Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γ. Σταθάκης: Θέλουμε διάλογο για να λυθούν τα προβλήματα με την Eldorado Gold

Τι είπε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, κατά τη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ σχετικά με το ΕΣΠΑ

«Θέλουμε διάλογο και συντεταγμένο πλαίσιο εντός του οποίου θα λυθούν τα τρία - τέσσερα προβλήματα» με την Eldorado Gold, είπε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, την ώρα που ο πρέσβης του Καναδά συζητούσε με την κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ο υπουργός ανακοίνωσε την κατάθεση αναπτυξιακού νόμου εντός των πρώτων μηνών του 2016.

Μιλώντας στη Βουλή κατά την συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για το ΕΣΠΑ ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι παρά την δημιουργία κλίματος, «την ίδια ώρα σε ξενοδοχειακή εταιρεία της Χαλκιδικής τοποθετήθηκαν ξένοι θεσμικοί επενδυτές με 500 εκατ. ευρώ».

Ο υπουργός Οικονομίας επέκρινε την Ν.Δ. για την στάση της απέναντι στην Eldorado Gold. «H Ν.Δ. είναι υπέρ του να πραγματοποιήσει την δεσμευτική της επένδυση; Πρέπει να φτιάξει το εργοστάσιο κάθετης παραγωγής και να τηρεί περιβαλλοντικούς κανόνες», ρώτησε και πρόσθεσε: «Αν θεωρείτε ότι φταίει η κυβέρνηση, εσείς γιατί δεν τα λύσατε και δεν προχώρησε η επένδυση όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα; Εκτός αν υπογράφεται μία συμφωνία η οποία τελεί υπό διαρκή αίρεση από την πλευρά της εταιρείας. Αλλά αυτό πλήττει το δημόσιο συμφέρον».

«Αν η γραμμή της κυβέρνησης είναι ότι η εταιρεία καθυστερεί την επένδυσή της, όλοι εμείς αλλά και η εταιρεία έχουμε καταλάβει κάτι λάθος», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η κυβέρνηση θέλει πάντα άλλοθι για κάτι άλλο. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να βρει αριστερά αντίμετρα για το ασφαλιστικό. Όμως τα αριστερά αντίμετρα δεν είναι σωστό να παίζουν με το μέλλον της οικονομίας».

Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «τον ετοιμάζουμε». «Τον ξεκινήσαμε το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Έχει γίνει διαβούλευση με 150 φορείς. Θα τον νομοθετήσουμε στις αρχές του 2016», δεσμεύθηκε και ανέφερε ότι «θα είναι πολύ απλός, αντιγραφειοκρατικός» και μεταξύ άλλων θα δίνει σταθερό φορολογικό καθεστώς στις επιχειρήσεις για επτά χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους ο κ. Σταθάκης αποκάλυψε ότι «οι δεσμεύσεις των προηγούμενων νόμων ήταν 6,5 δισ. ευρώ». «Δηλαδή το κράτος οφείλει στους επενδυτές 6,5 δισ. και στο ταμείο είχαμε 1 δισ. και αυτό παγωμένο επειδή η Κομισιόν κατηγορεί τις προηγούμενες διαχειρίσεις για διαφθορά», είπε. «Εμείς ξεκολλήσαμε το 1 δισ. και προσπαθούμε να βάλουμε μία τάξη στο αργό, γραφειοκρατικό σύστημα που βρήκαμε», πρόσθεσε.

Για το νέο ΕΣΠΑ

Ακόμη ο Γ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι ξεκίνησε το νέο ΕΣΠΑ. «Η επανεκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει ουσιαστικά από Σεπτέμβρη - Οκτώβρη, έχουν μπει τρία μεγάλα προγράμματα 300 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας και υπογράμμισε ότι «οι προκαταβολές μόνο για την Ελλάδα από 7% γίνονται 14%, που σημαίνει 5 δισ. για την οικονομία για τα δύο χρόνια».

Υπενθύμισε ακόμη ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ για το 2015 με απορρόφηση πόρων συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ και η πρώτη στην απορροφητικότητα του νέου ΕΣΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ