21

OCT
2018

Η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η τεχνολογία δημιουργούν νέες προοπτικές για τον κλάδο

Θεσσαλονίκη: Νέες τεχνολογίες βελτιώνουν τα δομικά υλικά

11 Oct 201816.10

Οι αναπτυξιακές προοπτικές και το μέλλον του κλάδου των δομικών υλικών και των κατασκευών βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης επιχειρηματικής δικτύωσης, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Εκπρόσωποι των φορέων του κλάδου, της βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ερευνητικών κέντρων παρουσίασαν τις δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα σε όσους δραστηριοποιούνται στα δομικά υλικά και στις κατασκευές.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μωραϊτίδης, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του ΕΒΕΘ, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, τόνισε ότι το Επιμελητήριο στοχεύει στην μεγιστοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τα μέλη του και στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει ανταποδοτικές δράσεις υποστήριξης της επιχειρηματικότητας. Ο κ. Μωραϊτίδης παρότρυνε τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν συνέργιες μεταξύ τους αλλά και με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα ερευνητικά κέντρα.

Από την πλευρά του ο κ. Πάρις Μπίλλιας, Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/ΤΚΜ, επισήμανε ότι η κατασκευή φέρνει ανάπτυξη και ένα μεγάλο ζήτημα στην χώρα μας παραμένει η γενικότερη βελτίωση των κτιρίων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα μεγάλα έργα υποδομών τελειώνουν και χρειάζεται να σχεδιαστεί μία νέα γενιά ανάλογων παρεμβάσεων όχι για να βρισκόμαστε σε δουλειά, αλλά με αμιγώς αναπτυξιακά κριτήρια.

Ο κ. Πέτρος Παπαϊωάννου, Πρόεδρος του Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και την Ανάπτυξη των Κατασκευών, παρουσίασε στοιχεία για την κατάσταση του κλάδου, σύμφωνα με τα οποία οι θέσεις εργασίας σ’ αυτόν μειώθηκαν από 580.000 το 2007, σε 333.000 το 2016, ενώ υποχώρησαν κατά 83% οι νέες άδειες οικοδομών και κατά 90% οι συναλλαγές στα ακίνητα μεταξύ των ετών 2007-2017. Ο ΣΕΠΑΚ, όπως ανέφερε ο ομιλητής, ανέθεσε σχετική μελέτη στο ΙΟΒΕ, που απέδειξε ότι η μείωση του ΦΠΑ στο 13% (από 24% που είναι σήμερα) στον κλάδο, μπορεί να δημιουργήσει νέα δραστηριότητα στο κομμάτι των κατασκευών, καθώς και θέσεις εργασίας, ενώ θα προκύψουν και έμμεσα οφέλη για το κράτος, τα οποία θα αντισταθμίσουν τα έσοδα που φαίνεται ότι χάνονται από έναν χαμηλότερο ΦΠΑ.

Στην βελτίωση των ιδιοτήτων των δομικών υλικών, με τη χρήση νέων τεχνολογιών αναφέρθηκε η κα. Μαρία Στεφανίδου, Aν. Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Δομικών Υλικών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Η κα. Στεφανίδου παρουσίασε καινοτομίες, που αναπτύσσει το Εργαστήριο Δομικών Υλικών, όπως το 3D Printing Cement, τα αυτό-ιάσιμα δομικά υλικά και τα υλικά αλλαγής φάσης (Phase Change Materials), που είναι ουσίες με ικανότητα αποθήκευσης-απελευθέρωσης θερμικής ενέργειας με τη μορφή λανθάνουσας θερμότητας, διατηρώντας σταθερή τη θερμοκρασία τους.

Τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας και των εκτυπωμένων ηλεκτρονικών στις κτιριακές εφαρμογές, όπως τα ενεργειακά παράθυρα, παρουσίασε από την πλευρά του ο Δρ. Χριστόφορος Γραβαλίδης, Ερευνητής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.

Τις διεθνείς τάσεις στον κλάδο και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας δομικών υλικών περιέγραψε ο κ. Νικόλαος Μπουλούκος, Τεχνικός και Προϊοντικός Διευθυντής της KNAUF ΓΥΨΟΠΟΙΪΑ Α.Β.Ε.Ε.. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η προσήλωση και αφοσίωση των εργαζομένων της Knauf Ελλάδας στην εργασία τους και στην επιτυχία επιβραβεύτηκε με την έγκριση από την μητρική εταιρεία ενός επενδυτικού προγράμματος ύψους € 30 εκατομμυρίων ευρώ για την διετία 2019-2020, που αφορά την κατασκευή νέας μεγαλύτερης γραμμής παραγωγής γυψοσανίδων στο εργοστάσιο της Αμφιλοχίας και την ανάπτυξη νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων στο εργοστάσιο Θεσσαλονίκης.

Τις προοπτικές της βιομηχανίας δομικών υλικών παρουσίασε ο κ. Κώστας Ασλάνης, Διευθυντής Marketing και Τεχνικής Υποστήριξης Πελατών της ISOMAT ΑΕ, τονίζοντας ότι η εταιρεία κατά την περίοδο της κρίσης επένδυσε σε 2 νέες παραγωγικές μονάδες σε Σερβία και Ρουμανία, 2 καινούργιες γραμμές παραγωγής στην Ελλάδα και σε 4 νέες εμπορικές θυγατρικές. Για το μέλλον, η επιχείρηση εστιάζει σε νέες αγορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε καινούργια προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και στην προσαρμογή στα εκάστοτε σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα, μέσω της συνεργασίας με ακαδημαϊκά ιδρύματα, της δημιουργίας eco-friendly υλικών και eco-friendly διαδικασίας παραγωγής.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων της εκδήλωσης και της σχετικής συζήτησης, ακολούθησε cocktail επιχειρηματικής δικτύωσης, στους χώρους του ΕΒΕΘ.

Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν οι βιομηχανίες ISOMAT ΑΕ και KNAUF ΓΥΨΟΠΟΙΪΑ Α.Β.Ε.Ε..


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)Τύπος Θεσσαλονίκης

Στόχος για περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες στις ελληνικές παραλίες το 2019

Οικονομία21 Oct 201817.41

Στη Ζάκυνθο η Διεθνής Συνάντηση του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία»


Πότε ξεκινούν οι φθινοπωρινές εκπτώσεις 2018 στα καταστήματα

Οικονομία21 Oct 201815.28

Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα ανά την Ελλάδα


Θεσσαλονίκη: Μάστιγα ο παράνομος τζόγος – Πόσο κοστίζει τον χρόνο

Οικονομία21 Oct 201811.18

Επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Ποινική αντιμετώπιση των τυχερών παιγνίων»


Η γιαγιά Ελένη ξεσηκώνει την Κρήτη να μπει στην «Ομάδα Προσφοράς ΟΠΑΠ» (Video)

Οικονομία19 Oct 201819.33

Προσκαλεί τον κόσμο κατεβάσει στο κινητό του την εφαρμογή


ΤΙΤΑΝ: Η ιστορική τσιμεντοβιομηχανία αλλάζει έδρα – Ποιοι οι λόγοι

Οικονομία19 Oct 201817.11

Μετά από 116 χρόνια στην Ελλάδα, ο όμιλος ΤΙΤΑΝ μεταφέρει την έδρα του στις Βρυξέλλες - Ενημέρωση Δραγασάκη

Ανοιχτή επιστολή ΣΕΒΕ σε Τσίπρα - Οι 4 ενέργειες που θεωρεί απαραίτητες

Οικονομία19 Oct 201816.09

Κρούει τον κώδωνα για την ανάγκη οικονομικής σταθερότητας 

Πότε θα γίνει η πληρωμή του ΚΕΑ για τον Οκτώβριο

Οικονομία19 Oct 201816.00

Εγκρίθηκε με απόφαση της υπουργού Εργασίας η μεταφορά πίστωσης, ύψους 71,2 εκατ. ευρώ

Κ. Νοτοπούλου: «Πρέπει να περιφρουρήσουμε το ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης»

Οικονομία19 Oct 201814.50

Τι είπε η υφ. Μακεδονίας-Θράκης στη συνδιάσκεψη των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης


Μασούτης


Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook

Τρέχον Τεύχος

Ο παιδίατρος Νίκος Καρανταγλής για τα επιχειρήματα κατά των εμβολίων

δείτε το τεύχος

7248


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία