Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Όχι» ΕΣΘ στο ωράριο Μπουτάρη για τα μαγαζιά

Πώς σχολιάζει ο πρόεδρος του ΕΣΘ την πρόταση Μπουτάρη για το ωράριο ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Κάτω από τις προσδοκίες ήταν η κίνηση στην αγορά της Θεσσαλονίκης την περίοδο της ΔΕΘ, παρά το δεκαήμερο εκπτώσεων, σύμφωνα με τους εμπόρους.

Σημειώνεται ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει εισαγάγει από πέρυσι τον θεσμό των Helexpo Sales καλώντας τα μέλη του να παρέχουν καλύτερες τιμές στους καταναλωτές την περίοδο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα για φέτος αυτό ίσχυσε από 7-16 Σεπτεμβρίου, ενώ τα καταστήματα μπορούσαν να είναι ανοιχτά και τις δυο Κυριακές της έκθεσης, δηλαδή στις 9 και στις 16 Σεπτεμβρίου.

"Δεν ήταν η αναμενόμενη η κίνηση, ήταν κάτω από τις προσδοκίες μας. Βέβαια δεν ξέρουμε και τι θα γινόταν αν και εφόσον δεν κάναμε τις εκπτώσεις. Αυτό ήταν το δίλημμα", δήλωσε στον Τ.Θ. ο πρόεδρος του ΕΣΘ κ. Παντελής Φιλιππίδης, επισημαίνοντας ότι η αγορά είχε βγει και από μια εκπτωτική περίοδο που δεν πήγε καλά και έκανε τη συγκεκριμένη προσπάθεια για να ανακάμψει ωστόσο "δεν έγινε αυτό το μπαμ που περιμέναμε".

Σύμφωνα με τον ίδιο, χάθηκαν στην ουσία τα δυο Σάββατα της ΔΕΘ εξαιτίας του κλεισίματος των δρόμων και των γεγονότων, ενώ και οι Κυριακές δεν πήγαν καλά.

Υπήρχαν πάντως μαγαζιά που άνοιξαν, αν και όχι πάρα πολλά, όπως παραδέχεται ο κ. Φιλιππίδης.  Στον πλέον εμπορικό δρόμο της πόλης, την Τσιμισκή άνοιξαν οι περισσότεροι, ενώ κάποια μαγαζιά ήταν ανοιχτά και στην Μητροπόλεως. "Οι υπόλοιποι δρόμοι ήταν άδειοι", όπως λέει ο κ. Φιλιππίδης.

Για τους πολιτικούς στη ΔΕΘ

Όσο για τα όσα προτείνονται για ΔΕΘ χωρίς πολιτικούς, ο κ. Φιλιππίδης, τονίζει ότι δεν είναι σοβαρή κουβέντα αυτή που πάει να γίνει. "Ποιος είναι αυτός που θα υποδείξει στον πρωθυπουργό ή στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης πότε θα έρθει σε αυτήν την πόλη. Δεν μπορούμε να λέμε τέτοια πράγματα. Άκουσα τα είπε και ο δήμαρχος. Σοβαρός θεσμικός παράγοντας δεν μπορεί να λέει τέτοια πράγματα. Δηλαδή ο πρωθυπουργός της Ελλάδος θα ρωτήσει το δήμαρχο αν θα έρθει στην πόλη;" διερωτάται. Κατά τον ίδιο λύσεις υπάρχουν.

"Ο πρωθυπουργός ή ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να έρχεται όποτε θέλει, δεν θα απομονώσουμε την πόλη και από τους πολιτικούς.  Η ΔΕΘ είναι πλέον ένας τεράστιος θεσμός. Μπορούμε να βρούμε λύσεις ως προς την πολιτική ομιλία που γίνεται, να μην γίνεται στο κέντρο της πόλης να γίνεται κάπου έξω από το κέντρο και να μην ενοχλεί την αγορά γιατί και εμείς έχουμε προβλήματα. Μάλιστα εμείς που έχουμε τα περισσότερα προβλήματα δεν βγήκαμε ποτέ να τα πούμε, σεβόμενοι έναν τεράστιο θεσμό στην πόλη", τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Μπουτάρης πρότεινε να σταλεί επιστολή σε κόμματα, επιμελητήρια και φορείς της πόλης, με την οποία να προτείνεται να καταργηθεί η παρουσία πολιτικών στη ΔΕΘ και να γίνεται ένα φόρουμ εκτός κέντρου πόλεως πριν τη ΔΕΘ. Εξάλλου, σύμφωνα με κοινωνική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία ierax analytix, σχετικά με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018, οι μισοί ερωτώμενοι θέλουν να καταργηθούν οι πολιτικές ομιλίες κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ.

Για την πρόταση Μπουτάρη για το ωράριο της αγοράς

Ερωτηθείς για την πρόταση που έκανε ο κ. Μπουτάρης να λειτουργεί η αγορά καθημερινά 10 το πρωί με 6 το απόγευμα, ο κ. Φιλιππίδης διευκρινίζει τα εξής: "Προτείνει ένα ωράριο χωρίς να ξέρει το ωράριο του ΕΣΘ. Το ωράριο του ΕΣΘ δεν είναι υποχρεωτικό γιατί υπάρχει το εθνικό ωράριο, το οποίο ξεκινάει στις 5 το πρωί και λήγει στις 9 το βράδυ. Και μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να προσδιορίσουν τα προγράμματά τους. Άρα ο καθένας μπορεί να ανοίξει από τις 5 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Ο δήμαρχος λέει 10-6. Ο δήμαρχος δεν ξέρει ότι Δευτέρα Τετάρτη και Σάββατο ανοίγουμε την αγορά 10-5; Και τις υπόλοιπες ημέρες, δηλαδή Τρίτη Πέμπτη και Παρασκευή 10 το πρωί με 9 το βράδυ; Πού είναι η διαφορά;".

Για τα όσα αναφέρθηκαν περί συγκοινωνιακής διευκόλυνσης ο κ. Φιλιππίδης απαντά ότι αυτός είναι ο λόγος που το ωράριο της αγοράς καθορίστηκε εκείνη την ώρα "για να μην συμπίπτει με όλους αυτούς που πηγαίνουν στη δουλειά τους μεταξύ 7 το πρωί και 9.30".

"Από την άλλη δεν θα γίνει κυκλοφοριακή συμφόρηση στις 6 το απόγευμα;  Καλό είναι να σκεφτούμε κάποτε και την αγορά γιατί είναι αυτή που δίνει στην πόλη οντότητα, που φωτίζει την πόλη και αυτή που καλώς ή κακώς αν σκοτεινιάσει καμιά φορά θα φοβάται ο δήμαρχος να κυκλοφορήσει", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης, ενώ εξηγώντας τους λόγους λειτουργίας της αγοράς τρεις ημέρες μέχρι τις 9 το βράδυ σημειώνει ότι αυτό έγινε για να εξυπηρετηθούν όλοι όσοι δουλεύουν από το πρωί μέχρι το μεσημέρι.

"Όλοι αυτοί που δουλεύουν από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι, θα πρέπει κάποτε να εξυπηρετηθούν και δεν εξυπηρετούνται μεταξύ 3.30 και 6 γιατί αν κάποιος έχει ξυπνήσει από τις 6 δεν θα έρθει 3.30 να πάρει παντελόνι από μένα, θα πάει σπίτι του να φάει, να ξεκουραστεί και θα βγει κατά τις 6-7", επισημαίνει χαρακτηριστικά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ