Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

FLEX: Η εφαρμογή από τη Θεσσαλονίκη που διακρίθηκε πανευρωπαϊκά!

Η ομάδα που ανέπτυξε την ηλεκτρονική πλατφόρμα για ασθενείς με Alzheimer και άνοια, απαντά στις ερωτήσεις του typosthes.gr...

Συνέντευξη στην Μαρία Κουζούφη

Μια «νέα επαναστατική ηλεκτρονική πλατφόρμα» που συνδυάζει πρωτοπόρο λογισμικό και «έξυπνες συσκευές» και φιλοδοξεί να βελτιώσει δραματικά τη ποιότητα ζωής ασθενών που πάσχουν από Alzheimer και άνοια, ανέπτυξε μια ομάδα από τη Θεσσαλονίκη.

Η πλατφόρμα με το όνομα «FLEX» κατάφερε να περάσει από 297 projects στον επιταχυντή της Finodex, που αποτελεί ένα από τα 16 μεγαλύτερα προγράμματα της Ευρώπης.

Το FLEX, περιλαμβάνει  λειτουργίες όπως «Εικονικός βοηθός για ψώνια» και «Εικονικός βοηθός για περπάτημα», που βοηθούν τους ασθενείς να εκτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα τα μέλη της οικογένειας ή οι φροντιστές, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις κινήσεις τους και την κατάσταση της υγείας τους.

Για να το καταφέρει, αξιοποιεί, μεταξύ άλλων, τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, συνδυάζοντας εφαρμογές για φορητές συσκευές με συσκευές που μπορούν να φορεθούν από τον ασθενή.

Η ομάδα που ανέπτυξε την εφαρμογή απαντά στις ερωτήσεις του typosthes.gr:

Πείτε μας δυο λόγια για την ομάδα που ανέπτυξε την πλατφόρμα καθώς και για το αρχικό ερέθισμα που σας ώθησε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο αντικείμενο

Ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία ενός Project, είναι η ομάδα που το υλοποιεί. Η ομάδα του FLEX αποτελείται από ανθρώπους με μεγάλη εμπειρία σε διαφορετικά αντικείμενα. Ποιο συγκεκριμένα, η ομάδα μας αποτελείται από τον Σέργιο Βενετικίδη που συνέχεια εξερευνά νέες τεχνολογίες λογισμικού καθώς και υλικού και που είναι ο Head Developer, την Γεωργία Ξηρομερήσιου που είναι ο  επιστημονικός υπεύθυνος του Project και Νευρολόγος και τον Σταυρό Τσίτουρα που είναι υπεύθυνος για το επιχειρηματικό κομμάτι του έργου, διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση και προώθηση / εμπορική εκμετάλλευση αντίστοιχων έργων. 

Εξηγήστε μας πώς ακριβώς λειτουργεί η πλατφόρμα. Ποιες είναι οι λειτουργίες της και ποια είναι τα καινοτόμα χαρακτηριστικά της; 

Η πλατφόρμα FLEX, αξιοποιεί τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, συνδυάζοντας εφαρμογές για φορητές συσκευές (MobileApplications) με συσκευές που μπορούν να φορεθούν από τον ασθενή (wearabledevices), καθώς επίσης αξιοποιεί και την χρήση ανοικτών δεδομένων (OpenData).

Με την χρήση του FLEX, οι ασθενείς μπορούν να γίνουν ξανά αυτόνομοι και αυτάρκεις, καθώς το FLEX είναι η μόνη πλατφόρμα που χρησιμοποιεί  βιοαισθητήρες οι οποίοι επεξεργάζονται και αναλύουν τις ζωτικές λειτουργίες του χρήστη σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό να διαφυλάξουν την ασφάλεια και την υγεία του. Η πλατφόρμα FLEX, περιλαμβάνει  λειτουργίες όπως «Εικονικός βοηθός για ψώνια» και «Εικονικός βοηθός για περπάτημα», που βοηθούν τους ασθενείς να εκτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα τα μέλη της οικογένειας ή οι φροντιστές, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις κινήσεις τους και την κατάσταση της υγείας τους απομακρυσμένα.

Σημαντική καινοτομία για το FLEX, περάν από τη χρήση βιοαισθητήρων, αποτελεί και η ενσωμάτωση τεχνολογιών FIWARE καθώς επίσης και  χρήση ανοικτών δεδομένων (OpenData).

Τι εξοπλισμό απαιτεί και πόσο εύκολη είναι η χρήση της από τους ασθενείς αλλά και από τα άτομα που τους φροντίζουν ή από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;  Απαιτείται κάποια ιδιαίτερη τεχνολογική γνώση; Και πόσο προσιτό είναι από άποψη κόστους;

Η πλατφόρμα FLEX, δημιουργήθηκε έχοντας ως γνώμονα τόσο τις ανάγκες των ασθενών, αλλά και τις ανάγκες των οικογενειών τους και όλων εκείνων που συμμετέχουν στην προσπάθεια για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Όσον αφορά τους ασθενείς, ουσιαστικά δεν χρειάζεται σχεδόν καμία τεχνολογική γνώση, αφού η λειτουργία του FLEX είναι απόλυτα αυτοματοποιημένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ασθενούς. Όσον αφορά τους συγγενείς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χρειάζονται ελάχιστες ουσιαστικά γνώσεις που περιορίζονται στη χρήση του Internet και στην απλή χρήση μιας φορητής συσκευής (Smartphone–Tablet).

Όσον αφορά το κόστος, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Στο κόστος περιλαμβάνεται ο εξοπλισμός, με κόστος της τάξεως των 200 ευρώ, καθώς και η συνδρομή στην πλατφόρμα που υπολογίζεται στα 30 ευρώ μηνιαίως. Αν αναλογιστούμε πως ο εξοπλισμός αγοράζεται μία φορά, μπορούμε να προσφέρουμε κάτι μοναδικό για τα σημερινά δεδομένα, με ένα μέσο ετήσιο κόστος που δεν ξεπερνάει τα 400 ευρώ.

Η πλατφόρμα FLEX, είναι ένα από τα 52 έργα που επιλέχθηκαν στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος – επιταχυντή FINODEX. Ποια είναι τα επόμενα στάδια και οι δυνατότητες χρηματοδότησης από το FINODEX;

Το FLEX έχει ήδη περάσει στη δεύτερη φάση, και το επόμενο στάδιο είναι η υλοποίηση της 3ης φάσης, όπου θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη ενός λειτουργικού πρωτότυπου της πλατφόρμας. Ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να επιλεγούμε στις 10 καλύτερες προτάσεις του FINODEX, και γιατί όχι να διεκδικήσουμε ένα από τα τρία βραβεία τα οποία και προσφέρουν επιπλέον χρηματοδότηση, αλλά και δημοσιότητα.

Γενικά ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας για το FLEX; Πώς σκοπεύετε να το αναπτύξετε και να το προωθήσετε περαιτέρω;

Η επιτυχία του FLEX στα πλαίσια του Προγράμματος FINODEX, μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι η ιδέα μας μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό  όλους εκείνους που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την ασθένεια (συγγενείς – φροντιστές – νοσηλευτές – γιατρούς), και φυσικά να έχει εμπορική εφαρμογή και επιτυχία. Σημαντικό βήμα για εμάς, είναι το testing της πλατφόρμας σε πραγματικές συνθήκες, ώστε να μπορέσουμε να τη βελτιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε επαφή με Κέντρα Ημέρας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ώστε να μπορέσουμε να καταγράψουμε το αρχικό ενδιαφέρον. Τα πρώτα σημάδια είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το FLEX στο www.flex-mda.com

Σημειώνεται ότι το FINODEX, επιλέγει, χρηματοδοτεί και παρέχει υποστήριξη σε επιχειρήσεις και ανεξάρτητες ομάδες web-entrepreneurs που σχεδιάζουν και υλοποιούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες με τη χρήση τεχνολογιών  FIWARE σε συνδυασμό με την αξιοποίηση ανοικτών δεδομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ