Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έναρξη λειτουργίας με απλή γνωστοποίηση – ηλεκτρονικά – για τις μεταποιητικές

Εξαιρούνται οικονομικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου για εργαζόμενους, περίοικους και περιβάλλον ...

Σχεδόν όλες οι μεταποιητικές επιχειρήσεις θα μπορούν να ξεκινούν τη λειτουργία τους με απλή γνωστοποίηση που θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, με εξαίρεση τις οικονομικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου για τους εργαζόμενους, τους περίοικους και το περιβάλλον, οι οποίες θα υπόκεινται σε εκ των προτέρων έγκριση.

Αυτό προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο, ενώ το απλοποιημένο σύστημα αδειοδότησης συμπληρώνεται από το νέο πλαίσιο ελέγχων και εποπτείας της αγοράς και επικαιροποιούνται οι κυρώσεις, καθώς πλέον εισάγονται κυρώσεις για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις σχετικά με τις διαδικασίες γνωστοποίησης, έγκρισης και τους όρους λειτουργίας. Προστατεύεται έτσι πιο αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον, η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών και των εργαζομένων, αλλά και οι επιχειρήσεις από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού..

Υπενθυμίζεται ότι η πλειονότητα των οικονομικών δραστηριοτήτων έχει ήδη υπαχθεί στο νόμο 4442/2016 για το νέο αδειοδοτικό καθεστώς, ενώ πάνω από το 90% θα έχει ενταχθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2018 με τα άρθρα του νομοσχεδίου. Ειδικότερα για τη μεταποίηση, 206 οικονομικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στο νέο απλοποιημένο αδειοδοτικό καθεστώς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 238.

Σημειώνεται ότι, ενώ διατηρείται η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής της γνωστοποίησης λειτουργίας μίας επιχείρησης αποκλειστικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ - ΑΔΕ), εισάγεται πρόβλεψη για το διάστημα μέχρι την ενεργοποίηση του συστήματος, με την οποία ορίζεται ο κατά περίπτωση αρμόδιος φορέας υποδοχής της γνωστοποίησης και διατηρείται η υποχρέωση κατάθεσης παράβολου για την υποβολή της γνωστοποίησης.

Ενεργοποιείται η ουσιαστική ρύθμιση της διάταξης περί απλοποίησης της διαδικασίας, καθώς πλέον δεν υποβάλλονται δικαιολογητικά κατά την υποβολή της γνωστοποίησης, αλλά αυτά θα τηρούνται στην εγκατάσταση, όπου αυτή λειτουργεί και σχετικά με τα κριτήρια για τη διενέργεια ελέγχων από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ορίζεται ότι μέχρι την εξειδίκευση των κριτηρίων αξιολόγησης κινδύνου και την κατάταξη των επιχειρήσεων σε βαθμό επικινδυνότητας, η κατάταξη θα γίνεται ύστερα από εκτίμηση της αρμόδιας αρχής.

Ακόμη, για να σταματήσουν οι παρερμηνείες, αποσαφηνίζεται ότι για τις δραστηριότητες που υπόκεινται σε καθεστώς γνωστοποίησης, όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται η «άδεια λειτουργίας», «υπεύθυνη δήλωση λειτουργίας» ή «ενημέρωση», ως τέτοια νοείται εφεξής η γνωστοποίηση. Προβλέπεται η έκδοση κανονιστικής απόφασης, με την οποία θα καθορίζονται τα δικαιολογητικά, η διαδικασία, οι όροι και το περιεχόμενο για τις διαδικασίες γνωστοποίησης και έγκρισης και θα εξειδικεύονται περαιτέρω οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις και προβλέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες απαλλάσσονται από την έγκριση εγκατάστασης τα επαγγελματικά εργαστήρια, οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών χαμηλής όχλησης και οι αποθήκες χαμηλής όχλησης, για τις οποίες ορίζεται πλέον το καθεστώς γνωστοποίησης. Περαιτέρω, ορίζονται συγκεκριμένες δραστηριότητες, ανεξαρτήτως βαθμού όχλησης, και νέοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας για τους οποίους ορίζεται το καθεστώς της έγκρισης μετά από έλεγχο.

Ορίζεται περαιτέρω ότι μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, η λειτουργία των εγκαταστάσεων των δραστηριοτήτων που παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά ως προς την εκτίμηση και αξιολόγηση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων (από εξορυκτικές δραστηριότητες μέχρι τουριστικές εγκαταστάσεις), υπόκεινται σε έγκριση λειτουργίας μετά από έλεγχο, και από 1η Απριλίου 2021 θα υπόκεινται στο καθεστώς της γνωστοποίησης.

Με τη διάταξη του άρθρου 3Α που προστίθεται στον ν. 2244/1994 επιτρέπεται η εγκατάσταση εφεδρικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με σκοπό τη λειτουργία τους σε περίπτωση διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω βλάβης ή αδυναμίας των εγκαταστάσεων του δικτύου διανομής, ή του συστήματος μεταφοράς και ορίζεται ο φορέας και ο τρόπος ελέγχου. Ορίζεται επίσης ότι το χρονικό πλαίσιο ισχύος για αποφάσεις χορήγησης άδειας λειτουργίας και οι αποφάσεις απαλλαγής από τη λήψη άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας εφεδρικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Εγκατάσταση μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων - Οχλήσεις

Στο καθεστώς γνωστοποίησης θα υπάγονται και οι δραστηριότητες που εγκαθίστανται, εκσυγχρονίζονται ή επεκτείνονται σε περιοχές που καθορίζονται χρήσεις γης βιομηχανίας - βιοτεχνίας Τοπικών και Ειδικών Χωρικών Σχεδίων, για λόγους απλούστευσης και επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών. Έτσι επεκτείνεται και σε αυτές τις δραστηριότητες το καθεστώς της γνωστοποίησης και δίνεται επίσης η δυνατότητα να ενημερώνεται έγκαιρα η αρμόδια υπηρεσία προς αποφυγή λαθών στη χωροθέτηση. Στην ίδια παράγραφο ορίζεται ο τρόπος γνωστοποίησης, το αρμόδιο όργανο διενέργειας επιτόπιων ελέγχων και προβλέπεται και η καταβολή σχετικού παράβολου. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του ολοκληρωμένου συστήματος, προβλέπεται εναλλακτικά η υποβολή με κατάθεση στην αρμόδια αρχή, προκειμένου η μεταρρύθμιση να εφαρμοστεί άμεσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης
Στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα σχήματα Πόντσι στην ιστορία, μια «πυραμίδα» επενδυτών που δρούσε στον τομέα της κάνναβης, προχώρησαν πριν από...
Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης