Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επιστολή ΟΕΕΘ για τον ΦΠΑ στον τουρισμό

Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσουν οι εκβιασμοί των δανειστών, τονίζει σε επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς ...

Επιστολή με θέμα την αύξηση του Φ.Π.Α. στις ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις απέστειλε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Βαρουφάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Δημήτριο Μάρδα, τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γεώργιο Σταθάκη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά το κείμενο:

«Όπως γνωρίζετε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη Ομοσπονδία της Ελλάδος, στην δύναμη της οποίας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μέλη όπως η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης, η Ένωση Εστιατόρων - Ψητοπωλών – Καφέ και Συναφών Επαγγελμάτων, το Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Κέντρων Διασκέδασης, το Σωματείο Ιδιοκτητών Επαγγελματιών Πλοίων Αναψυχής Ελλάδος καθώς και Πανελλήνιες Ενώσεις και Σύνδεσμοι.

Επικοινωνούμε σήμερα μαζί σας με το έγγραφό μας αυτό για να σας μεταφέρουμε, ως Ομοσπονδία, τις μεγάλες ανησυχίες των μελών μας μικρομεσαίων ξενοδοχειακών και γενικά τουριστικών επιχειρήσεων για την μελετούμενη – στα πλαίσια της συμφωνίας με τους δανειστές – αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και στις τουριστικές επιχειρήσεις από 6,5% που είναι σήμερα στο 18% ή 23% που απαιτούν οι δανειστές.

Δεν θέλουμε, κ. Υπουργέ, να πιστέψουμε ότι το Υπουργείο σας και γενικά η Κυβέρνηση θα δεχθούν έναν τέτοιο εκβιασμό από τους δανειστές.

Εάν αυτό συμβεί, τότε ο τουρισμός στην χώρα μας θα υποστεί ένα τρομερό πλήγμα προς όφελος των γειτονικών χωρών που θα γίνουν πλέον ανταγωνιστικότερες στον τομέα του τουρισμού, με αποτέλεσμα όλο το τουριστικό ρεύμα να οδηγείται προς τις χώρες αυτές.

Ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα πλήξει καίρια τις ανωτέρω ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες που θα οδηγηθούν σε πλήρη κατάρρευση.

Τελειώνοντας, κ. Υπουργέ, θέλουμε να κάνουμε μια βασική παρατήρηση.

Οι εταίροι και οι δανειστές, από ότι φαίνεται από τις σκληρές διαπραγματεύσεις που γίνονται και τις προϋποθέσεις και όρους που κάθε φορά θέτουν, επιχειρούν να ελέγξουν πλήρως την ελληνική οικονομία για την εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων και προς τον σκοπό αυτό έχουν στοχοποιήσει τους βασικούς πυλώνες της, όπως είναι οι οικοδομικές δραστηριότητες που επλήγησαν κέραια και τώρα επιχειρούν να καταστρέψουν και έναν άλλο βασικό πυλώνα που είναι ο τουρισμός με την διαμόρφωση υψηλών συντελεστών Φ.Π.Α.

Αυτό, όμως, που επιχειρούν είναι εντελώς απαράδεκτο και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η Κυβέρνηση να υποχωρήσει διότι, όπως προείπαμε, ο τουρισμός θα καταστραφεί πλήρως και θα ωφεληθούν μόνο οι γειτονικές χώρες που αναγνωρίζουν την μεγάλη προσφορά στην οικονομία του τουρισμού και τον διατηρούν στα πλέον ανταγωνιστικά επίπεδα.

Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσουν οι εκβιασμοί των δανειστών.

Η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να αμυνθεί και να μην δεχθεί κανέναν εκβιασμό που καταστρέφει τον βασικότερο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας που είναι ο τουρισμός.

Κλείνοντας, σας διαβεβαιώνουμε ότι η Ομοσπονδία μας θα είναι πάντοτε στο πλευρό σας και θα σας στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις σε κάθε προσπάθειά σας για το καλό του τόπου, της επιχειρηματικότητας και του ελληνικού λαού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ