Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Χάος» με τα κλειστά καταστήματα του Αγίου Πνεύματος

Τι αναφέρει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Νέο χάος και φέτος με το κλείσιμο των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη για την εορτή του Αγίου Πνεύματος. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ήδη ανακοινώσει πως τα καταστήματα πρέπει να παραμείνουν κλειστά σε όλο το Νομό, στηριζόμενος σε παλιότερη απόφαση Νομάρχη Θεσσαλονίκης και τώρα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητά από την κυβέρνηση να ορίσει την ημέρα ως αργία καθώς δεν έχει η ίδια αυτή τη δυνατότητα.

Όπως αναφέρει η ΠΚΜ: «Σχετικά με την αργία του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα 28 Μαΐου 2018), η Περιφέρεια  Κεντρικής Μακεδονίας διευκρινίζει ότι δεν έχει απολύτως καμία αρμοδιότητα να ορίζει την ημέρα του Αγίου Πνεύματος ως αργία, καθώς με το Νόμο 3996/2011 καταργήθηκε το άρθρο 15 του Νόμου 2639/1998, με το οποίο οι Περιφέρειες είχαν τη δυνατότητα να ορίζουν έως πέντε ημέρες αργίας το χρόνο.

Ωστόσο, υπάρχει απόφαση Νομάρχη Θεσσαλονίκης (η με αρ.πρωτ. 22/19777/10-5-2002), η οποία δεν έχει ανακληθεί και ορίζει την εορτή του Αγίου Πνεύματος ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων στη Θεσσαλονίκη.

Γι’ αυτή ακριβώς την απόφαση ενημέρωσε εγγράφως ο  Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας, απαντώντας σε σχετικό γραπτό ερώτημα που του απηύθυνε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: «Η αργία του Αγίου Πνεύματος είναι ένα ανοιχτό ζήτημα που απασχολεί για αρκετά χρόνια τους εργαζομένους σε όλη την Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία, στο οποίο πρέπει επιτέλους να δοθεί οριστική και σαφής λύση. Το θέμα έχει τεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έχουμε ζητήσει από τα αρμόδια Υπουργεία να λάβουν ξεκάθαρη θέση. Η θέση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι ότι η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρέπει να οριστεί ως αργία στο σύνολο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για όλη την Κεντρική Μακεδονία»,  επισημαίνει ο κ. Γιουτίκας.

Σε κάθε περίπτωση σε ισχύ βρίσκεται η ανακοίνωση του ΕΣΘ για κλειστά καταστήματα, ωστόσο, η εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια δείχνει πως κάποιοι δεν ακολουθούν την οδηγία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ