Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι Γερμανοί μετρούν πόσα ευρώ μένουν στην Ελλάδα

Μόνο όταν τελειώσει και το τελευταίο ευρώ θα υπογράψει συμφωνία ο Σόιμπλε

Του ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ

[email protected]

Έχουν περάσει πέντε γεμάτα χρόνια απ’ τη στιγμή που η ευρωκρίση χτυπούσε την Ελλάδα, βάζοντας τη χώρα μας στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Οι Έλληνες έχουν καταλάβει καλά το ρόλο που κατά καιρούς έχουν παίξει τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, δρώντας συχνά ως «μακρύ χέρι» των δανειστών. Ωστόσο, ομολογούμε πως τέτοια ομοβροντία επιθετικών, έως και χαιρέκακων, δημοσιευμάτων για την κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει στο πρόσφατο παρελθόν.

«Η χρεοκοπημένη Ελλάδα κάνει επιδρομή σε κεφάλαια του ΔΝΤ για να αποφύγει μία πρωτοφανή στάση πληρωμών», γράφει η βρετανική Τέλεγκραφ, βάζοντας στον ίδιο τίτλο και τη λέξη χρεοκοπία και τη φράση στάση πληρωμών! Αντιλαμβάνεστε από τώρα το κλίμα του ρεπορτάζ: «Η Ελλάδα απέφυγε μία πρωτοφανή στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ, την Τρίτη, αφού έκανε επιδρομή στο λογαριασμό έκτακτης ανάγκης στο ΔΝΤ, σε ένα ατράνταχτο σημάδι πως η χώρα είναι ολοένα και πιο κοντά στο να… φεσώσει το βασικό πιστωτή της». Το πώς βρήκε τα λεφτά η Ελλάδα είναι αυτό που προκάλεσε τον εκνευρισμό της εφημερίδας. Ούτε από τα αποθεματικά των δήμων, ούτε από νέους φόρους, αλλά από έναν ειδικό λογαριασμό, τον οποίο δημιούργησε το 1969 το ΔΝΤ για τις χώρες-μέλη του.

Από αυτό τον ειδικό λογαριασμό (Special Drawing Rights) πλήρωσε η Ελλάδα το ΔΝΤ! Πώς φτάσαμε σε αυτή τη δραματική ομολογουμένως εξόφληση της δόσης; Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» υποστηρίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μία επιστολή προς την Κριστίν Λαγκάρντ, ενημερώνοντάς την πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει. Συγκεκριμένα, το πρωτοσέλιδο των χθεσινών Τάιμς αναφέρει πως «Το γράμμα της εντεκάτης ώρας εγείρει νέα ερωτήματα για την Ελλάδα», συμπληρώνοντας πως «αποκαλύπτει την αβεβαιότητα της ελληνικής οικονομίας». Αν πιστέψουμε, μάλιστα, τις διαρροές της κυβέρνησης για τον ειδικό λογαριασμό του ΔΝΤ, πιθανότατα μετά από αυτό το γράμμα η ίδια η Λαγκάρντ ενημέρωσε τον Τσίπρα για την ύπαρξή του. Αυτός ήταν ο λόγος πίσω από την κόντρα Στουρνάρα-κυβέρνησης, καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας ήξερε για τα λεφτά και το είπε μετά την… Λαγκάρντ!

Υπολογίζουν τα λεφτά

«Ο Τσίπρας οδηγεί τη χώρα του στην άβυσσο», γράφει η κορυφαία γερμανική εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλεμάνια και υπολογίζει με ακρίβεια «πόσα χρήματα έχει ακόμη η Αθήνα». Το βλέπεις και δεν το πιστεύεις, όμως, πραγματικά οι Γερμανοί μετρούν πόσα ευρώ έχουν απομείνει στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να γνωρίζουν πότε ακριβώς θα είναι πιο αδύναμη, ώστε να δεχτεί τα πάντα! Τα έβαλαν όλα κάτω οι Γερμανοί: Τι λεφτά πήρε η κυβέρνηση από τις 100 δόσεις, τι πήρε από τα αποθεματικά των δήμων, αλλά και τι μπορούν να πάρουν (μέσω ELA) οι ελληνικές τράπεζες. Το συμπέρασμά τους: Αντέχουν μέχρι τον Ιούνιο.

Διαβάζαμε κι εμείς χθες το υποτιθέμενο κείμενο συμβιβασμού του Γιούνκερ, το οποίο παρουσιάζεται ως μία προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία. Η αλήθεια, όμως, είναι πως η πραγματική αποκάλυψη έρχεται από την Φρανκφούρτερ Αλεμάνια. Γεμάτη κυνισμό και απαξίωση, η γερμανική εφημερίδα παρουσιάζει τα στοιχεία απολύτως εναρμονισμένα με τη μέχρι σήμερα τακτική του Βερολίνου. Ο Σόιμπλε σκοπεύει να αφήσει την Ελλάδα να «στεγνώσει» οικονομικά, ώστε να αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να δεχτεί όχι μόνο ένα τρίτο μνημόνιο, αλλά και την πολιτική του ταπείνωση. Εξ αρχής, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έλεγε πως θα υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις τον Ιούνιο. Προφανώς, γνώριζε πως έστω με έκτακτα μέτρα, η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ μέχρι τότε.

Συνθηκολόγηση;

Έκπληξη μας προκάλεσε και το κείμενο που δημοσιεύεται στη βρετανική Γκάρντιαν, μία εφημερίδα σπανίως επιθετική προς τη χώρα μας. Στο κείμενο περιγράφονται σχεδόν με ηδονή τα «βασανιστήρια» των Ελλήνων. «Μία στρατηγική πολιορκίας – όπου η ΕΕ θα περιμένει την Ελλάδα να ξεμείνει από τα απαραίτητα χρήματα για να διατηρεί η κυβέρνηση τις φυσιολογικές της λειτουργίες – μοιάζει η πιο πολλά υποσχόμενη ευρωπαϊκή τεχνική ώστε να καμφθεί η αντίσταση των Ελλήνων», γράφει το κείμενο με ανατριχιαστική κυνικότητα. Πιθανώς να χρειάζεται να τονίσουμε πως ακόμη και σε κείμενα ακραίων οικονομικών κύκλων, όπου η οικονομική μέγγενη ως θηλιά σε έναν ολόκληρο λαό εμφανίζεται ως μία «πολλά υποσχόμενη τεχνική», υπογραμμίζεται πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αποβληθεί από το ευρώ. «Κάντε τους να πεινάσουν μέσα στο ευρώ», είναι το νόημα του κειμένου και, σύμφωνα με την Γκάρντιαν, όταν ο Τσίπρας αντιληφθεί τους κανόνες του παιχνιδιού θα «συνθηκολογήσει». Ο υπόλοιπος Μάιος και ο ερχόμενος Ιούνιος είναι οι πιο κρίσιμοι μήνες που έχει αντιμετωπίσει ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Η Γερμανία θα επιχειρήσει να υπερνικήσει τις όποιες αντιστάσεις της κυβέρνησης και οι όροι μπορεί να είναι ολέθριοι. Δεν πρέπει να τα καταφέρει.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ