Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τερματίζει τη συνεργασία της με την Alpha Bank

Μετά την απόφαση της τράπεζας να αφήσει χωρίς ΑΤΜ τρία νησιά του Αιγαίου

Με τη μοναδική τράπεζα που διατηρεί ΑΤΜ σε Τήλο, Κάσο και Λειψούς να ανακοινώνει την αποχώρησή της, οι κάτοικοι και οι τουρίστες των τριών μικρών νησιών των Δωδεκανήσων κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς τραπεζική εξυπηρέτηση.

«Η ταλαιπωρία, κυρίως για τους περίπου 700 μόνιμους κατοίκους, θα είναι πολύ μεγάλη, καθώς θα πρέπει να πηγαίνουν στη Λέρο ακόμα και για την πιο απλή συναλλαγή», καταγγέλλει μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι μαζί με τους δημάρχους της Τήλου και της Κάσου έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, με κοινοποίηση στο Γραφείο Πρωθυπουργού, ζητώντας να λυθεί το πρόβλημα. Όπως είπε έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα εξεταστεί.

Την παρέμβαση της κυβέρνησης για να μην παρουσιαστεί πρόβλημα στα τρία νησιά ζήτησε και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης έκανε λόγο για μεγάλο πλήγμα για τις τοπικές κοινωνίες, σημειώνοντας πως είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 2018 να αναγκάζονται οι κάτοικοι των μικρών νησιών να ταξιδεύουν ώρες σε άλλα νησιά, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έστω και μία απλή τραπεζική συναλλαγή.

«Μποϊκοτάζ» από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Μάλιστα, μετά από αυτή την απόφαση η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε πως οδηγείται σε διακοπή συνεργασίας με την ALPHA BANK. Όπως αναφέρει η Περιφέρεια «Στην διακοπή κάθε συνεργασίας με την ALPHA BANK οδηγείται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της διοίκησης της Τράπεζας να αναστείλει μερικώς, από τις 14 Σεπτεμβρίου 2018, την λειτουργία των υποκαταστημάτων  της στα νησιά της Τήλου, των Λειψών και της Κάσου.

Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ευθύς μόλις ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος, επέστρεψε στην Ρόδο,  από την Κάρπαθο όπου βρέθηκε, για την υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, στην Όλυμπο Καρπάθου.

Ταυτόχρονα, ο Περιφερειάρχης αποφάσισε να καλέσει σε συνάντηση όλους τους Περιφερειακούς Διευθυντές  Τραπεζών.

Η αιφνίδια απόφασή της ALPHA BANK, ενισχύει το αίσθημα της ανισότητας στους κατοίκους των τριών ακριτικών νησιών, από τους οποίους στερεί την παροχή στοιχειωδών τραπεζικών υπηρεσιών και τους αναγκάζει σε χρονοβόρες και δαπανηρές μετακινήσεις από νησί σε νησί. Φανερώνει δε πλήρη άγνοια των ιδιαιτεροτήτων και των αναγκών του ευάλωτου και εθνικά ευαίσθητου νησιωτικού χώρου, τις οποίες αντιμετωπίζει αμιγώς με οικονομίστικα κριτήρια, αγνοώντας προκλητικά τον οφειλόμενο κοινωνικό χαρακτήρα της λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όταν αυτά οφείλουν την ύπαρξή τους στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών.

Για την εξέλιξη αυτή, ο Περιφερειάρχης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: Οι νησιώτες δεν είναι πολίτες Β' Κατηγορίας. Τα νησιά στηρίζουν την οικονομία της πατρίδας μας και το ελάχιστο που οφείλει η Πολιτεία σε αυτά είναι ίσες ευκαιρίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας
Θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να επαναλειτουργήσει το λιμάνι, που είναι το ένατο μεγαλύτερο των ΗΠΑ σε δραστηριότητα
Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας