Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Δύο «μεγάλα χρυσά μετάλλια» κέρδισαν ελληνικά κρασιά (ΦΩΤΟ)

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης είχε ως μεγάλο πρωταγωνιστή το ελληνικό κρασί

Με δύο “μεγάλα χρυσά μετάλλια” τιμήθηκαν τα ελληνικά κρασιά στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας την προτίμηση 35 καταξιωμένων γευσιγνωστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι τα διάλεξαν ανάμεσα σε συνολικά 620 δείγματα οίνων, εγχώριων και ξένων. Τα ελληνικά κρασιά, τα οποία ήταν βέβαια και η συντριπτική πλειοψηφία του δείγματος (535 από τα 620) κέρδισαν ακόμη 48 χρυσά και 108 ασημένια μετάλλια. Η Κύπρος, με 62 συμμετοχές, κέρδισε συνολικά 19 μετάλλια, εκ των οποίων πέντε χρυσά και 14 αργυρά, ενώ η Σλοβακία, με έξι διαγωνιζόμενα κρασιά, κέρδισε τρία μετάλλια, δύο χρυσά και ένα ασημένιο.

Οι τριήμερες γευστικές δοκιμές του διαγωνισμού, που διοργανώνει η «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, πραγματοποιήθηκαν φέτος στις 24 έως 26 Φεβρουαρίου 2016. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είναι ο μόνος που πραγματοποιείται στην Ελλάδα με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό σύμφωνα με τον κανονισμό του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.) και με την αναγνώριση δικαιώματος διοργάνωσης-διεξαγωγής διαγωνισμών οίνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συνολικά οι γευσιγνώστες από τις χώρες Ελλάδα, Κύπρο, ΗΠΑ, Βέλγιο, Βραζιλία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ισραήλ, Νέα Ζηλανδία, Σερβία και Σουηδία, δοκίμασαν 647 δείγματα. Τα 620 ήταν κρασιά από την Ελλάδα και από πέντε άλλες χώρες: Βραζιλία, Κύπρο, Τουρκία, Σλοβακία και Τσεχία. Τα υπόλοιπα 27 ήταν αποστάγματα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

“Το 79% των οίνων και το 85% των αποσταγμάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό συγκέντρωσαν τη βαθμολογία για μετάλλιο αλλά αποκλείστηκαν από τη βράβευση λόγω του κανονισμού που ορίζει ότι μέχρι το 30% των συμμετεχόντων δειγμάτων μπορούν να βραβευθούν. Η βαθμολογία αυτή αποδεικνύει με προφανή τρόπο την αναβαθμισμένη ποιότητα των κρασιών και αποσταγμάτων που συμμετέχουν στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης" υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών.

Η τελετή απονομής των μεταλλίων θα διεξαχθεί το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, ώρα 19:30, στην Αθήνα, στην Αίγλη Ζαππείου, στο πλαίσιο της έκθεσης Oinorama. Κορυφαίο γεγονός της τελετής αποτελεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η απονομή του «Greek Wine Industry Award 2016» στον ομογενή Γιώργο Σολέα, για την ανεκτίμητη συμβολή του στην προώθηση του ελληνικού οίνου στην καναδική αγορά αλλά και γενικότερα στην αγορά της Βορείου Αμερικής.

Επίσης στην έκθεση Oinorama, στο “wine bar οινικών αποκαλύψεων”, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει σε δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις γευσιγνωσίας τους βραβευμένους οίνους και τα βραβευμένα αποστάγματα των διαγωνισμών, την Κυριακή 6 Μαρτίου, ώρα 17:00-19:00 για τους καταναλωτές και τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, ώρα 10:00-12:00 για τους επαγγελματίες.

Δείτε τα πρώτα δέκα κρασιά

Για όλους τους νικητές δείτε εδώ (σε αρχείο pdf). 

Ειδικές Διακρίσεις

Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» και φορείς της πολιτείας και του κλάδου απένειμαν τις ακόλουθες ειδικές διακρίσεις με την προϋπόθεση ότι η βαθμολογία των οίνων των παρακάτω κατηγοριών αντιστοιχεί τουλάχιστον σε χάλκινο μετάλλιο: 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ