Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Film offices δημιουργούνται στις Περιφέρειες - Ενίσχυση "κινηματογραφικού τουρισμού"

Για εταιρείες παραγωγής που θέλουν να γυρίσουν μια ταινία ή μια σειρά στην Ελλάδα ...

Δυναμικά στον τομέα του "κινηματογραφικού τουρισμού" μπαίνουν οι περιφέρειες, οι οποίες σε λίγους μήνες αναμένεται να αποκτήσουν τα δικά τους film offices, τις δομές δηλαδή όπου θα απευθύνονται οι εταιρείες παραγωγής, προκειμένου να γυρίσουν μια ταινία ή μια σειρά στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Κουάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας), οι αναγκαίες υποδομές αναπτύσσονται τοπικά στους Δήμους και τις Περιφέρειες, ώστε όταν θα έρθει η ξένη παραγωγή (κινηματογραφική ταινία ή τηλεοπτική σειρά) να μπορεί να βρει οργανωμένα στην περιοχή όλες τις υπηρεσίες που χρειάζεται. "Θα υπάρχει δηλαδή ένα σημείο επικοινωνίας μέσω του ΕΚΟΜΕ, από το οποίο θα μπορεί να βοηθηθεί, να πάρει την πληροφορία που έχει ανάγκη για να γνωρίσει τη περιοχή", αναφέρει.

Τα film offices αναμένεται να υλοποιηθούν την άνοιξη του 2019, σύμφωνα με τον κ.Κουάνη. Τα γραφεία αυτά θα στελεχωθούν από τις Περιφέρειες και θα έχουν συνεργασία με το ΕΚΟΜΕ, το οποίο θα αναλάβει και την εκπαίδευση του προσωπικού.

Αναφερόμενος στο ΕΚΟΜΕ, ο κ. Κουάνης εξήγησε ότι μετρά λιγότερο από έναν χρόνο ζωής. Συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 αλλά από τον Απρίλιο του 2018 υπάρχει ένα χρηματοοικονομικό κίνητρο: "Επιστρέφουμε στους παραγωγούς το 35% όλων των δαπανών που αποδεδειγμένα έκαναν στην Ελλάδα και για τις οποίες φορολογήθηκαν, στη διάρκεια των γυρισμάτων  της ταινίας ή της τηλεοπτικής σειράς που αιτήθηκαν".

"Είναι ένα μπόνους. Σκεφτείτε πως οτιδήποτε ξοδεύεται στην Ελλάδα έχει πολλαπλασιαστική επίδραση στην οικονομία. Κάθε ευρώ που δαπανάται δημιουργεί πολλαπλάσια οφέλη στην αγορά αλλά και φορολογικά έσοδα. Οπότε εμείς τους επιστρέφουμε ένα κομμάτι από αυτά. Πρακτικά είναι αυτό που λέμε win - win situation", αναφέρει ο κ. Κουάνης και σημειώνει "τα ποσά που επιστρέφουμε προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Έχουμε ήδη εξασφαλίσει 75 εκατ. ευρώ μέχρι και το 2022".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη