Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καμία χώρα δεν έχει μείνει όρθια από τα μνημόνια

Κοινός ψεύτης ο Σόιμπλε όταν μιλάει για τις «επιτυχίες» της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας ή της Ισπανίας

Του ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ

[email protected]

Αν επαναλάβεις κάτι αρκετές φορές τείνει να γίνει αποδεκτό. Μπορεί να είναι πλήρως ψευδές, όμως, όταν ακούγεται από τα πλέον επίσημα χείλη και σχεδόν καθημερινά, ποιος θα μπει ποτέ στη λογική να το αντικρούσει; Έτσι, με αυτό τον ύπουλο τρόπο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αλλά και Έλληνες έχουν περάσει το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι η εξαίρεση. Η εξαίρεση επειδή, όπως υποστηρίζουν ο Σόιμπλε, η Μέρκελ, ο Ραχόι ή ο Σαμαράς, στις υπόλοιπες χώρες τα μνημόνια «πέτυχαν». Θα το έχετε ακούσει σίγουρα: Στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, ακόμη και την Ιταλία, τα δικά τους μνημόνια ήταν «πετυχημένα», μας λένε. Ας δούμε, λοιπόν, αν ευσταθεί ο ισχυρισμός πως μονάχα η Ελλάδα έχει μείνει πίσω και όλοι οι υπόλοιποι – συνμνημονιακοί – έχουν πλέον προχωρήσει. 

Για να σπάσουμε το μύθο των «πετυχημένων» μνημονίων θα χρησιμοποιήσουμε τρία μεγέθη: 1) Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, 2) την ανεργία και 3) το απόλυτο νούμερο του χρέους. Οι χώρες υπό εξέταση θα είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, αλλά και η Ισπανία και η Ιταλία, ως δύο χώρες του ευρωπαϊκού Νότου στις οποίες επιβλήθηκαν σκληρά μέτρα λιτότητας – ακόμη και χωρίς μνημόνια.

Πορτογαλία

Προχωρούμε, λοιπόν, στα στοιχεία όπως αυτά δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Γιούροστατ. Ξεκινάμε από την Πορτογαλία, για την οποία έχουμε ακούσει πολλάκις θριαμβολογίες περί εξόδου από το μνημόνιο. Βεβαίως, στη Λισαβόνα ακόμη δεν μπορούν να το πιστέψουν πως έχουν μετατραπεί σε success story, όταν μιλάμε για μία χώρα η οποία εν έτει 2007 είχε δημόσιο χρέος 68,4% του ΑΕΠ και αυτή τη στιγμή έχει φτάσει να χρωστάει το 130,2% του ΑΕΠ! Μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια αύξηση σχεδόν 62 ποσοστιαίες μονάδες! Κι αν το 2007 σας φαίνεται μακριά, το 2010 η Πορτογαλία χρωστούσε το 96,2% του ΑΕΠ της για να έρθουν τα μνημόνια και να φορτώσουν άλλο 30%.

 

Και στην ανεργία τα ίδια: Η Πορτογαλία αφού για χρόνια κινούνταν περίπου στο 8% ανέβηκε στο 10% το 2009 και πλέον βρίσκεται στο 13,9%! Εκεί που γελάει ο κόσμος είναι στα απόλυτα νούμερα του χρέους: Από τα 146 δισ. ευρώ που χρωστούσε το 2009 έχει φτάσει να χρωστά τώρα 225. 79 δισεκατομμύρια κόστος είχαν τα μνημόνια σε απόλυτο νούμερο χρέους!

Τώρα μεταφερόμαστε στην Ιρλανδία, τον πάλαι ποτέ «Κέλτικο Τίγρη», τη χώρα πρότυπο, της οποίας η οικονομία αποδείχτηκε «φούσκα». Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Το δημόσιο χρέος ήταν στο 62,3% το 2009 και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 109,7%. Πάνω από 45 μονάδες άνοδος, για μία χώρα που έκανε «άλματα» χρέους καθώς το 2007 ήταν μόλις 24% του ΑΕΠ! Στην ανεργία είναι σε λίγο καλύτερη κατάσταση απ’ την Πορτογαλία. Από το 12% του 2009 έχει πέσει το 2014 στο 11,3% - μιλάμε βέβαια για μία χώρα που μέχρι το 2007 είχε κάτω από 5% ανεργία για έξι (!) συναπτά έτη! Το απόλυτο νούμερο του χρέους αποδεικνύει πόσο «φορτωμένη» είναι πλέον η Ιρλανδία: Από τα 104 δισ. του 2009 χρωστάει τώρα 203!

Ισπανία

Στη μεγαλύτερη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, η λιτότητα υπήρξε απολύτως καταστροφική. Η οικονομία της χώρας ήταν από τις λίγες «ενάρετες» προ της Κρίσης. Τηρούσε μέχρι και το «ταβάνι» χρέους 60% που επέβαλε το Μάαστριχτ! Από το 52,7% του 2009 είναι σήμερα 97,7%. Δραματική όμως είναι η κατάσταση και στην ανεργία: Από το 11,3% του 2008, η Ισπανία σήμερα έχει 24,4% ανεργία, ανάλογη μονάχα με της Ελλάδας. Το απόλυτο νούμερο χρέους, όπως σωστά μαντεύετε, έχει εκτοξευθεί: Από τα 568 δισεκατομμύρια ευρώ, η Μαδρίτη πλέον χρωστάει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ.

Ιταλία

Τα μαύρα της τα χάλια έχει και η Ιταλία. Το χρέος της είναι εκτός ελέγχου στο 132% του ΑΕΠ, ενώ το 2009 ήταν περίπου στο 112,5%. Σημαντικό είναι να υπογραμμίσουμε πως η Ιταλία είχε σταθερό χρέος επί εξαετίας περίπου στο 100% του ΑΕΠ. Η ανεργία στη χώρα είναι εξίσου εκρηκτική: Από το 2009 και το 7,8% βρίσκεται σήμερα στο 12,7%, εβρισκόμενη μάλιστα σε ανοδική πορεία. Όσον αφορά το απόλυτο νούμερο του χρέους, η Ιταλία πλέον ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια.          

Ούτε ένα «πετυχημένο»

Ποια είναι τα κυρίαρχα συμπεράσματα από όλα αυτά τα νούμερα; Το εξής ένα: Η Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση, δεν έχει υπάρξει ούτε ένα «πετυχημένο» μνημόνιο. Ακόμη περισσότερο μπορούμε να αντιληφθούμε πως όταν Ιταλία και Ισπανία βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, η «κρίση» της ευρωζώνης συνεχίζεται και δεν πρόκειται να λυθεί με την συνέχιση αυτών των πολιτικών. Βεβαίως και δεν πρόκειται να λυθεί με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ