Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο τελικός εκβιασμός των πιστωτών

Η Μέρκελ τους ένωσε για να επιβάλουν επαχθείς όρους στην Ελλάδα

Του ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ

[email protected]            

«Η τελευταία προσφορά των πιστωτών προς την Ελλάδα» είναι ο τίτλος που δίνει το στίγμα της έντασης των εκβιασμών προς την Ελλάδα. Πόσω μάλλον όταν είναι το πρώτο θέμα στην κορυφαία γερμανική εφημερίδα, Φρανκφούρτερ Αλεμάνια. Και η φωτογραφία νοηματοδοτεί το θέμα. Σε μία φωτογραφία σκοτεινή που μοιάζει βγαλμένη από ταινία πολιτικού θρίλερ, η Άνγκελα Μέρκελ στέκεται δίπλα στη σημαία της ευρωπαϊκής ένωσης και κουνάει το χέρι, σαν να λέει «αντίο» προς την Ελλάδα. Το γεγονός πως στην πραγματικότητα χαιρετάει τον Φρανσουά Ολάντ ελάχιστη σημασία έχει, καθώς οι αναγνώστες έχουν πάρει το μήνυμα που επιδιώκει η εφημερίδα: Είτε η Ελλάδα δέχεται την πρόταση των πιστωτών, είτε την αποχαιρετούμε.

Πιο άμεσοι οι βρετανικοί και αμερικανικοί Φαϊνάνσιαλ Τάιμς μεταδίδουν πως «Οι πιστωτές ενώθηκαν για να αυξήσουν την πίεση προς την Ελλάδα για ένα νέο πακέτο διάσωσης». Ο τίτλος, βέβαια, είναι για γέλια: Η αντίφαση της πίεσης προς την Αθήνα με την ορολογία «πακέτο διάσωσης» βγάζει κυριολεκτικά μάτι, εκτός αν ανήκεις σε αυτό τον στενό κύκλο των Βρυξελλών όπου η ορολογία έχει γίνει σημαντικότερη από την πραγματικότητα. Αν εξαιρέσεις την τυπολατρία της οικονομικής εφημερίδας, η ουσία της είδησης είναι η μετάδοση ενός κλίματος ένας εναντίον όλων: «Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους ώστε να σπρώξουν την Αθήνα σε μία συμφωνία για ένα νέο πακέτο διάσωσης μέχρι το τέλος της εβδομάδας, το οποίο θα απαιτεί δύσκολα οικονομικά μέτρα για να αποκτήσει η απεγνωσμένη Αθήνα πρόσβαση στα 7,2 δισ. ευρώ».

Όλοι εναντίον Ελλάδας

Τα δύο κείμενα «κρύβουν» δύο σημαντικές εξελίξεις. 1) Η Γερμανία προσπαθεί απεγνωσμένα να δημιουργήσει την εικόνα μίας ομοιογενούς ομάδας πιστωτών – πολύ περισσότερο μίας ομοιογενούς ευρωζώνης – εναντίον μίας και μοναδικής χώρας. Θέλουν να μας πείσουν πως για την Ελλάδα αποφασίζουν όλοι μαζί. Πως τα μέτρα, όσο απεχθή κι αν είναι έχουν την σφραγίδα όλων των πλευρών. Με μία πρόταση πασχίζουν να αποδείξουν πως η λιτότητα δεν επιβάλλεται μόνο από το Βερολίνο. Παραμύθια για μικρά παιδιά. Όλοι ξέρουν ποιος κάνει κουμάντο στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, η ανοχή των υπολοίπων αποδεικνύει πως ουδείς είναι διατεθειμένος να διαφοροποιηθεί από τη γραμμή που χαράσσει  ο Σόιμπλε.

Νέο… πακέτο

2) Ξαφνικά οι τίτλοι των κορυφαίων ευρωπαϊκών εφημερίδων άλλαξαν. Εκεί που χρησιμοποιούνταν ο όρος «συμφωνία» έχει τοποθετηθεί ο όρος «πακέτο» - για να το πούμε στα αγγλικά αντικαταστάθηκε η λέξη «deal» με την φράση «rescue plan». Όπως γράφαμε και πιο πάνω, όταν έχεις να κάνεις με τέτοιους τυπολάτρες, τέτοιες αλλαγές δεν είναι τυχαίες. Τι θέλει να πει ο ποιητής; Πως οι Ευρωπαίοι πιέζουν για νέο πακέτο, κάτι που απλά και… ελληνικά σημαίνει νέο μνημόνιο, καθώς οι ξένοι πάντοτε έτσι το αποκαλούσαν, ασχέτως αν στη χώρα μας έχει γίνει γνωστό ως μνημόνιο. Εδώ έχουμε μία πολύ σημαντική εξέλιξη: Η πλευρά των δανειστών θέλει να αναγκάσει την κυβέρνηση σε μία μεγάλη συμφωνία, την στιγμή που η ίδια η Ελλάδα επιβεβαιώνει πως δεν έχει να δώσει… 1,6 (ψωρο)δισεκατομμύρια στο ΔΝΤ! Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε τι σόι συμφωνία θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν, πιθανώς και για λόγους στρατηγικής ώστε μία μικρότερη συμφωνία – με λιγότερους όρους – να μην φανεί δυσβάσταχτη στην Ελλάδα.

Σύντομα θα μάθουμε

Πρέπει να είμαστε καθαροί: Οι Γερμανοί ζητούν νέα μέτρα λιτότητας, σε μία χώρα που κανένας, μα κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν πιστεύει πως αντέχει άλλο αυτή την πολιτική. Ακόμη και οι πλέον συστημικοί οικονομολόγοι θεωρούν παράλογη τη συνέχιση αυτής της πολιτικής. Αυτό το γνωρίζει απόλυτα ο Τσίπρας. Τώρα μένει να αποδειχτεί αν έχει καταφέρει να αντισταθεί στους επαχθείς όρους που θέλουν να του επιβάλλουν για να τον ταπεινώσουν, πολιτικά και ηθικά. Μέσα στον Ιούνιο θα ξέρουμε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ