Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έφεση από το ΥΠΕΝ για τα πρόστιμα της Ελληνικός Χρυσός

Τι ζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών

Εφέσεις κατά των δύο αποφάσεων του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών για τα πρόστιμα της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. κατέθεσε το Ελληνικό Δημόσιο ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι δύο εφέσεις είναι κατά των υπ’ αριθμ. Α22056/2017 και Α22065/2017 αντίστοιχων αποφάσεων του 25ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, με τις οποίες είχαν ακυρωθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 1.734.000 ευρώ, που είχαν επιβληθεί στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. για περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Οι εφέσεις κατατέθηκαν από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους μετά και από σχετική επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, με στόχο την εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την τήρηση του ευρωπαϊκού και εθνικού θεσμικού πλαισίου Περιβάλλοντος.

Ο αναπληρωτής υπουργός έχει δηλώσει ότι οι δύο προσβαλλόμενες αποφάσεις του 25ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών δεν αμφισβητούν τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών ελέγχων και τις περιβαλλοντικές παραβάσεις που καταγράφηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις οικείες Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης, αλλά περιορίζουν το βασικό σκεπτικό τους στην πάροδο του «εύλογου χρονικού διαστήματος» των 33 μηνών, κατά το οποίο η Διοίκηση όφειλε να είχε αποστείλει τις αποφάσεις των προστίμων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η άποψη του ΥΠΕΝ, που αποτυπώνεται και στους προβαλλόμενους λόγους έφεσης, είναι ότι δεν πρέπει να συγχέεται η διαδικασία περιβαλλοντικού ελέγχου, που δέον να ολοκληρώνεται εντός ευλόγου χρόνου, προκειμένου να λαμβάνονται το ταχύτερο δυνατό τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, με τη διαδικασία επιβολής διοικητικού προστίμου στον παραβάτη, η οποία δεν εμπίπτει σε τέτοιο χρονικό περιορισμό.

Το υπουργείο αναφέρει, επίσης, πως σε κάθε περίπτωση η περιβαλλοντική νομοθεσία έχει τον υπέρτερο σκοπό της θεσμικής θωράκισης της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της προστασίας του περιβάλλοντος και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αφήνεται ατιμώρητη καμία περιβαλλοντική παράβαση, διότι ματαιώνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο ο σκοπός του νόμου και αυτό προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμα και στην αρχή του κράτους δικαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

test-koronoios
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι από κορωνοϊό, 6 διασωληνωμένοι την τελευταία βδομάδα
Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι άνω του 10% και διατηρείται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, με επικράτηση της γρίπης τύπου...
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι από κορωνοϊό, 6 διασωληνωμένοι την τελευταία βδομάδα