτη βιωσιμότητας, ούτε τίποτε από όσα απαιτούνται για μια εταιρία. Κι επίσης, έχει μόνο δημόσιους πιστωτές. Είναι 90% πιο απλή η διαδικασία».


Σε δυσθεώρητα ύψη το ιδιωτικό χρέος


Ποσά που προκαλούν ίλιγγο συνθέτουν το ύψος του ιδιωτικού χρέους, το οποίο δεν είναι ακριβώς γνωστό. Από τα υπάρχοντα στοιχεία τα κόκκινα δάνεια προς τις Τράπεζες ανέρχονται κοντά σε 95 δισ. ευρώ, τα χρέη προς την εφορία στα 100 δισ. και προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 30 δισ. Πρόκειται για οφειλές που συνολικά φθάνουν στα 225-230 δισ., στις οποίες όμως δεν περιλαμβάνονται χρέη μεταξύ των επιχειρήσεων, ή οφειλές επιχειρήσεων προς εργαζομένους, για αυτό και εκτιμάται ότι το ιδιωτικό χρέος προσεγγίζει σε ύψος το δημόσιο.


Διαψεύδονται μέχρι στιγμής οι προσδοκίες των επιχειρηματιών


Στις δυσλειτουργίες του εξωδικαστικού και των 120 δόσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΒΕΘ και Β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος επισημαίνοντας πως «είναι καλές οι προθέσεις του υπουργείου αλλά αυτοί που μπορούν να ενταχθούν στις παραπάνω ρυθμίσεις είναι σαφώς λιγότεροι από όσους επιθυμούν να κάνουν χρήση των ρυθμίσεων».

«Οι βασικές δυσλειτουργίες του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι, μεταξύ άλλων, το πλήθος των δικαιολογητικών που πρέπει να κατατεθούν από πλευράς των αιτούντων τη ρύθμιση, όπως και ο όρος της μιας κερδοφόρας χρήσης τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης, παρά τις αυστηρές προθεσμίες οι διαπραγματεύσεις καταλήγουν σε χρονοβόρες διαδικασίες που μπορεί να φτάσουν και τους 10 μήνες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον, χρόνος, για καμία πλευρά» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας πως και για τις 120 δόσεις απαιτείται επίσης μεγάλος αριθμός δικαιολογητικών, υπάρχουν περιοριστικές ημερομηνίες (υπάγονται οφειλές έως 31/12/2016), καθώς και αυστηρές συνθήκες με τις οποίες χάνεται η ρύθμιση.

 «Αν θέλουμε να ξεκολλήσει και να πάει μπροστά η ελληνική οικονομία, το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους πρέπει να λυθεί. Κι αυτό απαιτεί γενναίες και αποφασιστικές παρεμβάσεις» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Mollers
Τύπος Θεσσαλονίκης

Σύσταση εταιρειών σε μια στάση - Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Οικονομία22 Jun 201817.49

Καθορισμός διαδικασιών, προϋποθέσεων, τεχνικών λεπτομερειών και λοιπών θεμάτων


ΟΑΕΔ: Οριστικοί πίνακες για 5.066 θέσεις πλήρους απασχόλησης

Οικονομία22 Jun 201816.10

Αφορούν το πρόγραμμα για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας


Μείωση φόρων και εισφορών ζητά ο ΣΕΒ

Οικονομία22 Jun 201816.00

Ώστε να ενισχυθούν η απασχόληση, το διαθέσιμο εισόδημα και να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα 

Τσακαλώτος για τη συμφωνία για το χρέος: «Είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης»

Οικονομία22 Jun 201809.40

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», είπε ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup

Στη Θεσσαλονίκη η πρώτη σχολή πληροφορικής από γνωστή εταιρεία

Οικονομία22 Jun 201803.03

Για 4 εβδομάδες θα διαρκέσει το Deloitte Coding School


Οίνοι Βορείου Ελλάδος: Ο Στέλιος Μπουτάρης πρόεδρος μέχρι το 2020

Οικονομία21 Jun 201819.00

Επανεξελέγη στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ


Ο Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Τζώρτζης Δ., η Δ/ντρια Παρακολούθησης Θυγατρικών, κα Καρακίτσου Κ., ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπακούρας Λ., ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, κ. Μπούρας Β., η Αντιπρόεδρος, κα Δημογιάννη Σ., το μέλος του ΔΣ, κ. Μάνης Π. και η Δ/ντρια Εταιρικών Υποθέσεων, κα Στάχταρη Κ.

Επίσκεψη Διοίκησης ΔΕΠΑ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Οικονομία21 Jun 201818.00

Ενημέρωση από τον κ. Μπακούρα και διευθυντικά στελέχη 

Πιτσιόρλας: Κινητοποίηση της κυβέρνησης για τα σήματα μακεδονικών εταιρειών

Οικονομία21 Jun 201817.50

Προαναγγελία από το βήμα του Export Summit VI στη Θεσσαλονίκη


Emirates: Ανοίγει θέσεις εργασίας – Open Day στη Θεσσαλονίκη

Οικονομία21 Jun 201817.00

Πότε διοργανώνεται το «Open Day» για την κάλυψη θέσεων στο Πλήρωμα Θαλάμου


Η Ελλάδα στους δημοφιλέστερους προορισμούς των Κινέζων τουριστών στην Ευρώπη

Οικονομία21 Jun 201816.50

Μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα αναμένεται το 2018ΜασούτηςΕΛΠΕMollers


MollersΔΕΘ


Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook

Τρέχον Τεύχος

Συναγερμός για τη Μακεδονία στην τοπική αυτοδιοίκηση της Βόρειας Ελλάδας

δείτε το τεύχος

7148


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία