Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στη Βίλα Καπαντζή συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΣΕΒΕ

Iδιαίτερη ήταν η προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου  ...

Iδιαίτερη ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΕ καθώς φιλοξενήθηκε στο Κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης-ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή). Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα αρχοντικά-λαμπρά οικοδομήματα του τέλους του 19ου αιώνα στην πόλη που με την πλούσια ιστορία του αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης. Δεν διασώζει μόνο μια ζωντανή εικόνα της άλλοτε Συνοικίας των Εξοχών, αλλά και ευρύτερα ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας της πόλης. Η παρουσία του ΣΕΒΕ στο εμβληματικό αυτό κτίριο δείχνει τη συνέχεια παρελθόντος και παρόντος του επιχειρείν της πόλης καθώς ο ιδιοκτήτης του Μεχμέτ Καπαντζή είχε διατελέσει Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Αφορμή για την παρουσία του ΣΕΒΕ στη Βίλα Καπαντζή αποτέλεσε η πραγματοποίηση στο εν λόγω κτίριο της έκθεσης «Το ξεχασμένο Μέτωπο και η ελληνική εμπειρία -1915-1919» του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης υπό την επιστημονική επιμέλεια του Δημήτρη Πόρτολου, διακεκριμένου Ιστορικού αλλά και Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας-μέλους του ΣΕΒΕ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ Α.Μ.Β.Ν.Ε.Ε.», μιας σημαντικής μεταλλευτικής εξωστρεφούς εταιρίας με τις παραγωγικές εγκαταστάσεις της στην Χαλκιδική και έδρα στην Αθήνα.  Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΕ είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην εν λόγω πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση πριν από τη συνεδρίαση.

Ο νέος Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ Γιώργος Κωνσταντόπουλος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος από την φιλοξενία του ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ στη Βίλα Καπαντζή και δήλωσε ότι οι επόμενες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα προγραμματιστούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, αλλά και σε άλλα κτίρια με θεματικό ενδιαφέρον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ