Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πού ταξιδεύουν οι Θεσσαλονικείς για τον Δεκαπενταύγουστο

Περιορίζουν τις ημέρες των ταξιδιών ενώ κάποιοι προτιμούν μονοήμερες εξορμήσεις σε κοντινές παραλίες ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων για ταξίδια τον φετινό Δεκαπενταύγουστο με δημοφιλή νησιά του Αιγαίου να αποτελούν τους τοπ προορισμούς στο εσωτερικό της χώρας. Ζήτηση υπήρξε και για τα νησιά των Σποράδων, λόγω και της ακτοπλοϊκής σύνδεσης που δρομολογήθηκε πριν λίγο καιρό, αλλά και για εκδρομές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ωστόσο, το προφίλ των ταξιδιωτών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και έτσι από τις 8ημερες και 9ημερες εκδρομές που έκαναν κάποτε, πλέον περιορίζονται σε τριήμερα ή το πολύ τετραήμερα ταξίδια, προκειμένου να μειώσουν τα έξοδα. Εξάλλου, υπάρχουν και οι περιπτώσεις αυτών που προτιμούν τις μονοήμερες εξορμήσεις σε κοντινές παραλίες της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν και με τα έξοδα διαμονής. Από την άλλη, ευχάριστα είναι τα νέα για τον εισερχόμενο τουρισμό στην πόλη, με τους Ισραηλινούς να σημειώνουν μεγάλη αύξηση. Στον αντίποδα, πτώση σημειώνουν οι διανυκτερεύσεις Ρώσων και Τούρκων.

"Η ζήτηση κινήθηκε στα περσινά επίπεδα", όπως δήλωσε στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης κ. Βύρων Θεολόγης, σημειώνοντας ότι οι τοπ προορισμοί για το εσωτερικό περιλαμβάνουν τη Σαντορίνη, τη Μύκονο, τη Ρόδο και την Κρήτη αεροπορικώς, ενώ σε δεύτερη ζήτηση έρχονται οι Σποράδες. Λόγω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης από Θεσσαλονίκη πάρα πολλοί προτιμούν και τη Σκιάθο και τη Σκόπελο και την Αλόννησο, όπως λέει ο κ. Θεολόγης, σημειώνοντας ότι υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθώς και καλές τιμές και στα ξενοδοχεία και στα εισιτήρια. "Καλές πληρότητες έχουμε και στη Θάσο από Θεσσαλονίκη και φυσικά η Χαλκιδική είναι αγαπημένος προορισμός", τονίζει ο κ. Θεολόγης. Βέβαια, όπως προσθέτει, στη γιορτή της Παναγιάς, το "Πάσχα του Καλοκαιριού" πολλοί χρησιμοποιούν και τα ΙΧ τους για να μετακινηθούν σε συγγενείς και φίλους, σε χωριά, σε ξωκλήσια και σε πανηγύρια, οπότε έχουμε και αυτές τις εσωτερικές μετακινήσεις οι οποίες δεν καταγράφονται.

Ερωτηθείς για τις αυθημερόν μετακινήσεις, ο ίδιος αναφέρει ότι παρατηρείται ότι σε ό,τι είναι κοντά στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή σε ακτίνα 80-100 χιλιόμετρα, πηγαίνουν αυθημερόν. Ο λόγος είναι για να γλιτώσουν το κόστος διανυκτέρευσης. Ωστόσο όπως λέει ο κ. Θεολόγης και αυτό είναι καλό γιατί έχουμε μια εσωτερική μετακίνηση και θα γίνει και πάλι κατανάλωση, σε ταβέρνες, καφέ κλπ στον προορισμό.

Σε ότι αφορά τις τιμές, τα πακέτα για οδικές εκδρομές κυμαίνονται από 180 ευρώ μέχρι 300 ευρώ και τα αεροπορικά από 300 έως 500 περίπου για την Ελλάδα. Είναι τετραήμερα ή πενθήμερα και περιλαμβάνουν ξενοδοχείο, αεροπορικά και τα περισσότερα και φαγητό.

Στο μεταξύ, τοπ προορισμοί για εκδρομές στο εξωτερικό αυτόν τον Δεκαπενταύγουστο ήταν το Λονδίνο, το Παρίσι, η Βαρκελώνη, η Γαλλική Ριβιέρα, η Ιταλία και η Σικελία με πολύ καλές τιμές και με καλές ανταποκρίσεις. "Οι πράκτορες είχαν προνοήσει και για καλές τιμές και για ξενοδοχεία οπότε τα πακέτα είναι δελεαστικά", όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Θεολόγης.

Όπως αναφέρει πάντως ο ίδιος, το προφίλ των ταξιδιωτών άλλαξε σε σχέση με άλλα χρόνια, με τους περισσότερους να ζητούν πλέον τριήμερα ή το πολύ τετραήμερα ταξίδια για να συρρικνώνονται τα έξοδα. "Τελείωσαν εκείνα τα παλιά που είχαμε 8-10 μέρες", όπως λέει.

Οι τουρίστες που έρχονται Θεσσαλονίκη

Πολύ ευχάριστα χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης τα πράγματα σε ότι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό στη Θεσσαλονίκη, όπου παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις.

Πρώτη εθνικότητα σε αφίξεις είναι οι Ισραηλίτες. Μάλιστα οι διανυκτερεύσεις τους παρουσιάζουν αύξηση 113,16% στο α΄εξάμηνο του 2018 (το 2017 ήταν 30.121 οι διανυκτερεύεις και το 2018 έφτασαν τις 64.205). Στη δεύτερη θέση έρχονται οι Κύπριοι, οι διανυκτερεύσεις των οποίων σημείωσαν επίσης αύξηση στο 1,8%, οι Γερμανοί με αύξηση γύρω στο 10% , οι Ιταλοί με αύξηση 31% στις διανυκτερεύσεις και οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ. Οι τουρίστες έρχονται πάντα οργανωμένα με 8ήμερα πακέτα.

Στον αντίποδα, παρατηρείται μείωση από τη Ρωσία (11,12%) και την Τουρκία (21,42%) και από τη Βουλγαρία (15,22%). Από τα Βαλκάνια έχουμε πάρα πολύ σημαντική κάθοδο, οδικώς. "Οι Βαλκάνιοι αγαπούν πάρα πολύ τη Θεσσαλονίκη, τις ακτές τις Πιερίας και τη Χαλκιδική. Έρχονταν, έρχονται και θα συνεχίσουν να έρχονται γιατί πραγματικά περνούν πολύ καλά, βρίσκουν καλές τιμές και καλά καταλύματα", όπως τονίζει ο κ. Θεολόγης, ενώ προσθέτει ότι τα πακέτα είναι εδώ και δυο τρία χρόνια χωρίς αυξήσεις. "Εκείνο που δεν αρέσει σε εμάς και στις τοπικές κοινωνίες, είναι ο θεσμός του all inclusive γιατί θεωρούμε ότι δεν αναπτύσσεται σωστά η αγορά. Οι τουρίστες με το βραχιολάκι παραμένουν όλο το 24ωρο γύρω από το ξενοδοχείο που έχουν επιλέξει. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην αγορά γιατί έρχονται φεύγουν χωρίς να ξοδεύουν αλλού, παρά μόνο στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο", όπως λέει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο
H απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5 μέτρο - Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 24 φορές μεγαλύτερο από το μέγιστο νόμιμο ύψος για τις...
Αεροπλάνο της British πέρασε ξυστά από drone – Πετούσε από Αθήνα προς Λονδίνο
Ορκίζεται, ανήμερα των γενεθλίων του, στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης
Στις 11.00 το πρωί στο Κέντρο Εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στη Θήβα η τελετή ορκωμοσίας - Παρών θα είναι και ο σύζυγός του, Τάιλερ Μακμπέθ
Ορκίζεται, ανήμερα των γενεθλίων του, στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης