Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αυξάνεται ο αριθμός των Ελλήνων τουριστών στη Σερβία

Ελληνο - Σερβικό Φόρουμ Τουρισμού στο πλαίσιο της Philoxenia ...

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Στην αύξηση του τουρισμού τόσο από τη Σερβία προς την Ελλάδα όσο και αντίστροφα, στοχεύει το 1ο Ελληνο – Σερβικό Forum Τουρισμού με θέμα «Ελλάδα – Σερβία: 12 Μήνες Τουριστικός Προορισμός», που θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης στη Θεσσαλονίκη, στις 09 Νοεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της Έκθεσης Philoxenia.

Το φόρουμ διοργανώνουν το Ελληνο – Σερβικό Εμπορικό, Βιομηχανικό, Τουριστικό και Επαγγελματικό Επιμελητήριο Β. Ελλάδος και το Επιμελητήριο Ελλάδας – Σερβίας,

με την υποστήριξη της Δ.Ε.Θ. Helexpo και με στόχο να παρουσιαστούν και άλλοι προορισμοί στη Σερβία για Έλληνες τουρίστες, πέραν του Βελιγραδίου, αλλά και να προβληθεί η Ελλάδα ως 12μηνος τουριστικός προορισμός πέρα από το δίπτυχο "ήλιος-θάλασσα".

Περίπου 1 εκατ. Σέρβοι επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα και σχεδόν 8 στους 10 από αυτούς επιλέγουν τη Β. Ελλάδα, ωστόσο οι επισκέψεις της πλειοψηφίας αυτών περιορίζονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και επιδίωξη των διοργανωτών του φόρουμ είναι να συνηθίσουν οι Σέρβοι να έρχονται στην Ελλάδα και άλλες περιόδους. Από την άλλη, ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέπτονται τη Σερβία είναι χαμηλός, αν και αυξητικός τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου από τον Πρόεδρο του Ελληνο – Σερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Γεωργάκο, το 2017 επισκέφθηκαν τη Σερβία πάνω από 67.000 Έλληνες (αύξηση 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος) ενώ πραγματοποιήθηκαν περίπου 125.000 διανυκτερεύσεις, ενώ και τα στοιχεία οκταμήνου για το 2018 δείχνουν αύξηση 2%. Το 2013 με τη δραστηριοποίηση του Επιμελητηρίου σημειώθηκε αύξηση 38% στον αριθμό των τουριστών (περίπου 37.000 από 26.900 το 2012). Η ανοδική τάση συνεχίστηκε και το 2014 (αύξηση 14%), το 2015 υπήρξε μια στασιμότητα (1%), η οποία μπορεί να αποδοθεί ίσως στην οικονομική κατάσταση και την επιβολή των capital controls, ενώ το 2016 υπήρξε αύξηση 41%.

"Στόχος είναι ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. Και πρέπει και μπορεί", δήλωσε ο κ. Γεωργάκος προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι σημαντικό οι Έλληνες να γνωρίσουν ότι υπάρχουν πολλοί και όμορφοι προορισμοί στη Σερβία, πέρα από τους γνωστούς, ενώ υπογράμμισε και την εγγύτητα της συγκεκριμένης χώρας στην Ελλάδα, καθώς απαιτούνται λιγότερες από 2,5 ώρες για να φτάσει κανείς από τη Θεσσαλονίκη στη Σερβία, ενώ με την ολοκλήρωση του σερβικού τμήματος του Άξονα 10 στο τέλος του έτους, η διαδρομή Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι οδικώς θα διαρκεί κάτω από έξι ώρες. Επιπλέον, υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση.

Στο πλαίσιο του φόρουμ, για το οποίο υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από Σερβικές επιχειρήσεις, διοργανώνονται 4 πάνελ ώστε να παρουσιαστεί η Σερβία ανά περιοχές, ενώ θα γίνουν και Β2Β συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες, όπως επεσήμανε από την πλευρά του ο Κυριάκος Ποζρικίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO.

"Τέτοια γεγονότα μπορούν να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο τις φιλικές σχέσεις των δυο χωρών" τόνισε η Dragana Glisić, Πρόξενος Δημοκρατίας της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας πως στόχος είναι η ανάδειξη όλων των ειδών συνεργασιών και ειδικά στον οικονομικό τομέα.

Ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία

Οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας βαδίζουν σταθερά και προς τα πάνω, όπως τόνισε ο κ. Γεωργάκος σημειώνοντας πως από 340 εκατ. το 2014 έφτασαν τα 450 εκατ. το 2017 και υπογραμμίζοντας ότι από την ίδρυση του Ελληνο – Σερβικού Επιμελητηρίου και μετά υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από ελληνικές επιχειρήσεις ενώ αυξήθηκε ο αριθμός επιχειρήσεων που άρχισαν ήδη να λειτουργούν στη Σερβία. Μάλιστα, είπε ότι σχεδιάζεται επένδυση 30 εκατ. χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία της και αλυσίδα σούπερ-μάρκετ. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Γεωργάκος είπε ότι στη Σερβία δεν παρατηρείται το φαινόμενο μεταφοράς έδρας Ελληνικών επιχειρήσεων. "Όποιος πάει πάει για να κάνει δουλειές", είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι ήδη δραστηριοποιούνται εκεί 200 επιχειρήσεις. Από την άλλη, είπε ότι αρκετές σερβικές επιχειρήσεις έκαναν βήματα για να μπουν στην Ελλάδα αλλά τελικά οι περισσότεροι κατέληξαν στην αντιπροσώπευση, ως ασφαλέστερο τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ