Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Και η Google γιορτάζει την εργατική πρωτομαγιά!

Με παξιμάδια, εργατικά γάντια και κολλητικές ταινίες απεικονίζει το Doodle της Google την 1η του Μάη

Σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγο της 1ης  του Μάη το 1886, καθιερώθηκε η πρωτομαγιά ως εργατική γιορτή κατά τη διάρκεια συνεδρίου της  Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι στις 20 Ιουλίου το 1889. Τα αιτήματα ήταν η καθιέρωση του οχταώρου και η καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας.

Ωθούμενοι από τις επιτυχείς διεκδικήσεις στον Καναδά, τα εργατικά συνδικάτα των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισαν την έναρξη των κινητοποιήσεων στη 1 του Μάη το 1886. Συνολικά πήραν μέρος 350.000 άνθρωποι από 1200 εργοστάσια των ΗΠΑ, ενώ η πιο πολυπληθής συγκέντρωση έλαβε χώρα στο Σικάγο όπου συμμετείχαν 90.000 άτομα.

Οι πρώτες αιματοχυσίες επήλθαν δύο ημέρες αργότερα με το αποκορύφωμα τους να συμβαίνει κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας  και σημείο εκκίνησης την Πλατεία Χέιμαρκετ. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 11 νεκροί και δεκάδες τραυματίες,   Για τα γεγονότα της πορείας κατηγορήθηκαν οχτώ αναρχοσυνδικαλιστές , μετά από δίκη οι πέντε καταδικάστηκαν σε θάνατο, δύο σε ισόβια και ένας σε κάθειρξη 15 ετών. Η δίκη των οχτώ θεωρείται μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις κακοδικίας στην ιστορία των ΗΠΑ ενώ ο κυβερνήτης του Ιλινόις παραδέχθηκε το 1893 ότι και οι οχτώ ήταν αθώοι και έδωσε χάρη στους εναπομείναντες. Δεν έχει εξακριβωθεί ποτέ ποιος ήταν ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης  που σκότωσε τον αστυνομικό και πυροδότησε τα γεγονότα.

Στη χώρα μας η εργατική πρωτομαγιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Μαΐου το 1893  (ημέρα Κυριακή, η πρώτη του μήνα ήταν Σάββατο και εργάσιμη) με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη.

Πηγή sansimera.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ