Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανρί ντε Τουλούζ Λωτρέκ: 150 χρόνια από τη γέννησή του

150 χρόνια από τη γέννηση του διάσημου Γάλλου ζωγράφου, σχεδιαστή και εικονογράφου

Συμπληρώνονται, σήμερα, 24 Νοεμβρίου, 150 χρόνια από τη γέννηση του διάσημου Γάλλου ζωγράφου, χαράκτη, σχεδιαστή και εικονογράφου Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ.

O Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ (Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec-Monfa) γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1864 και πέθανε στις 9 Σεπτεμβρίου 1901, ήταν Γάλλος ζωγράφος, χαράκτης, σχεδιαστής και εικονογράφος, του οποίου η εμβάθυνση στην πολύχρωμη και θεατρική παριζιάνικη ζωή στα τέλη του 19ου αιώνα έδωσε μία συλλογή από συναρπαστικές, κομψές και προκλητικές εικόνες της σύγχρονης και μερικές φορές παρακμιακής ζωής εκείνων των χρόνων.

http://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01791/coutald2_1791015b.jpg 

Γεννήθηκε στο Αλμπί, πόλη της νότιας Γαλλίας και ήταν γιος του Κόμη Αλφόνσου και της Κόμισσας Αντέλ ντε Τουλούζ-Λωτρέκ (Adèle de Toulouse-Lautrec), γόνος ιστορικής και αριστοκρατικής οικογένειας, η οποία ωστόσο την περίοδο της γέννησης του, είχε ήδη χάσει μέρος του παλαιότερου κύρους της.

Αποτέλεσε σημαντικό καλλιτέχνη του μετα-ιμπρεσιονισμού ενώ θεωρείται από πολλούς και ο επίσημος εικονογράφος της νυχτερινής ζωής εκείνης της εποχής – της λεγόμενης Μπελ Επόκ (belle epoque) – στα καμπαρέ του Παρισιού.

Το 1882 έγινε δεκτός στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Το 1887 άνοιξε δικό του εργαστήριο στη Μονμάρτρη .

Δυο χρόνια μετά την εκατονταετηρίδα της γαλλικής επανάστασης ένας επιχειρηματίας σκέφτηκε να ανοίξει ένα νυχτερινό κέντρο στην Μονμάρτρη για την διασκέδαση των ξένων. Την διαφήμιση του με αφίσες την ανέθεσε στον Ανρί ο οποίος ήταν και ο νονός της φίρμας του νυχτερινού κέντρου "Μουλέν  Ρουζ". Οι αφίσες του τον έκαναν διάσημο στο Παρίσι.

Καινοτόμος ως προς την εικονογραφική αντίληψη και την τεχνική, ο Τουλούζ Λωτρέκ έδωσε νέα ματιά στα πράγματα. Προσεχτικός μάρτυρας της παρισινής νύχτας και των εφήμερων απολαύσεων, χωρίς τους ηθικούς φραγμούς και τις προκαταλήψεις της εποχής του, μας αποκάλυψε την κρυφή αλήθεια μιας ιδιαίτερης ανθρώπινης μοίρας. Μέσα από το έργο του η ιστορία βρήκε τον ποιητή μιας εποχής. Η δημιουργία του αντανακλά την εφήμερη λάμψη, την ανησυχία και τη θλίψη της «ωραίας εποχής». Της «Μπελ επόκ», που με τα φτηνά θεάματα θέλησε να προσφέρει διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετώπιζε εκείνη την εποχή η Γαλλία, η οποία έβγαινε ταπεινωμένη από τον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο και σειόταν από τα εργατικά κινήματα και τις διεκδικήσεις.

Ο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ συνήθιζε την μποέμικη ζωή με ξέφρενα γλέντια πάντα με ένα ποτήρι γεμάτο αλκοόλ στο χέρι που του άνοιξε διάπλατα την πόρτα του αλκοολισμού.

Εκανε όμως και σπουδαίες γνωριμίες. Γνώρισε τον Ρενουάρ, τον Μανέ, τον Σεζάν, τον Ντεγκά και έγινε φίλος με τον Βικέντιο Βαν Γκογκ.

Έζησε κυρίως στη Μονμάρτρη, που αποτελούσε το κυρίαρχο κέντρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του αντιμετώπισε πρόβλημα αλκοολισμού και πέθανε σε ηλικία 37 ετών, έχοντας προσβληθεί από σύφιλη.

Ο Ανρί ντε Τουλούζ Λωτρέκ είναι ο ζωγράφος της καλλιτεχνικής ζωής και των ηθών της έκλυτης παρισινής νύχτας του τέλους του 19ου αιώνα. Στο έργο του η γυναικεία φιγούρα δεσπόζει κυρίαρχη και επιβλητική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ