Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρωτοφανής αλλά προβλέψιμη η αγριότητα των δανειστών

Η κυβέρνηση έπρεπε να περιμένει την πρόταση του Γιουνκέρ

Του ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ

[email protected]

Πέντε μέρες μετά την περιβόητη «συμφωνία» του Γιούρογκρουπ στις 20 Φεβρουαρίου σε κείμενο με τίτλο «Το αγαπημένο παιχνίδι των Γερμανών» γράφαμε πως «οι Γερμανοί πλέον έχουν τέσσερις μήνες για να παίξουν το αγαπημένο τους παιχνίδι. Θα αρνούνται κάθε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να φτάσουμε στη λήξη των 4 μηνών και μία κυβέρνηση με ανάγκη για λεφτά να εμφανιστεί πιο αδύναμη μπροστά της».

Ακόμη νωρίτερα, στις 19 Φεβρουάριου γράφαμε πως «Μιλάμε ανοικτά: Αν η Γερμανία εμμείνει στις θέσεις της θα είναι μία απόπειρα να ρίξει την ελληνική κυβέρνηση ταπεινωτικά. Δεν το κάνει για λόγους μίσους. Δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε την πολιτική σκέψη σε συναισθηματικές επικλήσεις. Το κάνει για πολιτικούς λόγους. Θεωρεί πως η υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ θα ανακόψει τις μικρές αλλά αναδυόμενες αμφισβητήσεις στη γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη» αλλά και πως «το Βερολίνο επιλέγει να θέσει υπό ασφυκτική πίεση την ελληνική κυβέρνηση για να τη διασύρει».

Πιο πρόσφατα, στις 19 Μαΐου, σε κείμενο με τίτλο «Οι Γερμανοί μετρούν πόσα ευρώ μένουν στην Ελλάδα» αναφέραμε πως «Ο Σόιμπλε σκοπεύει να αφήσει την Ελλάδα να «στεγνώσει» οικονομικά, ώστε να αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να δεχτεί όχι μόνο ένα τρίτο μνημόνιο, αλλά και την πολιτική του ταπείνωση. Εξ αρχής, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έλεγε πως θα υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις τον Ιούνιο. Προφανώς, γνώριζε πως έστω με έκτακτα μέτρα, η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις προς το ΔΝΤ μέχρι τότε».

Θέλουν να «τσακίσουν» την κυβέρνηση

Τι θέλουμε να αποδείξουμε με αυτή την αναδρομή στα κείμενα αυτά; Γιατί τα αναφέρουμε τώρα που οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και βρίθουν τα σενάρια σε όλο το διεθνή τύπο; Ο λόγος είναι εξαιρετικά σημαντικός, πολιτικά και στρατηγικά. Και εξηγούμαστε: Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της διαπραγμάτευσης είχε διαφανεί η απόφαση των Γερμανών να αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί ταπεινωτικούς όρους. Μπορεί κάποιες σκόρπιες δηλώσεις της Μέρκελ ή του Γιουνκέρ να δημιουργούσαν μία (ψεύτικη) αίσθηση συνθηκολόγησης από την πλευρά των δανειστών, όμως, κανένα, μα κανένα γεγονός δεν έδειχνε διάθεση να κάνουν βήμα πίσω. Έτσι, φτάσαμε στο οικουμενικά επαίσχυντο κείμενο που παρουσίασε στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο υποτιθέμενος «φίλος» της Ελλάδας, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ το βράδυ της Τετάρτης.

Έπρεπε να το περιμένει

Όποιος διάβασε την πρόταση των δανειστών αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για ένα έγγραφο πρωτοφανούς βιαιότητας. Πέντε χρόνια άγριας λιτότητας, κι όμως εδώ οι «θεσμοί» ξεπέρασαν κάθε όριο. Ουσιαστικά, οι Γερμανοί θέτουν το δίλημμα στον Τσίπρα: Είτε θα πέσεις, είτε θα ταπεινωθείς, θεωρώντας πως τον εξουδετερώνουν μία και καλή.

Εδώ είναι το θέμα όμως. Ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του θα έπρεπε να περιμένουν ακριβώς αυτές τις κινήσεις από τους δανειστές! Μέχρι σήμερα έχουμε δει από την κυβέρνηση την εξής στρατηγική: Στα γεωπολιτικά έχουμε την ανάδειξη μίας γειτνίασης με τη Ρωσία και τις χώρες των BRICS ώστε να φανεί μία εναλλακτική επιλογή χρηματοδότησης, αλλά μέχρι εκεί. Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, η άλλη πλευρά λαμβάνει μία μαξιμαλιστική θέση και η ελληνική πλευρά τους συναντάει στη μέση. Και ξανά το ίδιο. Και ξανά το ίδιο. Έτσι, φτάσαμε στην όντως σοκαριστική πρόταση των προηγούμενων ημερών. Ωστόσο, ελπίζουμε πως σε αυτές τις ώρες των μεγάλων αποφάσεων, η κυβέρνηση έχει φτάσει προετοιμασμένη. Γιατί από τους ξένους γνωρίζαμε πού μπορούν να φτάσουν. Το ζήτημα είναι πού μπορούμε εμείς να φτάσουμε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη
Επιστημονική εκδήλωση για τη φαρμακευτική κάνναβη θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου
Θεσσαλονίκη: Θεραπευτικές ενδείξεις για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου με κάνναβη