Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η εναλλακτική πρόταση του ΣΒΒΕ για ρευστότητα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Έναν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και παροχής ρευστότητας στην αγορά, μέσω της δημιουργίας νέων χρηματιστηριακών προϊόντων, προτείνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Ειδικότερα, προτείνει την τιτλοποίηση των δανείων των επιχειρήσεων και την έκδοση και διάθεση σχετικών τίτλων στην χρηματιστηριακή αγορά, με τη δημιουργία “καλαθιών” μετοχών επιχειρήσεων.

“Με την πρόταση του ΣΒΒΕ τα οφέλη είναι πολλαπλά, για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή για τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες, και την πραγματική οικονομία”, υποστήριξε χθες ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθ. Σαββάκης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της πρότασης, η οποία σημειωτέων έχει τεθεί σε γνώση τόσο του υπουργού Οικονομικών όσο και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση κάνει στην ουσία “ορατές” τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας στους ξένους επενδυτές. Όπως εξήγησε, υπάρχει “πραγματικό ενδιαφέρον” διεθνών κεφαλαίων να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, ωστόσο, στην Ελληνική αγορά, λόγω του μικρού μεγέθους και της κεφαλαιακής διάρθρωσης των εγχώριων επιχειρήσεων, οι επενδυτικές ευκαιρίες δεν είναι εύκολα «ορατές» στα ξένα funds. “Άρα, οι εγχώριες επιχειρήσεις έχουν διαπιστωμένα μεγάλη δυσκολία χρηματοδότησης”.

Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, που έδωσε το “παρών” στην συνέντευξη υποστηρίζοντας την πρόταση, τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή, ως χώρα, έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, αυτό του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών, το οποίο “δεν πρέπει να χάσουμε”. Πρόσθεσε ότι οι επενδυτές αυτοί διαχειρίζονται από μίνιμουμ 30 εκατ. έως 100 εκατ. ευρώ και κατά συνέπεια βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να επενδύσουν σε πολλές μικρές επιχειρήσεις “πακεταρισμένες” αντί σε μία μεγάλη, καθώς δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες στη χώρα.

Η πρόταση

Συνοπτικά, η πρόταση του ΣΒΒΕ έχει ως εξής: δημιουργούνται «καλάθια» μετοχών εταιρειών, που περιέχουν τα τιτλοποιημένα δάνεια καθεμιάς επιχείρησης που συμμετέχει στο «καλάθι». Η τιτλοποίηση των δανείων πραγματοποιείται μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στην οποία συμμετέχουν η τράπεζα και οι «παλαιοί» μέτοχοι, σε μια σχέση η οποία θα καθορίζεται μέσω διαπραγμάτευσης μεταξύ εταιρείας και τράπεζας, λαμβανομένων υπόψη των προβλέψεων που ήδη έχουν κάνει οι τράπεζες για τα δάνεια καθεμιάς από τις επιχειρήσεις βάσει της αξιολόγησης και των οδηγιών της “Black Rock”.

Στο σύνολο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) των επιχειρήσεων θα συμμετέχουν και οι υφιστάμενοι μέτοχοι, με συγκεκριμένο ποσοστό. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι μέσω ενός ειδικού κινήτρου (warrants, convertible bonds κτλ.), θα έχουν το δικαίωμα να επαναγοράσουν τις μετοχές της εταιρείας τους σε βάθος χρόνου, είτε κατά τη λήξη του κινήτρου, είτε πρόωρα, (δηλαδή κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης του τίτλου) αλλά με συγκεκριμένη και συμφωνημένη επιβάρυνση επιτοκίου.

Το “καλάθι” θα μπορεί, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, να περιέχει ένα μείγμα επιχειρήσεων με αναπτυξιακή προοπτική –χωρίς να αποκλείονται και οι προβληματικές-. “Το μείγμα θα προκύψει στην πορεία, με βάση το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα υπάρξει, χωρίς καλούπια”, δήλωσε, προσθέτοντας πάντως ότι το ζήτημα είναι να είναι “ελκυστικά” αυτά τα “καλάθια”.

Κρίσιμο ρόλο στην όλη διαδικασία θα έχει μια ανεξάρτητη εταιρεία «asset management», η οποία θα διαχειρίζεται και θα διαθέτει τα συγκεκριμένα προϊόντα στην αγορά.

Πλεονεκτήματα και δυσκολίες

Αξίζει να αναφερθεί ότι στα πλεονεκτήματα της πρότασης για της επιχειρήσεις, ο κ. Σαββάκης ανέφερε και την προστασία των ΜμΕ από τον κίνδυνο ενδεχόμενης μεταβίβασης δανείων τους από τις τράπεζες προς τρίτους (π.χ. distress funds, vulture funds κ.ά.).

Από την άλλη, ως δυσκολία του εγχειρήματος καταγράφεται ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων φορέων (τράπεζες, επιχειρήσεις, asset managers, ΧΑΑ) και για αυτό τόνισε ότι κρίσιμη είναι η παρέμβαση της Πολιτείας (με την άρση των αντικινήτρων και τη μη δημιουργία νέων, όπως είπε). Πάντως, τονίστηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά σε ότι αφορά το θεσμικό πλαίσιο, καθώς, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Ξενοφώντας Αυλωνίτης, η νομοθεσία έχει επικαιροποιηθεί και προσφέρει αυξημένες εναλλακτικές επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι Το πλήρες κείμενο της πρότασης στο οποίο συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογής της, είναι διαθέσιμο στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ