Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

83η ΔΕΘ: Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να ζήσει το «αμερικανικό όνειρο»

Παρουσίαση της 83ης ΔΕΘ με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ στο Διπλωματικό Σώμα ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Τον στόχο η 83η ΔΕΘ που θα πραγματοποιηθεί από 8-16 Σεπτεμβρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, να είναι η καλύτερη όλων των εποχών έχει θέσει η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, που σήμερα παρουσίασε τα βασικά στοιχεία της έκθεσης στο Διπλωματικό Σώμα.

Ο στόχος αυτός αφορά τόσο την επισκεψιμότητα, όσο και τη συμμετοχή των εκθετών αλλά και τα πολιτιστικά δρώμενα, όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης, εντός της ΔΕΘ, παρουσία του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, της Γενικής Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Rebecca Fong αλλά και προέδρων και εκπροσώπων οργανισμών και φορέων.

«Όλα δείχνουν πως φέτος θα ζήσουμε το αμερικανικό όνειρο στη Θεσσαλονίκη», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά τα βασικά στοιχεία που αφορούν τη ΔΕΘ, την ιστορία της και το θεσμό της τιμώμενης χώρας. Σημειώνεται ότι το φετινό σλόγκαν της ΔΕΘ είναι «ΔΕΘ πολλών αστέρων».

Για την 83η ΔΕΘ, ο κ. Ποζρικίδης είπε ότι εκτός από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες (Microsoft, Google, Cisco, Coca Cola και Lockheed Martin), θα συμμετάσχουν και πολλές μικρές που δεν έχουν καμία παρουσία ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη, ενώ θα είναι πολλές οι εκπλήξεις στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την τιμώμενη χώρα. Η έκθεση αναμένεται να προσελκύσει 290.000 επισκέπτες. 

Επιστρέφει το Αμερικανικό Περίπτερο

Αναφορά έκανε ο κ. Ποζρικίδης και στην ιστορία του αμερικανικού Περιπτέρου στη ΔΕΘ, στο οποίο ο κόσμος έκανε ουρές για να δει ό,τι πιο καινούριο σε προϊόντα τεχνολογίας. Όπως είπε ο κ. Ποζρικίδης, τη δεκαετία του 1950 παρουσιάστηκε εκεί για πρώτη φορά το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, ενώ λειτουργούσε και κινηματογράφος που έδειχνε κάθε μέρα αμερικάνικες ταινίες. Το 1960 το παρών έδωσαν εκεί δυο αστροναύτες δίπλα στο cockpit ενός διαστημοπλοίου. To Αμερικανικό Περίπτερο επανέρχεται στην 83η ΔΕΘ, στο μεγαλύτερο Περίπτερο εντός της ΔΕΘ, στο 13 (την οργάνωση του οποίου έχει αναλάβει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο), με στόχο να μείνει και στις επόμενες ΔΕΘ, όπως είπε το μέλος του Δ.Σ. του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Θανάσης Κουΐμτζής.

Η Αμερικανίδα Πρόξενος

 «Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα θα είναι μια γιορτή για τις επιχειρήσεις, την τεχνολογία, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση», τόνισε η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Rebecca Fong. «Δουλεύουμε πολύ σκληρά ώστε η ΔΕΘ του 2018 να αποτελέσει ορόσημο σε ότι αφορά τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις», τόνισε ακόμη η Πρόξενος, ενώ υπενθύμισε ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισαν από τον Λευκό Οίκο τη σημασία της συμμετοχής των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας. Είπε πως τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφτεί υψηλόβαθμη Αμερικανική αντιπροσωπεία τον Σεπτέμβριο, ενώ αναφορά έκανε και στην παρουσία μεγάλων επιχειρήσεων όπως η Cisco, η Microsoft και η Google. Παράλληλα, όπως τόνισε, θα δοθεί έμφαση σε θέματα εκπαίδευσης, ενώ μια σειρά από γεγονότα πολιτιστικά, επιστημονικά και επιχειρηματικά, έχουν ξεκινήσει ήδη και θα συνεχιστούν στη διάρκεια όλου του έτους. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τον επόμενο μήνα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη η αμερικανίδα αστροναύτης Marsha Ivins, η οποία πέρασε 55 μέρες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Εκτιμούμε τη σχέση μας με την Ελλάδα και θέλουμε να υπογραμμίσουμε συγκεκριμένα την δέσμευσή μας στη Β. Ελλάδα, είπε μεταξύ άλλων η κ. Fong. Η ίδια είπε ακόμη ότι στόχος είναι να σταλεί το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι «open for business»,  ότι η οικονομία γυρίζει σελίδα και ότι υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες εδώ για επενδύσεις.

Τζιτζικώστας: Έκθεση-σταθμός

Η ΔΕΘ έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, είπε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Απ. Τζιτζικώστας δίνοντας συγχαρητήρια στη διοίκηση του εκθεσιακού φορέα. «Έχουν καταφέρει να κάνουν ένα μικρό θαύμα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «δίνουν σε μας όπλα και επιχειρήματα για να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε, προκειμένου να καταστήσουμε αυτόν τον τόπο πόλο ανάπτυξης». Είπε συγκεκριμένα ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια «ο τόπος μας θα έχει καταστεί κόμβος ανάπτυξης και πύλη συνεργασία για τη ΝΑ Ευρώπη». Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα, ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι θέλουμε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η επιχειρηματική και επενδυτική παρουσία των ΗΠΑ στον τόπο μας και προς τον σκοπό αυτό, προετοιμάζονται εκδηλώσεις και ημερίδες. Σημειώνεται ότι ο κ. Τζιτζικώστας θα πραγματοποιήσει επίσημο ταξίδι στις ΗΠΑ στις 19-28 Απριλίου στη διάρκεια του οποίου θα έχει συναντήσεις  με αξιωματούχους, ομογενείς και πανεπιστήμια σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον προκειμένου παρουσιάσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κ. Μακεδονίας και της Β. Ελλάδας και «να δημιουργήσουμε ενδιαφέρον για τον τόπο μας».

«Είμαι βέβαιος ότι αυτός ο τόπος θα έχει τελείως διαφορετική εικόνα σε μερικά χρόνια και θέλουμε οι ΗΠΑ να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό», κατέληξε η τοποθέτηση του κ. Τζιτζικώστα.

Μπουτάρης: Η παρουσία των ΗΠΑ αποκαθιστά ισορροπίες

Για την πολύ καλή συνεργασία του Δήμου με τη ΔΕΘ-Helexpo, μίλησε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας ότι ο δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει την έκθεση και να είναι εορταστική η ατμόσφαιρα στην πόλη. Αναφορικά με την παρουσία των ΗΠΑ, τόνισε ότι είναι σημαντική γιατί αποκαθιστά ισορροπίες. «Η Ελλάδα έχει παραδοσιακούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, όπως είπε μεταξύ άλλων, υπενθυμίζοντας την μεγάλη παρουσία Ελλήνων εκεί αλλά και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποτελούν την πρώτη ηγέτιδα δύναμη «και αυτό πρέπει να το έχουμε πάντα υπόψη μας».

Διεθνοποίηση και ανάπλαση ΔΕΘ

Ο κ. Τζήκας μίλησε ακόμη για τη στρατηγική που αναπτύσσει ο εκθεσιακός φορέα το τελευταίο διάστημα με «σημαία» τη διεθνοποίηση. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις συνεργασίες με εκθεσιακούς οργανισμούς του εξωτερικού και στην υπογραφή συνεργασιών. Μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά στην τελευταία συνεργασία που έγινε με τη Fancy Food, τη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων των ΗΠΑ.

Ανέφερε ακόμη ότι η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και ο δήμος βρίσκονται σε επαφή και ετοιμάζουν το master plan, το χωρικό σχέδιο, για την ανάπλαση της ΔΕΘ. «Ελπίζουμε ότι θα είναι έτοιμο τέλος του έτους», είπε ο πρόεδρος του εκθεσιακού φορέα κ. Τάσος Τζήκας, εκτιμώντας ότι η εκκίνηση του μεγάλου project θα γίνει το 2018-2019.

Να ενταχθεί και ο χώρος του Γ΄ Σώματος Στρατού μέσα στον πολεοδομικό χώρο του εκθεσιακού διεκδικεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως επανέλαβε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. «Είναι μια διεκδίκηση που δεν την έχουμε αφήσει στην άκρη, την παλεύουμε», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

«Η ανάπλαση θα προσδιοριστεί ουσιαστικά από τη νέα ταυτότητα που πρέπει να έχει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, να εκσυγχρονιστεί δηλαδή και στην όψη και λειτουργικά.  Ήδη όπως είπε ο δήμαρχος, έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα που αφορά το γεγονός ότι ο χώρος της ΔΕΘ θα είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό η συνέχεια ενός μητροπολιτικού πάρκου. «Από την Περιφέρεια θα ζητήσουμε τη συνδρομή και την υποστήριξη για να ενταχθεί και ο χώρος του Γ΄ Σώματος Στρατού, μέσα σε αυτό το συγκρότημα. Δεν είναι πάρα πολύ σοφό για μένα να βρίσκεται μέσα στο κέντρο της πόλης μια ενεργός δύναμη. Η μονάδα ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ πρέπει να απομακρυνθεί από το κέντρο», είπε ακόμη ο δήμαρχος.

 «Ο Περιφερειάρχης είναι σε αναμονή, περιμένει να του παρουσιάσουμε το χωρικό σχέδιο για να δούμε μετά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα είναι κυρίως εθνικοί πόροι και εμείς προτείνουμε να είναι και ιδιωτικά κεφάλαια», είπε ακόμη ο κ. Τζήκας απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Θα δούμε τι χρηματοδοτικά εργαλεία θα πρέπει προσεγγίσουμε ή θα διεκδικήσουμε ενδεχομένως όλοι μαζί από την κεντρική κυβέρνηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ