Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρευνα ΓΣΕΕ: 9 στους 10 "βλέπουν" συνέχιση των πολιτικών λιτότητας

Τι πιστεύουν για την πορεία της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια - Συνέντευξη Τύπου ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη  ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Το 89% των Ελλήνων, δηλαδή σχεδόν 9 στους 10 πιστεύουν ότι η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου δεν σημαίνει και το τέλος των πολιτικών λιτότητας στη χώρα και ότι αυτές θα συνεχιστούν μέσω των υφιστάμενων συμφωνιών. Μάλιστα, η αίσθηση ότι η ολοκλήρωση των μνημονίων δεν συνιστά "μια εντελώς νέα εποχή", υπάρχει ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης των ερωτώμενων.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η Metron Αnalysis για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας, από τις 28-30 Αυγούστου σε πανελλαδικό δείγμα 1.003 ατόμων και η οποία παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από τη ΓΣΕΕ στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των δράσεων ενόψει ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα, στην έρευνα, που παρουσίασε ο κ. Στράτος Φαναράς από την Metron Αnalysis,  αποτυπώνονται οι απόψεις των πολιτών για την πορεία της χώρας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με τα βασικότερα συμπεράσματα, η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου θεωρείται ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις από το 30% των ερωτώμενων, ενώ το 41% θεωρεί ότι δεν θα έχει θετικής ή αρνητικές επιπτώσεις και επιπλέον ένα ποσοστό 25% θεωρεί ότι θα έχει αρνητικές. Οι απόψεις διαφοροποιούνται με βάση το πού τοποθετούνται πολιτικά οι ερωτώμενοι αλλά και με βάση το πού απασχολούνται. Όπως προκύπτει, τις θετικότερες εκτιμήσεις έχουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα (με ποσοστό 40%, έναντι 26% του ιδιωτικού τομέα). Οι μισθωτοί του δημοσίου εξάλλου, εμφανίζονται οι πλέον θετικοί και σε ότι αφορά τη γενικότερη αίσθηση για την πορεία της χώρας (με ποσοστό 40%, έναντι 24% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, 21% των ανέργων και 29% των ελευθέρων επαγγελματιών). Η γενικότερη αίσθηση για την πορεία της χώρας παραμένει αρνητική, αφού το 67% θεωρεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. ωστόσο, το ποσοστό όσων θεωρούν ότι πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση είναι για πρώτη φορά ανοδικό (στο 27% από το 20-21% που ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα). Οι αριστεροί και κεντροαριστεροί είναι σαφώς πιο θετικοί από ότι οι άλλοι απο βρίσκονται στο φάσμα από το κέντρο έως τη δεξιά.

Η αγορά εργασίας

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καταγράφεται μια διάθεση εντονότερης συνεργασίας της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Πάνω από 7 στους 10 θα ήθελαν ο κατώτατος μισθός να αποφασίζεται μετά από συνεργασία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Όπως προκύπτει υπάρχει η αίσθηση των δεσμεύσεων και του ασφυκτικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργούμε. Αυτό το πιστεύουν περισσότερο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, καθώς διαπιστώνουν πιο σκληρές πολιτικές και έχουν πολύ χαμηλότερες προσδοκίες, όπως είπε ο κ. Φαναράς.

Επίσης, πάνω από 8 στους 10 θα ήθελαν να συναντάται ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών για να ανταλλάσσουν απόψεις και να συνεργάζονται για τα θέματα της αγοράς εργασίας. Μάλιστα, όταν ερωτήθηκαν για ποιο λόγο πιστεύουν ότι δεν γίνεται αυτό (αυθόρμητες απαντήσεις) οι απαντήσεις που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων (24%), ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά του (17%), ότι είναι αδιάφορος (11%), ενώ ένα 20% απάντησε ΔΓ/ΔΑ.

Από την έρευνα αναδεικνύεται η ανάγκη συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων με την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ώστε να υπάρξουν οι καλύτερες δυνατές διευθετήσεις.

Ο κ. Φαναράς σημείωσε ακόμη στα γενικά συμπεράσματα της έρευνας και τις σημαντικές διαφοροποιήσεις στις προσλαμβάνουσες και τις αντιλήψεις μεταξύ των μισθωτών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. "Διαφοροποιήσεις που σίγουρα αδυνατίζουν τον ειδικό τους ρόλο στη χώρα και αναδεικνύουν και την «απόσταση» δικαιωμάτων και συνθηκών εργασίας".

Στη συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τοποθετήθηκαν για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τον κόσμο της μισθωτής εργασίας αλλά και τις δράσεις της ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της ΔΕΘ, οι οποίες κορυφώνονται το Σάββατο με το προγραμματισμένο συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, επανέλαβε προς τον πρωθυπουργό τη μαντινάδα "καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις". "Το ξεπέζεμα είναι σίγουρο στις δημοκρατίες που λειτουργούν. Υποψιάζομαι ότι με τη συμπεριφορά του, όχι μόνο δεν θα τον χαιρετούν οι πεζοί, δηλαδή όλοι εμείς, αλλά θα του γυρνούν και την πλάτη", ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Παναγόπουλος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ κ. Τσαραμπουλίδης, αναφερόμενος στην μη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη ΓΣΕΕ, είπε ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να σέβεται τους εκπροσώπους των εργαζομένων .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ