Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στη Βουλή η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό

Επιτάχυνση διαδικασίας με στόχο να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2019 ...

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία για τον επανακαθορισμό των προθεσμιών, αναφορικά με τη εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για το 2018. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον τομέα της Υγείας, το οποίο συζητείται και ψηφίζεται σήμερα Πέμπτη, στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής.

 Η τροπολογία υπογράφεται από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας κ Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόφλου και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης, για τις συνέπειες της ρύθμισης, με τις προτεινόμενες διατάξεις τίθενται μόνο για το έτος 2018 ειδικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, με διατήρηση όλων των ενδιάμεσων σταδίων, έτσι ώστε η διαδικασία να ξεκινήσει εντός του τελευταίου δεκαήμερου του Σεπτεμβρίου 2018 και να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου 2019.

Υπενθυμίζεται ότι την επιτάχυνση της διαδικασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού είχε εξαγγείλει μια μέρα πριν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ώστε η αύξηση του κατώτατου μισθού να γίνει πράξη από τις αρχές του 2019 και όχι τέλος Ιουνίου. Η διαδικασία θα ξεκινήσει τέλος Σεπτεμβρίου και θα καταλήξει μέσα στον Ιανουάριο 2019. Σχετικά με το τι προβλέπει η διαδικασία για το διάστημα των 4 μηνών επισήμανε ότι προβλέπει μια σειρά από εκθέσεις από διάφορους επιστημονικούς φορείς, διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, εισήγηση από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στο τέλος απόφαση του υπουργού Εργασίας και έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο. "Ο κοινωνικός διάλογος θα γίνει, οι επιπτώσεις της αύξησης στα βασικά μεγέθη της οικονομίας θα αποτυπωθούν, θα υπάρξει εισήγηση από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στο τέλος θα υπάρξει υπουργική πράξη. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόση θα είναι η αύξηση. Αυτή θα είναι η δουλειά των 4 μηνών. Σε κάθε περίπτωση αυτή όλη δουλειά δεν πρέπει την προκαταλάβει κανείς», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Την ίδια ώρα, επανακαταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τροπολογία για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στο ποσό των 751 ευρώ του νεοπροσλαμβανόμενου άγαμου εργατοτεχνίτη και του ημερομισθίου στο ποσό των 33.57 ευρώ, μικτά ανεξαρτήτως ηλικίας. Με την ίδια τροπολογία, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, προβλέπεται η κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού που εξακολουθούν να ισχύουν. Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης η κατάργηση και κάθε άλλης αντίθετης, διάταξης τυπικού ή ουσιαστικού νόμου ή συλλογικής σύμβασης εργασίας η διαιτητικής απόφασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας
Θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να επαναλειτουργήσει το λιμάνι, που είναι το ένατο μεγαλύτερο των ΗΠΑ σε δραστηριότητα
Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας