Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μάστιγα ο παράνομος τζόγος – Πόσο κοστίζει τον χρόνο

Επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Ποινική αντιμετώπιση των τυχερών παιγνίων»

Σε 750 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2017 τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη φορολόγηση των νόμιμων εταιρειών τυχερών παιγνίων, την ίδια ώρα που ο παράνομος τζόγος εξακολουθεί να είναι μάστιγα, με αντίκτυπο στα οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, καθώς ο ετήσιος τζίρος παραμένει σε υψηλά επίπεδα και σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς ανέρχεται σε τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν από κοινού στη Θεσσαλονίκη ο Δικηγορικός Σύλλογος της πόλης και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με θέμα την «Ποινική αντιμετώπιση των τυχερών παιγνίων».

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά στην τροποποίηση του Νόμου 4002/11, προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας της αγοράς τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου. Χαρακτήρισε, δε, «πιο επίκαιρη από ποτέ» τη θεματολογία της εκδήλωσης, διότι άπτεται θεμάτων τεχνολογίας και συνδέεται με την καταγραφείσα από την επιστημονική κοινότητα εξάρτηση των παικτών από τα τυχερά παίγνια, που «προσομοιάζει με την εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά».

Στο ρυθμιστικό έργο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευάγγελος Καραγρηγορίου, ο οποίος επισήμανε ότι η νόμιμη αγορά βρίσκεται την τελευταία 2ετία σε φάση μετασχηματισμού. «Πολλά έχουν επιτευχθεί και πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν προς τη θωράκιση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την καταστολή του παράνομου τζόγου», τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά το περυσινό έτος αντλήθηκαν φόροι 750 εκατ. ευρώ από τη νόμιμη αγορά, ενώ «καίριο πλήγμα στον παράνομο τζόγο» επιτεύχθηκε μέσω των ηλεκτρονικών μηχανημάτων τύπου Video Lottery Terminal (VLT), το δικαίωμα εκμετάλλευσης των οποίων έχει παραχωρηθεί στην ΟΠΑΠ ΑΕ που μετά την τροποποίηση της σχετικής σύμβασης προβλέπεται να λειτουργήσει 25.000 παιγνιομηχανές.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός του 2019 θα ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο που θα ανοίξει το δρόμο για την επίσημη αδειοδότηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, η οποία κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο από την αντίστοιχη επίγεια αγορά. Στο σημείο αυτό ο κ. Καραγρηγορίου ανέφερε ότι κατά την 3ετία 2013-2016 εντοπίστηκαν 600 ιστότοποι παράνομου στοιχήματος, ενώ σήμερα στη «μαύρη λίστα» της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής βρίσκονται 2.700 διαδικτυακοί τόποι και μόνο την περίοδο του πρόσφατου Μουντιάλ ποδοσφαίρου εντοπίστηκαν 1.700 ιστοσελίδες που προσέφεραν τη δυνατότητα στους χρήστες να ποντάρουν σε αγώνες. Κάποιες εξ αυτών, δημιουργώντας νέα ή παρεμφερή σελίδα και προσθέτοντας για παράδειγμα έναν αριθμό, συνέχισαν τη δράση τους χωρίς να χάνουν το πελατολόγιό τους, όπως εξήγησε η εισαγγελέας Εφετών Βιργινία Σακελλαροπούλου. Η ίδια επισήμανε ότι τα τυχερά παίγνια δεν είναι φαινόμενο των σύγχρονων κοινωνιών, καθώς η εμφάνισή τους τοποθετείται ιστορικά το 3.000 π.Χ. στην 'Απω Ανατολή και την Αίγυπτο, όπου οι άνθρωποι τότε στοιχημάτιζαν ποσά ή τιμαλφή. Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι, ανεξάρτητα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις, η πάταξη του διαδικτυακού τζόγου απαιτεί εμπειρία, γνώση και στελέχωση των διωκτικών Αρχών. Με την ιδιότητα -εξάλλου- της εισαγγελέως που δίκασε κατά την τελευταία 5ετία υποθέσεις στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων για στοιχηματικούς λόγους, η κα. Σακελλαροπούλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλο και πιο συχνά υποθέσεις με ανάλογο αντικείμενο θα απασχολούν τα δικαστήρια».

Στο νομικό σκέλος και την ποινική αντιμετώπιση των παράνομων τυχερών παιχνιδιών, αναφέρθηκαν ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Γεώργιος Νούλης και η δικηγόρος Γεωργία Ζώη, εστιάζοντας στο νόμο 4002/11. Ο πρώτος επιχείρησε να αναδείξει τα «κενά» και τις «αστοχίες» που προκύπτουν στην πρακτική εφαρμογή του νόμου και τον καθιστούν «τελείως αναποτελεσματικό», ενώ διαπίστωσε ότι από άποψη αναλογίας στην επιβολή ποινικών κυρώσεων «αστόχησε υπέρμετρα». Όπως εξήγησε η κα. Ζώη, στην περίπτωση τελέσεως κακουργηματικής πράξης (διεξαγωγή τυχερών παιγνίων χωρίς νόμιμη άδεια) ο νομοθέτης προβλέπει ποινή καθείρξεως τουλάχιστον δέκα ετών και χρηματική ποινή ύψους 700.000 ευρώ στους παραβάτες.

Υπέρ των διορθωτικών παρεμβάσεων, με εξορθολογισμό των ποινών και ταυτόχρονη αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων, τάχθηκε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ο οποίος προήδρευσε των εργασιών της εκδήλωσης. Την εμπειρία του σε ό,τι αφορά τους αστυνομικούς ελέγχους σε καταστήματα με «φρουτάκια», μετέφερε ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Κώστας Λιανός, από το τμήμα προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. «Οι ιδιοκτήτες οχυρώνουν τα μαγαζιά τους», καθώς -όπως εξήγησε- αυτά διαθέτουν φιμέ τζάμια, τσιλιαδόρους, κάμερες ασφαλείας κ.ά. «Η εσωτερική τους διαμόρφωση μοιάζει με «λαβύρινθο», γεγονός που καθυστερεί τον χρόνο πρόσβασης των αστυνομικών στο σημείο διενέργειας των παιχνιδιών» είπε ο κ. Λιανός.

Στο μεταξύ, καλωσορίζοντας το πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο αποτελείτο κατά βάση από νομικούς, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, εισαγγελέας Εφετών Ελευθέριος Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο του φαινομένου, ενώ διατύπωσε τους προβληματισμούς του για την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στάθης Κουτσοχήνας, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις των συλλειτουργών της Δικαιοσύνης σφυρηλατούνται μέσα από κοινές δράσεις, όπως η διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ίλον Μασκ εξηγεί γιατί παίρνει κεταμίνη – Πού υποστηρίζει ότι τον βοηθάει
«Υπάρχουν φορές που έχω κατά κάποιο τρόπο… μια αρνητική χημική κατάσταση στον εγκέφαλό μου, όπως η κατάθλιψη, υποθέτω»
Ο Ίλον Μασκ εξηγεί γιατί παίρνει κεταμίνη – Πού υποστηρίζει ότι τον βοηθάει
ΚΚΕ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν για την εισβολή στην Κύπρο
«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει στο πλάι του Κυπριακού λαού για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη με μία και μόνη κυριαρχία»
ΚΚΕ: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν για την εισβολή στην Κύπρο
Μητσοτάκης: Δεν γίνεται να μη διαγράφονται φοιτητές που παρανομούν
«Χρειαζόμαστε όμως και τη συνεργασία των πρυτανικών αρχών, οι οποίες κι αυτές πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν κι αυτές...
Μητσοτάκης: Δεν γίνεται να μη διαγράφονται φοιτητές που παρανομούν