Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Blue Monday» - Γιατί η 18η Ιανουαρίου είναι η πιο μίζερη μέρα του χρόνου;

Η Blue Monday, όπως ονομάζεται η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, θεωρείται ως η πιο μίζερη μέρα του χρόνου

Αν τη Δευτέρα αισθάνεστε περισσότερο κουρασμένοι και καταθλιπτικοί από οποιαδήποτε άλλη μέρα, αν νιώθετε ότι όλα σας πάνε στραβά, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα φταίτε εσείς, αλλά η «Blue Monday»… Η Blue Monday, όπως ονομάζεται η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, θεωρείται ως η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου.

Βάσει ενός μαθηματικού τύπου, στον οποίο υπολογίζονται ο καιρός, τα χρέη, ο χρόνος που πέρασε από τα Χριστούγεννα, ο χρόνος που πέρασε χωρίς να εκπληρώσουμε κάποιον από τους στόχους της νέας χρονιάς, τα επίπεδα κινήτρων που έχει ο καθένας, αλλά και το αίσθημα ανάγκης να αναλάβει κανείς δράση, το συμπέρασμα είναι ότι η αυριανή ημέρα είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους.

Βεβαίως οι «The Boomtown Rats» είχαν πει από το 1979 πως… Δεν τους αρέσει η Δευτέρα. Παρότι το τραγούδι είναι συνιφασμένο με την αρχή της εβδομάδας, στην πραγματικότητα είχε γραφτεί για ένα θλιβερό περιστατικό στην Αμερική, όταν μία ανήλικη είχε πυροβολήσει και σκοτώσει δύο άτομα στο σχολείο της (σ.σ. εξ ου και το «I want to shoot the whole day down»).

Η εξίσωση και η… απόρριψη

Το κόνσεπτ της Blue Monday ανήκει στον ψυχολόγο Dr Cliff Arnall που το 2005 έφτιαξε μία εξίσωση για να βρει ποια μέρα είναι η χειρότερη του χρόνου. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν. Ο μαθηματικός του τύπος εμπεριέχει τα χρέη, τους στόχους που δεν επιτεύχθηκαν και τις γιορτές που πέρασαν, για να στηρίξει την άποψή του για την «Blue Monday».

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα ο ψυχολόγος έφτασε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει μέρα που να βρίσκεσαι πιο μακριά από τους στόχους σου από την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου και γι αυτό τότε πέφτουμε όλοι σε βαθιά μελαγχολία.

Υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες που εξηγούν γιατί πέφτουμε σε κατάθλιψη λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Η βρετανίδα οικονομολόγος Jane Clack, ειδική σε θέματα χρεών, επισημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές κατά την διάρκεια των γιορτών ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, συχνά λίγο παραπάνω από όσο αντέχει η τσέπη τους και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους.

Επίσης, η διατροφολόγος Alison Clark επισημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και καφεΐνης, που περιέχεται εκτός από τον καφέ στα αναψυκτικά, μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα και πονοκέφαλο και καλό θα ήταν να αποφεύγονται την «Blue Monday» και γενικότερα τον Ιανουάριο, μια και είναι ο μήνας που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις μας και την σκληρή πραγματικότητα, μετά την ανεμελιά των Χριστουγέννων.

Η πλειονότητα ωστόσο των επιστημόνων επισημαίνει ότι ο τύπος αυτός δεν μπορεί να σταθεί επιστημονικά και δεν γίνεται αποδεκτός από  τους μαθηματικούς, που τον κατατάσσουν στις «ψευδοεπιστήμες» και τον απορρίπτουν ως ανοησίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης
Το project είναι σχεδιασμένο για φοιτητές του 2ου έτους στη Διοίκηση Τουρισμού και Αναψυχής και στοχεύει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της...
Θεσσαλονίκη: Βέλγοι φοιτητές θα σχεδιάσουν το τουριστικό προϊόν της πόλης