Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δημοψήφισμα: Η άποψη ενός 30αρη…

Οι σκέψεις για το δημοψήφισμα του «Ίσως» ή του «Μπορεί»…

Γράφει ο Σίμος Ρωμανίδης

Δυστυχώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο… Και λέω δυστυχώς γιατί ο πρωθυπουργός κατάφερε να μας οδηγήσει σε ένα δημοψήφισμα την χειρότερη χρονική στιγμή και με «θολό» ερώτημα. Αυτό άλλωστε φαίνεται από το ότι ο καθένας την Κυριακή απαντάει σε όποιο ερώτημα θέλει αυτός! Λες και (βάσει του ερωτήματος που θέτει η κυβέρνηση) θέλει κανένας από εμάς να πληρώνει επιπλέον φόρους και να του κόβουν το εισόδημα… Κατέληξε το δημοψήφισμα ανάμεσα στο ΝΑΙ και το ΟΧΙ να είναι δημοψήφισμα του ΙΣΩΣ και του ΜΠΟΡΕΙ! Και μας λένε όλοι οι πολιτικοί ότι δεν πρέπει να υπάρξει διχασμός… Μα κύριοι σε ποιόν τα λέτε αυτά, ένα δημοψήφισμα δεν μπορεί παρά να είναι διχαστικό όταν με το ερώτημά σου χωρίζεις τον λαό στα δύο. Και μάλιστα όταν είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι αυτοί που υπέστησαν τα τελευταία 5 χρόνια τα πάνδεινα, θα ψηφίσουν «όχι» ενώ αυτοί που κουτσά στραβά κατάφερναν και τα έβγαζαν πέρα θα ψηφίσουν «ναι». Επίσης δεν είναι δυνατόν να λέτε (όλοι οι πολιτικοί) στον λαό να μην διχαστεί όταν εσείς καθημερινά σε όλα τα παράθυρα βρίζετε ο ένας τον άλλο δημιουργώντας και τροφοδοτώντας το διχαστικό κλίμα.

Αφού το είχε πει…

Κανένας νομίζω δεν πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας έχει σχέδιο να μας πάει στη δραχμή. Βέβαια αυτό μπορεί να γίνει και από «ατύχημα»… Δεν είναι δυνατόν να ακούς όμως από τον πρωθυπουργό της χώρας ότι οι ξένοι μας έκλεισαν τις τράπεζες και ότι δεν περίμενε να συμπεριφερθούν με αυτόν τον τρόπο απέναντι στην Ελλάδα. Μα, ο ίδιος ήταν που σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALTER πριν 5-6 χρόνια (όταν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα του 4-5%) είχε πει ότι ο Παπανδρέου, που τότε είχε προτείνει το δημοψήφισμα, δεν θα καταφέρει να φτάσει μέχρι το δημοψήφισμα και ότι αν το κάνει θα πάει σε δημοψήφισμα με κλειστές τράπεζες!

Κατάσταση “Lose-Lose”

Πολύ φοβάμαι ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής λίγη σημασία έχει. Πιστεύω πλέον ότι μας έχουν σύρει σε μία κατάσταση «Lose-Lose» όπου ότι και να ψηφίσουμε χάνουμε! Και μάλιστα δεν πιστεύω καν ότι το ερώτημα είναι στην πραγματικότητα ευρώ ή δραχμή. Το ερώτημα είναι αν θα βρεθεί γρήγορα λύση ή αν θα μας πάρει πολύ καιρό χάνοντας και το τελευταίο πράγμα που είχε μείνει όρθιο στην χώρα, τον τουρισμό (ήδη η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη). Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν την Τρίτη. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ανοίξουν από την επόμενη βδομάδα. Και ρωτώ… την καθίζηση της οικονομίας για 2 εβδομάδες όπου δεν κινείται τίποτα αλλά και στον τουρισμό ποιος θα την πληρώσει; Το δημοψήφισμα έκανε απλώς τα 8 δις μέτρα, 11-13 δις στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός είπε ότι με ένα βροντερό «ΟΧΙ» θα πάει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτεί και θα έχουμε συμφωνία σε 48 ώρες! Μα είναι δυνατόν να ακούμε τέτοια πράγματα; Εκτός και αν εννοείτε ότι θα υπογράψετε το πρώτο χαρτί που θα σας δώσουν και θα έχετε βάλει και τον λαό συνένοχο σε αυτό. Όσοι επαγγελματίες έχουν συναναστραφεί λίγο με ξένους και ειδικά με χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, ξέρουν πολύ καλά ότι στο τέλος της ημέρας τα νούμερα μετράνε. Στο τέλος το ίδιο ποσό θα πρέπει να πληρώσουμε.

Ένας εναντίον όλων και όλοι εναντίον ενός!

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι παίρνει η κυβέρνηση αυτό το βροντερό «όχι» που αναζητάει και πάει πίσω στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτεί. Με ποιόν θα μιλήσει; Με αυτούς τους οποίους μέχρι και την Κυριακή θα υβρίζει; Εσύ που διαβάζεις αυτό το κείμενο, κάθεσαι να διαπραγματευτείς με κάποιον που σε βρίζει; Και ας υποθέσουμε ότι κάθονται στο ίδιο τραπέζι με την ελληνική κυβέρνηση η οποία τους βγάζει στο τραπέζι το δημοψήφισμα και λέει ότι «κύριοι ο λαός μας ψήφισε όχι». Υπάρχει πραγματικά νοήμων άνθρωπος ο οποίος να πιστεύει ότι τότε η Μέρκελ θα πει ότι μπορεί να κάνει πίσω και να ελαφρύνει τα μέτρα; Όλος ο υπόλοιπος πλανήτης που βρίσκεται απέναντι από την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένος από τον λαό του; Άλλωστε ακόμη και οι χειρότεροι να είναι όλοι οι Ευρωπαίοι, με αυτούς θα πρέπει να συνεννοηθούμε και την αυριανή μέρα…

Θα μπορούσα να συνεχίσω με ερωτήματα αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει νόημα. Αυτό που ήθελα να πω, το καταλάβατε. Το μεγάλο ερώτημα είναι, θα «μεγαλώσουμε» ποτέ σαν λαός ώστε να αρχίσουμε να παλεύουμε για τις τύχες μας χωρίς να κατηγορούμε άλλους; Δεν μας φταίει κανείς. Εμείς φταίμε που δώσαμε το δικαίωμα. Δυστυχώς τον λαό μας τον διακρίνει η έλλειψη πολιτικής και οικονομικής παιδείας. Αυτό είναι που πρέπει να δουλέψουμε και να αναπτύξουμε. Δεν μας κυνηγάει κανένας! Μεγαλύτερο παράδειγμα από όλους αυτούς που φεύγουν στο εξωτερικό και σχεδόν πάντα καταφέρνουν περισσότερα πράγματα από αυτούς που μένουν σε αυτή τη χώρα, δεν υπάρχει.

Να ξεκαθαρίσω

Να ξεκαθαρίσω ότι εννοείται ότι και οι εκπρόσωποι των δανειστών έκαναν πολλά και μεγάλα λάθη. Απλώς πιστεύω ότι όλες οι κυβερνήσεις δεν το εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά όπως έπρεπε. Όπως να ξεκαθαρίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω ότι κάνει την μεγάλη έξοδο από την κυβέρνηση κρατώντας παράλληλα το δικαίωμα να γυρίσει αύριο μεθαύριο να πει στον λαό «εμείς σας τα είπαμε» και κρατώντας σταθερό έναν πυρήνα μέσα στο κόμμα ο οποίος θα του επιτρέψει να έχει και την αυριανή μέρα καλά ποσοστά. Επίσης αποδείχθηκε ότι έκανε λάθος εκτίμηση που δεν περίμενε να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο.

ΝΑΙ ή ΟΧΙ λοιπόν…

Αλίμονο αν προσπαθούσα να σας πείσω για το τι να ψηφίσετε. Θα το θεωρούσα ανήθικο από μέρους μου. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρέπει να ψηφίσετε βλέποντας την μεγαλύτερη εικόνα και έχοντας στο μυαλό σας από Δευτέρα ότι τις τύχες σας ο καθένας ξεχωριστά τις κρατάτε στα χέρια σας μόλις αποφασίσετε να φύγετε από την νοοτροπία (την οποία έχουν στον μέγιστο και χείριστο βαθμό οι πολιτικοί μας) του δημοσίου υπαλλήλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ