Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αφιερωμένο στην Άννα Φρόιντ το σημερινό Doodle της Google

Η κόρη του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ τιμάται σήμερα από την Google στο Doodle

Το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο στην Άννα Φρόιντ, την κόρη του διάσημου Σίγκμουντ Φρόιντ, καθώς στις 3 Δεκεμβρίου συμπληρώνοντας 119 από τη γέννησή της.

Γεννημένη στη Βιέννη, η Άννα Φρόιντ ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα της και μαζί Άννα και Σίγκμουντ συνέβαλαν στην εξερεύνηση του πεδίου της ψυχανάλυσης.

Η Βιέννη του 19ου αιώνα ήδη ζούσε στον απόηχο των επιστημονικών θεωριών και των τεχνικών θεραπείας του Σίγκμουντ Φρόιντ. Η καινοτόμες ιδέες και τεχνικές του Φρόιντ είχαν γίνει αντικείμενο έντονη αμφισβήτησης. Η επίδρασή της εξακολουθεί να είναι ιδιατέρως ισχυρή όχι μόνο στην ψυχιατρική και την ψυχολογία, αλλά και σε άλλους επιστημονικούς κλάδους όπως την ανθρωπολογία και την κοινωνιολογία. Μάλιστα, ήταν τόσο ισχυρή που απλώθηκε και στην φιλοσοφία.

Η ίδια η Άννα Φρόιντ γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1895 και ασχολήθηκε εντατικά με την ψυχανάλυση. Το 1923 ξεκίνησε την ψυχαναλυτική παίδων και μαζί με τον Έρικ Έρικσον προσπάθησαν να επεκτείνουν την θεωρία του «Εγώ». Εν έτει 1938 μετακόμισε στην Αγγλία, μαζί με τον πατέρα της, για να ξεφύγει από τη Ναζιστική Γερμανία, ενώ την ίδια περίοδο ξεκινά την μελέτη της πάνω στα άστεγα παιδιά.

Από τη δεκαετία του 1950 η Άννα Φρόιντ ταξίδευε τακτικά στις ΗΠΑ για διαλέξεις, καθώς εξελέγη επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών το 1959. Την δεκαετία του 1970 ασχολήθηκε με τα στερημένα και μειονεκτούντα παιδιά. Στη Νομική Σχολή του Yale δίδαξε σεμινάρια σχετικά με την εγκληματικότητα και την οικογένεια: Αυτό οδήγησε και σε μια διατλαντική συνεργασία με τους Ιωσήφ Γκολντστάιν και Άλμπερτ Σόλνιτ για τα παιδιά και το νόμο, και ένα σημαντικό επιστημονικό έργο που δημοσιεύτηκε το 1973.

Η Άννα Φρόιντ πέθανε στο Λονδίνο στις 9 Οκτωβρίου 1982. Το σώμα της αποτεφρώθηκε στο κρεματόριο Golders Green και η τέφρα της τοποθετήθηκε σε ένα μαρμάρινο ράφι δίπλα στην αρχαιοελληνική λάρνακα των γονιών της.

Ένα χρόνο μετά το θάνατό της δημοσιεύτηκαν τα άπαντά της. Συνάδελφοί της έκαναν λόγο για μία «παθιασμένη και εμπνευσμένη δασκάλα». Το 1984, η Κλινική Hampstead μετονομάστηκε σε Κέντρο Anna Freud, ενώ το σπίτι της στο Λονδίνο, όπως επιθυμούσε η ίδια, μετατράπηκε σε Μουσείο Φρόιντ, αφιερωμένο στον πατέρα της και την επιστημονική κοινότητα.

Η Άννα Φρόιντ περιέγραψε διάφορους μηχανισμούς άμυνας που αναπτύσσονται για να μπορέσει το «Εγώ» να δώσει κάποια λύση και να μειώσει την ένταση και το άγχος. Πιο συγκεκριμένα, διατύπωση τις ψυχοδιανοητικές διαδικασίες του «Εγώ» όταν αντιμετωπίζει ένα κίνδυνο ή μία απειλή, αλλά και την αντίδραση – την «άμυνα» - που αναπτύσσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ