Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη διαφάνεια στους δημόσιους διαγωνισμούς

Xάρη στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων- Τι αναφέρθηκε σε σχετική εκδήλωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ...

Σημαντική εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος, με ταυτόχρονη αύξηση της διαφάνειας, επιτυγχάνεται μέσω της λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), στο οποίο μέχρι το τέλος του 2015 θα πρέπει να έχουν ενταχθεί όλες οι σχετικές λειτουργίες του συνόλου τού δημόσιου τομέα. ΄Ηδη, από την 1η Ιουλίου αναμένεται να λειτουργήσει στο σύστημα -το οποίο αναπτύσσεται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου- και το σκέλος των συμβάσεων μελετών του νόμου 3316 για τους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης. Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου θα ενταχθούν στο σύστημα και οι συμβάσεις των δημόσιων έργων για τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο διευθυντής ανάπτυξης και τεχνικής στήριξης του ΕΣΗΔΗΣ, Απόστολος Φρατζέσκος, στη διάρκεια εκδήλωσης, που διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας το ΤΕΕ/ΤΚΜ, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) και τον Σύνδεσμο Πιστοποιημένων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και Τεχνικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΠΕΔΕΘ & ΚΜ).

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι μέσω του συστήματος θα πραγματοποιείται -υποχρεωτικά για τους φορείς του δημοσίου- ηλεκτρονικά όλη η διαγωνιστική διαδικασία και η παρακολούθηση μίας δημόσιας σύμβασης(για προμήθειες και υπηρεσίες) με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ και άνω (άνευ ΦΠΑ). Το σύστημα διαθέτει ήδη λειτουργίες που αφορούν την κατάρτιση και δημοσίευση της διακήρυξης ενός διαγωνισμού, την υποβολή των προσφορών από τους υποψήφιους αναδόχους, την αξιολόγηση και την κατακύρωση της σύμβασης.

Πάνω από 1400 ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί

Κάνοντας τον απολογισμό τής μέχρι σήμερα λειτουργίας του ΕΣΗΔΗΣ, ο κ.Φρατζέσκος επισήμανε ότι έχουν ήδη δημοσιευτεί -με βάση τα πλέον πρόσφατα στατιστικά στοιχεία- πάνω από 1400 ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί του δημοσίου (“οι οποίοι πλέον μπορεί να έχουν φτάσει και τους 1500”) κι έχουν υποβληθεί από οικονομικούς φορείς περισσότερες από 3500 ηλεκτρονικές προσφορές. Στο δε μητρώο διοικητικών αποφάσεων υπάρχουν σήμερα περισσότερες από 1 εκατ. εγγραφές (διοικητικών αποφάσεων).

¨Για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες έχουμε εικόνα για το τι γίνεται στη χώρα με τις δημόσιες συμβάσεις, γνωρίζουμε σε τι τιμές αγοράζουμε, ποιοι αγοράζουν, ποιοι είναι οι ανάδοχοι των έργων¨ υποστήριξε και πρόσθεσε ότι, χάρη και στη λειτουργία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα στοιχεία των δημόσιων συμβάσεων, αφού ¨ο καθένας μπορεί να δει τις προκηρύξεις σε εξέλιξη αλλά και να γνωρίζει ποιος και πότε υπέγραψε με ποιον¨.

Μείωση δαπανών κατά τουλάχιστον 15%

Απαριθμώντας τα πρόσθετα οφέλη από τη λειτουργία του συστήματος, με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία, ο κ. Φρατζέσκος ανέφερε -μεταξύ άλλων- τα εξής: μείωση των δαπανών των διαγωνισμών για τις δημόσιες συμβάσεις κατά τουλάχιστον 15% (σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό που είχε δεσμευτεί να δαπανηθεί) και ελάττωση του κόστους τής συμμετοχής σε διαγωνισμούς του δημοσίου για τις επιχειρήσεις. ¨Ευελπιστούμε παράλληλα ότι θα δούμε και σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται για τις διαδικασίες των δημόσιων διαγωνισμών¨ σημείωσε και πρόσθεσε ότι στην ιστοσελίδα του συστήματος (www.promitheus.gov.gr) υπάρχουν όλα τα εγχειρίδια χρήσης αυτού, καθώς και βίντεο e-learning για την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ΕΣΗΔΗΣ.

Λιγότερη γραφειοκρατία

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ,Πάρις Μπίλλιας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σύστημα θα μειώσει τη γραφειοκρατία και το κόστος των διαγωνισμών, ενώ παράλληλα θα αυξήσει τη διαφάνεια και τελικά την ίδια τη δημοκρατία. ¨Βέβαια, όλα αυτά σε μια εποχή που τα βασικά ζητούμενα είναι δύο: πρώτον, να υπάρχουν δημόσιες συμβάσεις και, δεύτερον, να πληρώνονται αυτοί που τις αναλαμβάνουν¨, κατέληξε.

Ο ειδικός συνεργάτης της ΠΕΣΕΔΕ, Σταμούλης Μπιτλής, παρουσίασε από την πλευρά του τα επόμενα στάδια εξέλιξης του ΕΣΗΔΗΣ, υπογραμμίζοντας ότι «θα διατίθενται επιπλέον λειτουργίες όπως η εκτέλεση και παρακολούθηση της σχετικής σύμβασης, η ηλεκτρονική παραγγελία, η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η ηλεκτρονική πληρωμή. Επιπρόσθετα το σύστημα αυτό προσφέρει τη δυνατότητα στους φορείς του Δημοσίου να εφαρμόσουν νέες τεχνικές στις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων, όπως είναι ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, τα δυναμικά συστήματα αγορών, ο ανταγωνιστικός διάλογος και η συμφωνία – πλαίσιο», είπε.

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Σύμφωνα με τον κ. Μπιτλή, πρώτο βήμα γα την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ΕΣΗΔΗΣ είναι η εγγραφή στο σύστημα. Για την εγγραφή θα απαιτηθούν οι κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet. Μετά την εγγραφή οι αιτούντες λαμβάνουν email με τους κωδικούς πρόσβασης στο ΕΣΗΔΗΣ. Μεταξύ άλλων, οι χρήστες του ΕΣΗΔΗΣ έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για όλες τις προκηρύξεις/ διακηρύξεις διαγωνισμών μέσω μίας ενιαίας ηλεκτρονικής πύλης, να κάνουν αποτελεσματική αναζήτηση και να συμμετέχουν σε ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς και πλειστηριασμούς. Επιπλέον προβλέπεται η σταδιακή απλοποίηση της διαδικασίας συμμετοχής και υποβολής δικαιολογητικών σε έναν δημόσιο διαγωνισμό μέσα από την ανάπτυξη διαλειτουργικότητας ανάμεσα στο ΕΣΗΔΗΣ και τα συστήματα άλλων Δημοσίων Φορέων (π.χ. ΓΓΠΣ, IKA, ΓΕΜΗ κλπ.).

Δεύτερο βήμα είναι η παραμετροποίηση του προφίλ, ώστε ο χρήστης να έχει πρόσβαση στις διακηρύξεις που τον ενδιαφέρουν.Το αίτημά του επιβεβαιώνεται από τον διαχειριστή του ΕΣΗΔΗΣ συνήθως εντός 24 ωρών. Το τρίτο βήμα είναι η απόκτηση ψηφιακής υπογραφής, ξεκινώντας από την παραγγελία του βασικού εξοπλισμού (stick) USB TOKEN και προχωρώντας με την έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού (για το οποίο πρώτα θα απαιτηθεί η εγγραφή στην πύλη ΕΡΜΗΣ).

¨Αφού ο χρήστης έχει εγγραφεί στο ΕΣΗΔΗΣ και έχει αποκτήσει ψηφιακή υπογραφή, μπορεί να λάβει μέρος σε ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς¨, κατέληξε ο κ. Μπιτλής.

Από τη πλευρά του, ο νομικός σύμβουλος της ΠΕΣΕΔΕ, Τάσος Γακίδης, ενημέρωσε για τις κυριότερες μεταρρυθμίσεις που θα επιφέρουν στο ρυθμιστικό πλαίσιο της σύναψης δημόσιων συμβάσεων οι νέες οδηγίες 2014/24/ΕΕ, 2014/25/ΕΕ και 2014/55/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η καθιέρωση ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος δημοπράτησης, καθώς και για τη διαδικασία εναρμόνισης των οδηγιών αυτών στις ρυθμίσεις της εσωτερικής έννομης τάξης.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πιστοποιημένων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και Τεχνικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης & Κεντρικής Μακεδονίας Φώτης Κουβουκλιώτης, ο οποίος και συντόνισε, ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΚΜ, Βασίλης Γρηγοριάδης, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ Δημήτρης Μήτρου και Ιωάννης Νάνος κι ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Αρχιτεκτονικών Θεμάτων Κώστας Μπελιμπασάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ