Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σε διεύρυνση της παρουσίας της στην Ελλάδα ελπίζει η Suez

Αντιπροσωπεία του ΦΟΔΣΑ και δημάρχων της Κ. Μακεδονίας στο Παρίσι ...

Την ελπίδα να διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια η παρουσία της εταιρείας Suez στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος της εταιρείας για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Φαμπρίς Ροσινιόλ, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Η ολοκληρωμένη διαχείριση, αξιοποίηση στερεών αποβλήτων, παρουσίαση καινοτόμων τεχνολογιών διαχείρισης στη Γαλλία», που πραγματοποιείται στα γραφεία της εταιρείας στο Παρίσι, παρουσία αντιπροσωπείας του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας και δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας, που επισκέπτονται τη γαλλική πρωτεύουσα.

 «Στην Ελλάδα έχουμε πολύ μικρή παρουσία. Έχουμε μία παρουσία στη Θεσσαλονίκη, στα νερά, πολύ μικρή συμμετοχή, και δεν συμμετέχουμε στη διαχείριση της εταιρείας, είμαστε μόνο οικονομικός εταίρος. Κερδίσαμε, επίσης, τη διαχείριση για το αεροδρόμιο της Αθήνας για τα λύματα» ανέφερε ο κ. Ροσινιόλ και πρόσθεσε: «Η φιλοδοξία μας για την Ελλάδα είναι βέβαια να συνοδεύσουμε την ανάπτυξη και τη διαχείριση των υποδομών τόσο στο νερό, όσο και στα απόβλητα της χώρας».

 «Φυσικά επιθυμούμε να συνεργαστούμε σε μεγάλα πρότζεκτ δημόσιων έργων, σε συνεργασία με δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως κάναμε σε πολλές χώρες στον κόσμο αλλά και σε χώρες πολύ λιγότερο προηγμένες από την Ελλάδα που έχει ήδη τεχνολογία και υποδομή, γιατί όχι να συμμετέχουμε και σε διαδικασία ιδιωτικοποίσης» σημείωσε ο ίδιος.

Όπως είπε ο κ. Ροσινιόλ, ο όμιλος Suez είναι μία παγκόσμια εταιρεία στον τομέα του περιβάλλοντος, στην οποία εργάζονται 90.000 άτομα, ενώ διαθέτει παρουσία σε 760 χώρες και ο τζίρος της φτάνει τα 17 δισ. ευρώ το 2017.

   Όραμα του ΦΟΔΣΑ η Εγνατία διαχείριση των απορριμμάτων

   Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, τόνισε ότι ο Φορέας έχει ξεκινήσει έναν κύκλο ενημερωτικών ταξιδιών σε πόλεις του εξωτερικού, που είναι μπροστά σε θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο και ύστερα από πρόσκληση της γαλλικής πρεσβείας επιλέχθηκε το Παρίσι και έτσι διοργανώθηκε η συγκεκριμένη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Φορέα σε μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων με στόχο την υιοθέτηση καλών πρακτικών.

   «Ήρθε η ώρα και η αυτοδιοίκηση να πάρει τα ηνία, να εισακουστεί από την κεντρική διοίκηση και η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε να δώσουμε λύσεις στην Κεντρική Μακεδονία» επισήμανε ο κ. Γεράνης. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων προβλέπει τρεις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Κεντρική Μακεδονία, μία στις Σέρρες, μία στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης και μία στην ανατολική.

   «Κοιτάμε ακόμη πιο μπροστά. Πλέον, έχουμε όραμα να δώσουμε λύση για όλη τη βόρεια Ελλάδα: Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος και μεγάλο κομμάτι της Θεσσαλίας έχουν ένα κοινό σημείο: Έχουν την Εγνατία οδό και την οδική και τη σιδηροδρομική γραμμή. Οι πέντε αυτοί περιφερειακοί σχεδιασμοί έχουν ένα υπόλειμμα απορριμμάτων περίπου στις 350.000 τόνους. Το ονομάσαμε «Εγνατία διαχείριση στερεών αποβλήτων» γιατί από εδώ, την Κεντρική Μακεδονία, μαζί με τους συναδέλφους τούς αυτοδιοικητικούς, θα δώσουμε λύση για τα δύο πέμπτα της χώρας. Ευελπιστούμε και στην Αττική να γίνει ακόμη μία μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης και να δώσουμε λύση σε όλη τη χώρα. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ και γι αυτόν τον λόγο και για να δούμε πώς γίνεται η ολοκληρωμένη διαχείριση από τα πρώτα στάδια, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και ό,τι χρειάζεται και το υπόλειμμα των απορριμμάτων να πάμε και να το αξιοποιήσουμε ενεργειακά. Εδώ, στην πόλη του φωτός, υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια τέτοιες μονάδες» ανέφερε ο κ. Γεράνης.

   «Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση» τόνισε η πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι

 Από την πλευρά της, η πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι, Αγλαΐα Μπαλτά, τόνισε ότι η εν λόγω αποστολή πραγματοποιείται σε μία περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να βγει από την κρίση και δείχνει το ελληνικό ενδιαφέρον για το περιβάλλον. «Η Ελλάδα τρέχει πολλά οικονομικά προγράμματα και πολλά πακέτα που έχουν σχέση με το περιβάλλον. Η Ελλάδα αλλάζει, αναδιοργανώνεται, η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και βρίσκεται σε μία ανοδική πορεία» συμπλήρωσε.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μαρία Βοζίκη, τονίζοντας ότι το Επιμελητήριο σκέφτηκε να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που προσφέρονται από τη γαλλική τεχνολογία και να τις θέσει στη διάθεση των ελληνικών φορέων. Έτσι διοργανώθηκε η συγκεκριμένη αποστολή με αντικείμενο τη διαχείριση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται, ότι την ελληνική αποστολή δέχτηκε, χθες το βράδυ, στην πρεσβεία, η κ. Μπαλτά ενώ στον σκοπό της επίσκεψης αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Λάζαρος Κυρίζογλου και ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ