Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι 5 – 1 λόγοι που αγαπούμε τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη

Ο πρώτος θερινός μήνας έχει έρθει για τα καλά

Γράφει: Γιώργος Παπαδημητρίου

Το καλοκαιράκι πραγματοποίησε εντυπωσιακή είσοδο, με υψηλότατες θερμοκρασίες, οι οποίες διαδέχτηκαν τις συνεχόμενες ημέρες βροχόπτωσης που αποχαιρέτησαν τη φετινή άνοιξη, κι εμείς αναλογιζόμαστε τι θα απολαύσουμε στην πόλη μας τον πρώτο θερινό μήνα.

Το Φεστιβάλ Βιβλίου

Για 36η συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ Βιβλίου θα ξεδιπλώσει τις χάρες του στην παραλία του Λευκού Πύργου, έχοντας στο παλμαρέ του περισσότερους από 30.000 τίτλους της ελληνικής και ξένης βιβλιοπαραγωγής, με 180 ελληνικούς εκδοτικούς οίκους να δίνουν το «παρών». Το Φεστιβάλ Βιβλίου θα διεξαχθεί από τις 2 Ιουνίου μέχρι τις 18 του μηνός, ενώ τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χθες στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με συνοδεία το… κλασικό μπουρίνι! Τα περίπτερα θα λειτουργούν τις καθημερινές από τις 18.30 μέχρι τις 23.00, ενώ τα Σαββατοκύριακα θα είναι ανοικτά πρωί και απόγευμα, με ωράρια 10.30 - 13.30 και 18.30 - 23.00, αντίστοιχα. Στη διάρκεια του Φεστιβάλ Βιβλίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, σε καθημερινή βάση, χορευτικές, λογοτεχνικές, θεατρικές, μουσικές και λοιπές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι η φετινή διοργάνωση θα έχει ως τιμώμενο πρόσωπο τον Νίκο Καζαντζάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατό του. Καλές βιβλίο-βόλτες σε όλους να ευχηθούμε, με την ελπίδα να μην επιβεβαιωθεί για περισσότερες μέρες ο άγραφος νόμος για τα άγρια μπουρίνια!

Το τρίπτυχο Θέατρο Δάσους - Θέατρο Γης – Φράγμα Θέρμης

Τρεις πανέμορφες τοποθεσίες, τρεις χώροι όπου πραγματοποιείται πληθώρα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αναφερόμαστε, φυσικά, στα δύο ανοιχτά θέατρα του ΚΘΒΕ, το Θέατρο Δάσους και το Θέατρο Γης (το Νταμάρι Τριανδρίας, όπως το αποκαλούν οι παραδοσιακοί Θεσσαλονικείς) και το Φράγμα της Θέρμης, το οποίο αποτελεί μία όαση δροσιάς και ξεγνοιασιάς σε απόσταση αναπνοής από το καζάνι της πόλης. To Θέατρο Δάσους, μάλιστα, έχει ήδη γνωστοποιήσει το πρόγραμμα του 3ου Φεστιβάλ Δάσους, το οποίο θα μας κρατήσει συντροφιά από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Στις εκδηλώσεις του Ιουνίου δεσπόζει η παράσταση «Επτά επί Θήβας», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 24/6 και θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη ακριβώς προτού ανοίξει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στις 30 του μηνός!

Τα θερινά σινεμά

Ένα καλοκαίρι δίχως θερινό σινεμά είναι σαν ένα γευστικό φαγητό που του λείπει η λεπτομέρεια του κατάλληλου καρυκεύματος. Όπως κάθε καλοκαίρι, με ταβάνι τον ουρανό και την έναστρη νύχτα, θα απολαύσουμε τη μαγεία της έβδομης τέχνης, εξοπλισμένοι, φυσικά, με το απαραίτητο αντικουνουπικό και με τη συνοδεία του ακόμη πιο απαραίτητου σάντουιτς με λουκάνικο. Ναταλί, Απόλλων, Ελληνίς, Άλεξ, Αύρα, Θερμαΐς, Σινέ Πανόραμα, Σινέ Πυλαία, Τζένη Καρέζη, Άλσος, Σινέ Παράδεισος και όποιο άλλο θερινό σινεμαδάκι έχει τύχει να ξεχάσουμε, άνοιξαν και σας περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες κι εμείς σας ευχόμαστε καλές προβολές!

Τα καραβάκια

Σε περίπτωση που αγνοείτε αυτή τη δυνατότητα ή δεν την έχετε ακόμη αξιοποιήσει, σας καλούμε να επανορθώσετε αυτή την αμέλεια το συντομότερο δυνατόν! Σε ένα από τα πιο όμορφα κι ολίγον κρυμμένα μυστικά της πόλης, η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης-Καλαμαριάς-Περαίας-Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας, χάρη στα τακτικά δρομολόγια που πραγματοποιούν τα καραβάκια της “Thessaloniki Waterways”, προσφέρει τη δυνατότητα μίας πανέμορφης και εύκολης απόδρασης! Διότι το συναίσθημα της εκδρομής χωρίς καλά καλά να έχεις φύγει από την πόλη σου, είναι πραγματικά ανεκτίμητο.

Η αδειανή πόλη των Σαββατοκύριακων

Ίσως να μην ισχύσει από αυτό το Σαββατοκύριακο (3-4 Ιουνίου), αλλά σας εγγυόμαστε ότι θα το αντιληφθείτε σίγουρα από το επόμενο ΣΚ: η πόλη θα ερημώνει ολοένα και περισσότερα, προσφέροντας αμέτρητα θέλγητρα σε όλους εμάς τους φανατικούς θιασώτες του summer in the city. Ελεύθερες θέσεις στάθμευσης σε σημεία που ούτε τα φανταζόμασταν, άνεση χώρου σε όλα τα αγαπημένα νυχτερινά στέκια, βόλτες σε δρόμους και πεζοδρόμια που θα είναι απαλλαγμένα (ή έστω ξαλαφρωμένα) από μποτιλιάρισμα οχημάτων και σωμάτων, καθώς και από τη θεσσαλονικιώτικη μάστιγα των δίπλο-τρίπλο παρκαρισμένων αμαξιών.

Το… μείον 1 του Ιουνίου και όλου του καλοκαιριού

Ακόμη και εμείς που δεν παθαίνουμε νευρικό κλονισμό με τη (σαν κι αυτή δεν έχει) Χαλκιδική, ενίοτε θέλουμε να δραπετεύσουμε για κάποιο ημερήσιο μπανάκι. Η κούραση και η ταλαιπωρία που απορρέουν από το φτωχό οδικό δίκτυο, σε συνδυασμό με την αφόρητη κίνηση, είναι ένα μείον, όπως και να το κάνουμε. Διότι είναι εκνευριστικό να έχεις κάτι τόσο όμορφο δίπλα σου και να αποτελεί ολόκληρη διαδικασία να το χαρείς. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ