25

ΣΕΠ
2017

Διαβάστε τα τέσσερα κομβικά αιτήματα που συνυπογράφουν όλοι οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Οι φορείς της πόλης ζητούν 4 πράγματα από τον Τσίπρα!

30 Ιουλ 201518.40

Σε ψήφισμα με αποδέκτες τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συναντήθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης.

Οι παραγωγικοί φορείς ζητούν πρωτίστως από την Κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση να συμβάλλουν στην αποφυγή πρόωρων εκλογών το προσεχές φθινόπωρο, εξέλιξη που θα λειτουργούσε εις βάρος της πραγματικής οικονομίας. Επίσης, ζητούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η αγορά που είχε πρόσθετα προβλήματα από την τραπεζική αργία και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων να επανέλθει το συντομότερο δυνατό στους κανονικούς της ρυθμούς.

Το ψήφισμα υπογράφουν οι πρόεδροι του ΕΒΕΘ (Δ. Μπακατσέλος), του ΒΕΘ (Παν. Παπαδόπουλος), του ΕΕΘ (Μιχ. Ζορπίδης), του ΣΒΒΕ (Θαν. Σαββάκης), του ΕΣΘ (Παντ. Φιλιππίδης), καθώς και ο Β΄αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ ( Αθαν. Τζιρίτης).

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως ακολούθως:

Προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα,

Κοινοποίηση: Στους Αρχηγούς των Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Κύριε Πρόεδρε, Το τελευταίο χρονικό διάστημα το πολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί έχει επιδεινώσει την κρίση της χώρας και την ελληνική οικονομία με καταστροφικά αποτελέσματα για όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Η διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι εκλογές του Ιανουαρίου, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας και όσα αποκαλύπτονται για το παρασκήνιο που υπήρξε, το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, το κλείσιμο των τραπεζών, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και η πολιτική αστάθεια που προέκυψε κατά τη διάρκεια της ψήφισης στη Βουλή των βασικών σημείων της νέας συμφωνίας έχουν λειτουργήσει αρνητικά για την πραγματική οικονομία, που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Τα αποτελέσματα δυστυχώς είναι δραματικά. Η χώρα έχει επιστρέψει στην ύφεση, η ανεργία έχει εκτοξευτεί -για μια ακόμη φορά αποκλειστικά και μόνο από τον ιδιωτικό τομέα-και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη.

Αυτοί που σε τελική ανάλυση πληρώνουν τα σπασμένα είναι οι εξαγωγείς, οι βιομηχανίες ,οι επαγγελματίες, οι εμπορικές και οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν ακραίες συνθήκες, προκειμένου να επιβιώσουν και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Πολύ περισσότερο, τώρα, που λαμβάνονται νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία τις επιβαρύνουν περισσότερο.

Κύριε Πρόεδρε,

Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, έρχονται να προστεθούν και τα προβλήματα που προκαλεί η αβεβαιότητα για τις πιθανολογούμενες πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Είναι απολύτως βέβαιο ότι η αστάθεια αυτή θα λειτουργήσει εντελώς αρνητικά για την αγορά της χώρας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, ειδικά τώρα στην αρχή της νέας περιόδου. Ελπίζουμε και ευχόμαστε με τις ενέργειες σας να αποτρέψετε την τρίτη προσφυγή στις κάλπες μέσα σε οκτώ μήνες!

Η ραγδαία πτώση στην οικονομική δραστηριότητα, λόγω των τραπεζικών περιορισμών, έχει επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, με την πτώση του κύκλου εργασιών να έχει πέσει 70% σε πανελλαδικό επίπεδο και 80% στη Θεσσαλονίκη (στοιχεία ΕΣΕΕ και Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης) ανάλογα με τον κλάδο δραστηριότητας.

Η ανάγκη στήριξης και σταθεροποίησης της οικονομίας, είναι κατεπείγουσα και επιτακτική. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η φθίνουσα πορεία, και να δοθεί η δυνατότητα να επαναδραστηριοποιηθούν οι δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας. Μόνο έτσι θα περιοριστεί η ύφεση θα ανακάμψουν οι παραγωγικές δυνάμεις και θα μειωθεί η ανεργία.

Από την αρχή της κρίσης -και πολύ περισσότερο από την επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων, η έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων έχει συσσωρεύσει προβλήματα που δεν αφορούν μόνο την αγορά, αλλά και τις εισπράξεις του ίδιου του κράτους. Η μεγάλη πτώση στον κύκλο εργασιών αναγκάζει τις επιχειρήσεις να είναι αφερέγγυες στις υποχρεώσεις τους τόσο προς τις Δημόσιες υπηρεσίες όσο και προς τους προμηθευτές τους.

Κύριε Πρόεδρε ζητάμε:

Πρώτον, να προωθηθούν άμεσα τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Να ολοκληρωθούν όσα εκκρεμούν και να προκηρυχτούν αυτά που έχουν εξαγγελθεί.

Δεύτερον, να ομαλοποιηθεί πλήρως η λειτουργία των τραπεζών για να μπορέσει να επανέλθει απολύτως και η λειτουργία της αγοράς. Να ρυθμιστεί άμεσα το ζήτημα των μεταχρονολογημένων επιταγών, καθώς και της πληρωμής στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, που οδηγούν αδίκως πολλούς επιχειρηματίες στα κατάστιχα του Τειρεσία. Την αναστολή των πληρωμών στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων. Να επιταχυνθούν άμεσα οι διαδικασίες έγκρισης εμβασμάτων στο εξωτερικό για την πληρωμή τιμολογίων που αφορούν στο τις εισαγωγές α’ υλών, ενδιάμεσων προϊόντων κλπ. Ήδη άρχισε να παρατηρείται έλλειψη προϊόντων και κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, κερδοσκοπούν.

Τρίτον, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την κίνηση κεφαλαίων για παραγωγικούς και εμπορικούς σκοπούς. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι παραγωγικές δυνάμεις σηκώνουν το βάρος της οικονομίας και διαμορφώνουν το ΑΕΠ.

Τέταρτον, να δημιουργηθεί ένα αδιαπραγμάτευτα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, με ευρύτερες συναινέσεις, που ευνοεί τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.  Το πρόβλημα της χώρας είναι η πολιτική αστάθεια και η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί και επιτείνεται με την υφέρπουσα φημολογία για πρόωρες εκλογές, που πρέπει να αποφευχθούν.

Κύριε Πρόεδρε

Δεν πρέπει να διαφεύγει από το μυαλό κανενός ότι η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία και την παραγωγή που σήμερα είναι τελματωμένες. Τα όποια μνημόνια θα πληρωθούν με την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση των υγειών τομέων παραγωγής, την αγροτική οικονομία, την μεταποίηση, τον τουρισμό, τις μεταφορές, την ναυτιλία και τις υπηρεσίες.

Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτοί οι τομείς προαπαιτούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα, καθώς και η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου γενικότερα.

Γι’ αυτό σας ζητούμε να αναλάβετε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί επιτέλους το σταθερό περιβάλλον της ανάπτυξη», καταλήγει η επιστολή. 

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(2)

Ελαΐς - Unilever Hellas: Πώληση για 3 γνωστά ελαιόλαδα

Οικονομία25 Σεπ 201721.16

Η εταιρεία βγάζει στο σφυρί τα ελαιόλαδα 

Ντράγκι: Του χρόνου θα περάσουν τα στρες τεστ οι ελληνικές τράπεζες

Οικονομία25 Σεπ 201719.00

Συζήτηση στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου

Δημιουργείται επενδυτικό fund με κεφάλαια από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Οικονομία25 Σεπ 201718.40

Θα χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια από ελληνικές ΜμΕ αλλά και μεγαλύτερα πρότζεκτ

Θεσσαλονίκη: Σύγχρονα εργαλεία για τουριστικές επιχειρήσεις – Ημερίδα στο Δημαρχείο

Οικονομία25 Σεπ 201718.10

Ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Μήνυμα Ντάισελμπλουμ για καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα

Οικονομία25 Σεπ 201718.00

Κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο 

Ο Διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Δρ. Άγγελος Μπεκιάρης με ένα από τα ηλεκτρικά οχήματα του Ινστιτούτου.

Αυτόνομο, ηλεκτρικό και… κοινόχρηστο το αυτοκίνητο του αύριο

Οικονομία25 Σεπ 201717.40

Ειδική αναφορά στο «έξυπνο» αυτοκίνητο θα γίνει στο 8ο Διεθνές Συνέδριο ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη 

Διαγωνισμός φωτογραφίας για όλους τους… followers της Θεσσαλονίκης!

Οικονομία25 Σεπ 201717.20

Αποτύπωσε την πόλη με τη δική σου ματιά 

Ευκαιρία για πτυχιούχους μηχανικούς μέσω δράσης του ΕΣΠΑ

Οικονομία25 Σεπ 201716.50

Εκδήλωση στο ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη δράση για την αυτοαπασχόληση πτυχιούχων

ΟΓΑ: Χρηματικό βοήθημα σε 1.300 πολύτεκνες αγρότισσες

Οικονομία25 Σεπ 201716.40

Από πότε γίνεται η υποβολή των αιτήσεων 

Αέριο Θεσσαλονίκη – Θεσσαλία: «Τρέχει» μεγάλος διαγωνισμός με πλούσια δώρα!

Οικονομία25 Σεπ 201716.30

Με μεγάλο έπαθλο ένα τετραήμερο ταξίδι στην Disneyland

Vodafone World of Difference


ΕΥΑΘ


ΕΛΠΕ

Kosmima 2017 HelexpoΚτήμα Χρηστίδη

Thessaloniki Summit 2017Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook

Τρέχον Τεύχος

Ξύπνησαν μνήμες του 2006 από τη μεγάλη χθεσινή φωτιά στη Μόλα Καλύβα

δείτε το τεύχος

6939


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία