Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έργα 4,5 δισ. ευρώ εντάσσονται το επόμενο διάστημα στο ΕΣΠΑ

Ικανοποίηση στη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων για τα πολύ υψηλά ποσοστά ενεργοποίησης που έχει το πρόγραμμα

Πολύ υψηλά ποσοστά ενεργοποίησης, τα οποία καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των διαθέσιμων πόρων, παρουσιάζει στο σύνολό του το ΕΣΠΑ, τόνισε σήμερα ο Γιώργος Λογοθέτης, προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής (ΕΥΣΕ), μεταφέροντας το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Παναγιώτη Κορκολή, στην 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Χαιρόμαστε όταν ενεργοποιούνται τα προγράμματα και βλέπουμε σημαντική υλοποίηση σε επίπεδο ΕΣΠΑ" είπε και πρόσθεσε: "γίνεται μια σημαντική προσπάθεια για την εντατικοποίηση των ενεργειών ωρίμανσης των έργων και, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα σχέδια δράσης, εκτιμούμε ότι θα ενταχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα έργα της τάξης των 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ" υπογράμμισε.

Παρουσιάζοντας τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αναφορικά με το ΕΣΠΑ, επισήμανε: "σε όρους συνολικής δημόσιας δαπάνης, η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ είναι στο 84% οι εντάξεις στο 65%, οι δημόσιες συμβάσεις στο 44% και οι δαπάνες στο 20%, με την Κεντρική Μακεδονία να παρουσιάζει απορρόφηση 24,2% και να κατέχει την πρώτη θέση στην απορρόφηση σε επίπεδο περιφερειακών προγραμμάτων".

Ο κ. Λογοθέτης, μεταφέροντας τις εκτιμήσεις του κ. Κορκολή, διατύπωσε τη θέση ότι θα διατηρηθούν και τα επόμενα χρόνια οι κορυφαίες θέσεις που έχει η Ελλάδα στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επίπεδο κρατών μελών. "Παρά τη βελτιωμένη και καλή εικόνα που έχουμε, η προσπάθειά μας δεν σταματάει, παραμένει η ανάγκη εντατικοποίησης της προσπάθειάς όλων μας, για να πετύχουμε τους στόχους και το 2018" υπογράμμισε.

Για τις διαδικασίες που ακολουθούνται, γνωστοποίησε ότι εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες, αντιμετωπίστηκαν οι καθυστερήσεις αλλά και τα διαχειριστικά ή θεσμικά ζητήματα που προέκυψαν και στην παρούσα φάση έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλα τα προγράμματα αναθεωρημένα, που έχουν αναπροσαρμοστεί, και αναμένονται οι εγκρίσεις της Eπιτροπής το επόμενο διάστημα.

Σχετικά με τα ημιτελή έργα του ΕΣΠΑ 2007 -2013, ανέφερε: "έχουμε πετύχει το στόχο μας, δεν υπάρχει καμία επιστροφή", ωστόσο σχολίασε ότι υπάρχουν έργα ημιτελή και οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, για να κλείσουν τα έργα μέχρι την τελική προθεσμία, στις 31.3.2019. "Δεν επιτρέπεται να χάσουμε ούτε ένα ευρώ" υπογράμμισε.

Επισήμανε, τέλος, ότι σε ό,τι αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο, έχει ξεκινήσει διαβούλευση με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, ενώ επιδίωξη της χώρας είναι και η νέα περίοδος να αποτελέσει εθνικό και περιφερειακό μοχλό ανάπτυξης. "Είμαστε σε πλήρη φάση της διαπραγμάτευσης, η πίεση είναι τεράστια" είπε και πρόσθεσε ότι η νέα συμφωνία θα πρέπει να είναι επωφελής τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ