Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Χάραξε την ελευθερία» στον ουρανό της Θεσσαλονίκης

Μαγνήτισε τα βλέμματα το F16 της πολεμικής αεροπορίας που έκανε δοκιμαστικές επιδεικτικές πτήσεις πάνω από την πόλη

Του ΜΙΧΑΗΛ ΛΙΑΠΗ

Έκπληξη και δέος προκάλεσαν χθες στους θεσσαλονικείς οι δοκιμαστικές επιδεικτικές πτήσεις του F-16C Block52+ της Πολεμικής Αεροπορίας στον καταγάλανο ουρανό της πόλης μας. Το μονοκινητήριο αεροσκάφος που διεύθυνε ο σμηναγός Μανώλης Καραχάλιος, εκτελούσε πρόβες για τη επιδεικτική πτήση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28η Οκτωβρίου μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης. Το αεροσκάφος ανήκει στην Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» (F-16 Demo Team) η οποία σύμφωνα με την Π.Α. αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκτέλεσης αεροπορικών επιδείξεων, που σκοπό έχει να διαδώσει την καλλιέργεια της αεροπορικής ιδέας και την τόνωση του ηθικού τόσο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και της Ελληνικής κοινωνίας ενώ παράλληλα προβάλλει την μαχητική ικανότητα και το γενικότερο έργο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι ελιγμοί

Το αεροσκάφος F-16 της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων έχει τη δυνατότητα, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και το ύψος βάσης των νεφών που υπάρχουν στην περιοχή επίδειξης, να εκτελέσει τρία προγράμματα ακροβατικών ελιγμών: Ένα Υψηλό (High), ένα Μεσαίο (Low) και ένα Χαμηλό (Flat). Πιο συγκεκριμένα έχουμε:

Υψηλή Επίδειξη (High Show): Ελάχιστο ύψος βάσης νεφών 7.000 πόδια πάνω από το έδαφος (AGL), οριζόντια ορατότητα 5 χιλιόμετρα.

Μεσαία Επίδειξη (Low Show): Ελάχιστο ύψος βάσης νεφών 2.500 πόδια πάνω από το έδαφος (AGL), οριζόντια ορατότητα 5 χιλιόμετρα.

Χαμηλή Επίδειξη (Flat Show): Ελάχιστο ύψος βάσης νεφών 1.500 πόδια πάνω από το έδαφος (AGL) και οριζόντια ορατότητα 5 χιλιόμετρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη ταλαιπωρία για τους οδηγούς - Σημειωτόν τα ΙΧ στον Περιφερειακό
Πολύ αυξημένη κίνηση και ουρές χιλιομέτρων και στις δύο κατευθύνσεις του δρόμου – Ποια είναι τα πιο δύσκολα σημεία
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη ταλαιπωρία για τους οδηγούς - Σημειωτόν τα ΙΧ στον Περιφερειακό
Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της ΝΔ (VIDEO)
Δριμεία κριτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση σχετικά με την ακρίβεια – Κατηγόρησε τον Μητσοτάκη για αλαζονεία
Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της ΝΔ (VIDEO)
Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει γκράφιτι για τα θύματα των Τεμπών – Στο 6ο ΓΕΛ Καλαμαριάς
Με πρωτοβουλία των μαθητών – Στη μνήμη της Κέλλυς Πορφυρίδου από την Καλαμαριά, και των υπολοίπων που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα
Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει γκράφιτι για τα θύματα των Τεμπών – Στο 6ο ΓΕΛ Καλαμαριάς