Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Μνημείο» παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO η ναπολιτάνικη πίτσα!

Η Ιταλία πρότεινε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO η παραδοσιακή πίτσα της Νάπολης

H Ιταλία πρότεινε η ναπολιτάνικη πίτσα να συμπεριληφθεί στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τον επόμενο χρόνο. Η εθνική επιτροπή για την UNESCO επισήμανε σε μια ανακοίνωση ότι ψήφισε ομόφωνα υπέρ της προστασίας της ναπολιτάνικης πίτσας ως τμήμα της πολιτιστικής και γαστρονομικής κληρονομιάς της χώρας.

Εάν η UNESCO αποδεχθεί την υποψηφιότητα αυτή η παραδοσιακή πίτσα της Νάπολης θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας ως «Η Παραδοσιακή Τέχνη των Παρασκευαστών της Ναπολιτάνικης Πίτσας».

Η παραδοσιακή ναπολιτάνικη πίτσα έχει μια σχετικά λεπτή ζύμη με εξαίρεση την κρούστα, η οποία όταν ψήνεται φουσκώνει σαν ένα μικροσκοπικό ελαστικό ποδηλάτου.

Το έδεσμα ψήνεται σε φούρνο με ξύλα και έχει δύο βασικές εκδοχές: τη Μαρινάρα (ντομάτα, σκόρδο, ρίγανη και ελαιόλαδο) και τη διασήμοτερη ίσως πίτσα στον κόσμο, τη Μαργαρίτα (ντομάτα, μοτσαρέλα, ελαιόλαδο και βασιλικό).

Σύμφωνα με την παράδοση η πίτσα Μαργαρίτα παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1889 από έναν Ιταλό σεφ προς τιμή της βασίλισσας Μαργαρίτας, η οποία επισκεπτόταν την πόλη. Τα υλικά της έχουν το κόκκινο, λευκό και πράσινο χρώμα της ιταλικής σημαίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης
Στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα σχήματα Πόντσι στην ιστορία, μια «πυραμίδα» επενδυτών που δρούσε στον τομέα της κάνναβης, προχώρησαν πριν από...
Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης