Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Financial Times: Τα καλύτερα σουτζουκάκια είναι στη Θεσσαλονίκη!

Μία χειμωνιάτικη καρτ ποστάλ από Θεσσαλονίκη

«Μία καρτ ποστάλ από τη… Θεσσαλονίκη», τιτλοφορείται το κείμενο του γνωστού δημοσιογράφου Peter Hughes για τους Financial Times. Ο P. Hughes επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη και γράφει για την πόλη μας ως έναν ιδανικό χειμερινό προορισμό.

Με μία πανέμορφη φωτογραφία από το Λευκό Πύργο (Matthew Cook), ο P. Hughes γράφει «Αυτό ήταν κάτι σαν πείραμα. “Πού θα πήγαινες στην Ελλάδα τον χειμώνα;”, με ρώτησε ένας φίλος. Το αντανακλαστικά μου είπα “δεν θα πήγαινα”, ωστόσο άρχισα να το σκέφτομαι. Τα νησιά δεν ενδείκνυνται, αλλά οι πόλεις; Έτσι, πήγα στη Θεσσαλονίκη, καταμεσής του χειμώνα, για να το διαπιστώσω ιδίοις όμμασι».

Στη συνέχεια αναφέρεται σε όλους τους λόγους που αξίζει να έρθεις στη Θεσσαλονίκη και το χειμώνα, ξεχωρίζοντας και την κουζίνα της πόλης. «Είναι ξεκάθαρο πως έχει πολλά να προσφέρει στον επισκέπτη: Για αρχή 30 μουσεία, μία ιστορία τόσο σημαντική όσο και τα καυτερά σουτζουκάκια και μία κουζίνα – θεωρείται η καλύτερη στην Ελλάδα – που ξεχειλίζει από την ταραγμένη ιστορία των Βαλκανίων. Γρήγορα αντιλαμβάνεσαι πως η Θεσσαλονίκη δεν υποχωρεί μπροστά στον χειμώνα: στα καφέ ο κόσμος κάθεται έξω, κάτω από τα (περιβαλλοντικά αμφιλεγόμενα) “μανιτάρια”».

Η χειμερινή εμπειρία της Θεσσαλονίκης δεν είναι απόμακρα τουριστική. Όπως γράφει «H “βιομηχανία” τουρισμού της πόλης είναι ευχάριστα αδρανής το χειμώνα, κι έτσι απολαμβάνεις την πόλη περισσότερο σαν Έλληνας παρά σαν επισκέπτης. “Αν έρθεις στη Θεσσαλονίκη, θα είσαι ένας από εμάς”, λέει ο άνθρωπος που με υποδέχτηκε στην πόλη, καθώς μου βάζει λίγο κόκκινο κρασί σε ένα θορυβώδες εστιατόριο στην περιοχή των Λαδάδικων. Έκανα και walkind tour με τον Αναστάσιο Παπαδόπουλου, έναν ιστορικό τέχνης που έγινε ξεναγός καθώς έπαιρνε το PhD του. Ξεκινώντας από το Exclelsior στο κέντρο της πόλης, περάσαμε ένα όμορφο πρωινό στην ιστορία των τελευταίων 2.000 ετών. Υποτίθεται πως το Μετρό της πόλης θα εγκαινιάζονταν πέρυσι, αλλά βρέθηκαν τόσα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που έχει πάρει παράταση για το 2020».

Σε ποια σημεία της πόλης στέκεται; Στην Αψίδα του Γαλέριου, στην Ροτόντα (ένα από τα 15 μνημεία Unesco της πόλης), στη Νέα Παραλία, αλλά και στο Λευκό Πύργο. Εξιστορεί, παράλληλα, τα ταξίδια του από Θεσσαλονίκη προς τη Βέροια, την Έδεσσα αλλά και τον τάφο του Φιλίππου Β’ στη Βεργίνα.

Και τελικά απαντάει στην αρχική ερώτηση «Ελλάδα το χειμώνα; Απολύτως! – Αλλά καλύτερα κάντο Θεσσαλονίκη και πιθανώς όχι τον Ιανουάριο. Ο Μάρτιος θα είναι ιδανικός».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ