Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στουρνάρας από Θεσσαλονίκη: Τι είπε για αξιολόγηση και "κόκκινα δάνεια"

Ομιλία του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος σε γεύμα του ΣΒΒΕ- Τι ζήτησαν οι επιχειρηματίες ...

Την εκτίμηση ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι σκόπιμο να συνοδευτεί «από ελάφρυνση και του τελικού δημοσιονομικού στόχου του ελληνικού προγράμματος», εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα, πρότεινε «ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 κι επέκεινα να περιοριστεί στο 2%», καθώς -όπως σημείωσε- «η εμπειρία, αν τη μελετήσουμε προσεκτικά, δείχνει ότι μόνο μία χώρα, η Ιρλανδία, μπόρεσε να διατηρήσει το 3,5% για ένα σχετικά μεγάλο διάστημα» όπως απαιτείται να κάνει η Ελλάδα (μετά το 2018).

Μιλώντας σε γεύμα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε: «Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα πρέπει να συνοδευτεί από έναρξη ουσιαστικών συζητήσεων με τους εταίρους, με στόχο την ανάληψη δράσεων για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Οι δράσεις αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν σημαντική επιμήκυνση των λήξεων των ομολόγων και της περιόδου χάριτος για αποπληρωμή τοκοχρεωλυσίων, ώστε οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου να τηρούνται σε επίπεδα διαχειρίσιμα».

Ακόμη, παρουσίασε συγκεκριμένα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η ΤτΕ, λέγοντας ότι η υποχώρηση του πλεονάσματος στο 2% μετά το 2018, «σε συνδυασμό, α) με την εξομάλυνση των μελλοντικών πληρωμών τόκων για τα δάνεια από τον EFSF, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), καθώς και για τα διμερή δάνεια του πρώτου προγράμματος (GLF) για μια περίοδο 20 ετών, και β) την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του EFSF και των διμερών δανείων του πρώτου προγράμματος για περίπου 22 χρόνια» θα έχει τρία θετικά αποτελέσματα: Πρώτον, θα περιορίσει σημαντικά τις δαπάνες για τόκους (περίπου κατά 3% του ΑΕΠ). Δεύτερον, θα καταστήσει τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου διαχειρίσιμες, καθώς θα τις περιορίσει σημαντικά κάτω του 15% του ΑΕΠ, το οποίο είναι το όριο που υιοθετεί το ΔΝΤ για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Τρίτον, θα μειώσει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το 100% το 2030 και στο 89% το 2035 (έναντι 126% χωρίς ελάφρυνση χρέους).

 «Οι δράσεις αυτές για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, μαζί με μία πιο στοχευμένη πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και σε συνδυασμό με άνοιγμα όσων αγορών δεν έχουν απελευθερωθεί πλήρως ακόμη [...] και με αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα μπορούσαν να έχουν ως άμεση συνέπεια τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παράλληλα με τη δυνατότητα σημαντικής χαλάρωσης του τελικού δημοσιονομικού στόχου. Ουσιαστικά, αυτό που λέω είναι να ανταλλάξουμε λιτότητα με μεγαλύτερη ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά.

Επανειλημμένως, στην ομιλία του, ο κ. Στουρνάρας έδωσε έμφαση στις ιδιωτιικοποιήσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για τις μεν πρώτες, ανέφερε ότι «αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ιδιωτικοποιήσεων, κάτι που δεν έχει, ούτε πολιτικό, ούτε κοινωνικό κόστος, παρά μόνο όφελος».

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», αλλά και ότι «το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Αναφέρθηκε και στο θέμα των funds που θα διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια, τονίζοντας ότι «υπήρχε φόβος» γι' αυτά από πλευράς πολιτών, αλλά κακώς, γιατί όσα έρθουν θα λειτουργήσουν με βάση την ελληνική έννομη τάξη και οι δανειολήπτες θα έχουν την ίδια προστασία.

Επίσης, ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα και την προοπτική να επανέλθει σε ανοδική τροχιά, βασιζόμενη σε ένα νέο εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο και εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται» (όπως η επενδυτική «έξοδος» της Κίνας).

Ενα πρώτο βήμα γι' αυτό είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Ο ίδιος κάλεσε, όμως, και το Eurogroup να ανταποκριθεί με τη σειρά του στις απαιτήσεις των καιρών «και στη δική του δέσμευση, η οποία χρονολογείται από τον Νοέμβριο του 2012» για την υλοποίηση εκείνων των δράσεων, που θα καταστήσουν το δημόσιο χρέος βιώσιμο και τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του δημόσιου τομέα διαχειρίσιμες.

Τι ζήτησε ο ΣΒΒΕ

"Τολμηρές κυβερνητικές αποφάσεις και προσήλωση σε μεταρρυθμίσεις με μετρήσιμο αναπτυξιακό αποτέλεσμα" ζήτησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, κατά την ομιλία του. Υποστήριξε δε ότι «το πολυπόθητο επενδυτικό "σοκ διαρκείας" που αποτελεί "σανίδα σωτηρίας" για τη χώρα, δεν θα συμβεί ποτέ, αν ως κράτος δεν αποκτήσουμε αξιοπιστία, έναντι των εγχώριων, αλλά κυρίως των διεθνών επενδυτών. Προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι η εξασφάλιση της συνέχειας στο κράτος, ανεξάρτητα από το κυβερνών κόμμα, πολλώ δε μάλλον από τα πρόσωπα που στελεχώνουν το εκάστοτε κυβερνητικό σχήμα».

Πρόσθεσε ότι τα "μεγα-θέματα" -όπως τα χαρακτήρισε- που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα στην Ελλάδα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας είναι τρία: η αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, η γραφειοκρατία, η οποία όπως είπε εξηγεί την "παραδειγματική στασιμότητα στο πεδίο της υλοποίησης επενδύσεων" και το διαρκώς μεταβαλλόμενο φορολογικό περιβάλλον, “το οποίο παραμένει, μάλλον μακράν των υπολοίπων εμποδίων στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, το κυριότερο. Κι αυτό γιατί μιλάμε διαρκώς για νέους φόρους, για έκτακτους φόρους, για έκτακτους φόρους που όμως γίνονται μόνιμοι, για έκτακτες εισφορές, και να μην μιλήσουμε για μη ανταποδοτικότητα πλήθους ισχυόντων φόρων και τελών”.

Ο κ.Σαββάκης υπενθύμισε ακόμη ότι ο ΣΒΒΕ έχει προτείνει "εδώ και καιρό" τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, που θα λειτουργεί ως ανώτερο γνωμοδοτικό όργανο για την προσαρμογή των εθνικών πολιτικών στήριξης της βιομηχανίας, κατά το πρότυπο άλλων χωρών. Επανέλαβε δε την πάγια θέση του ΣΒΒΕ ότι η βιομηχανία πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας, "χωρίς προκαταλήψεις και μακριά από ξεπερασμένες ιδεοληψίες".

Σε ό,τι αφορά δε το συνολικότερο ζήτημα της ανάπτυξης, επισήμανε: "Χρειαζόμαστε επειγόντως μείωση της φορολογίας και απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Και βέβαια σταθερό και διάφανο φορολογικό σύστημα που δεν θα είναι ευθέως εξαρτώμενο από τη διάθεση ιδιαίτερης ερμηνείας των πολλών εγκυκλίων, πολυγραφημένων αποφάσεων κλπ από τον κάθε κρατικό υπάλληλο".

Πρόσθεσε ότι αποτελεί επείγουσα ανάγκη να εξορθολογισθούν τα τιμολόγια της ενέργειας για να μειωθεί το κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία και τόνισε ότι "πρέπει επιτέλους να λυθεί το μείζον ζήτημα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, και ειδικά των μεταποιητικών επιχειρήσεων".

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι "δίχως την έμπρακτη συνεργασία όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, η χώρα πολύ δύσκολα θα εξέλθει από την κρίση" και σε αυτή την προσπάθεια είναι κομβικός ο ρόλος τοσο της ΤτΕ, όσο και προσωπικά του κ.Στουρνάρα, ειδικά μετά τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΚΑΝ: Καμία ενημέρωση για θετικό δείγμα ντόπινγκ από Έλληνα διεθνή
Σε περίπτωση που βρεθεί τέτοιο δείγμα, η Αρχή Διαχείρισης των Αποτελεσμάτων είναι υποχρεωμένη να κοινοποιήσει το αποτέλεσμα αναφέρεται σε ανακοίνωση
ΕΟΚΑΝ: Καμία ενημέρωση για θετικό δείγμα ντόπινγκ από Έλληνα διεθνή
Αγγελούδης: Αντιμετωπίζουμε το παρεμπόριο στη λαϊκή Ξηροκρήνης στη Θεσσαλονίκη
Συνάντηση με κατοίκους στην περιοχή της Ξηροκρήνης είχε ο δήμαρχος της πόλης – Ποια θέματα συζητήθηκαν
Αγγελούδης: Αντιμετωπίζουμε το παρεμπόριο στη λαϊκή Ξηροκρήνης στη Θεσσαλονίκη