Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Από Δευτέρα αρχίζουν οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ

Δηλώσεις Μάριο Ντράγκι από τη Λευκωσία, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της τράπεζας...

Από τη Δευτέρα, 9 Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ευρωπαικής κεντρικής τράπεζας.

Οι αγορές θα ανέρχονται σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, με τον Ντράγκι να εκτιμά ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016 ή έως ότου η ΕΚΤ δει τα επίπεδα του πληθωρισμού να επιστρέψουν στο επίπεδο που έχει ορίσει, δηλαδή κοντά στο 2%.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ενισχύσει την ανάπτυξη είπε ο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι ήδη μόνο από την εξαγγελία του προγράμματος υπήρξαν θετικά αποτελέσματα για την οικονομία της ευρωζώνης.

Επίσης, πρόσθεσε, θα ανακόψει τις αποπληθωριστικές πιέσεις και θα συμβάλλει στην επιστροφή του πληθωρισμού στην ευρωζώνη κοντά στο 2%, που αποτελεί στόχο της κεντρικής ευρωτράπεζας.

Όπως αναμενόταν, ο κ. Ντράγκι κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η ΕΚΤ είναι θεσμός που ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και ότι οι κανόνες της απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση. Είπε ακόμη ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να επαναφέρει την εξαίρεση για τα ελληνικά ομολογα εάν εκπληρωθούν οι όροι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ