Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γενετικώς Τροποποιημένα; Όχι, ευχαριστούμε!

Τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα και ο ανελέητος επισιτιστικός πόλεμος που έχουν κηρύξει λίγες πολυεθνικές εναντίον της ανθρωπότητας

Του Γιώργου Παπαδημητρίου

[email protected]

Τον περασμένο Μάρτιο, συμφωνήθηκε πως τα κράτη μέλη της ΕΕ διατηρούν το δικαίωμα της εξαίρεσης από τη συμφωνία που προβλέπει τη συστηματική καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων σπόρων, με την Ελλάδα και η Λετονία να είναι οι μόνες δύο χώρες (ως τώρα) της ΕΕ που αποφάσισαν να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος εξαίρεσης. Η εξαίρεση των δύο κρατών από τη συμφωνία επικυρώθηκε από τον πολυεθνικό κολοσσό των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων, τη διαβόητη Monsanto. Φυσικά, αν ακολουθούταν το πρωτόκολλο, η εξαίρεση θα έπρεπε να πιστοποιηθεί από την Κομισιόν, αλλά εν τέλει η όλη διαδικασία προσαρμόστηκε στη στυγνή πραγματικότητα. Οι παραχωρήσεις είναι λογικό να επαφίενται στον ισχυρό κι όχι στον ανίσχυρο της όλης υπόθεσης. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τις ισχυρές φωνές εναντίον της συμφωνίας σε Γερμανία, Γαλλία και Σκανδιναβία, θορύβησε τις ΗΠΑ, καθώς το πράσινο φως στα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα βρίσκεται στα κιτάπια της εκκολαπτόμενης Διατλαντικής Συμφωνίας Συνεργασίας Εμπορίου και Επενδύσεων. Με αυτή την εκτρωματική συμφωνία είχαμε καταπιαστεί σε παλαιότερο άρθρο, εδώ απλώς θα υπενθυμίσουμε εν τάχει πως στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να συμμορφώνονται στις υποδείξεις και στις επιθυμίες των πολυεθνικών σε ζητήματα εμπορικών συναλλαγών στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ενέργειας κτλ.

Η δε Monsanto εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία δηλώνει πως θα σεβαστεί την απόφαση της Ελλάδας και της Λετονίας, ιδίως από τη στιγμή που οι δύο αυτές χώρες αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς, η οποία, ούτως ή άλλως, δεν είναι εκ των κορυφαίων πελατών της εταιρίας. Η ανακοίνωση συνεχίζει σε ακόμη πιο ειρωνικό τόνο, αναφέροντας κατά λέξη τα εξής: «Λυπούμαστε που ορισμένες χώρες αποκλίνουν από μια προσέγγιση βασισμένη στην επιστήμη της καινοτομίας στη γεωργία και απαγορεύουν την καλλιέργεια ενός επιτυχημένου τροποποιημένου γενετικού προϊόντος για αυθαίρετους πολιτικούς λόγους». Θα πρέπει επιτέλους να παραδειγματιστούμε και να ακούσουμε τι μας λέει ένας από τους βασικότερους δράστες της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Διότι η Monsanto, ακριβώς την εποχή της ραγδαίας (προ πενταετίας περίπου) αύξησης των τιμών του ρυζιού, του καλαμποκιού και του σιταριού, εμφάνισε μία εξίσου κολοσσιαία αύξηση των κερδών της.

Εν ολίγοις, τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα, πέρα από μία παρέμβαση στη φυσική αλυσίδα που αγγίζει τα όρια της ύβρεως, πέρα από μία σκιά που θα πλανάται απειλητικά πάνω από το κεφάλι της ανθρωπότητας, συνιστά την ίδια στιγμή μία κερδοσκοπική επιχείρηση γιγαντιαίας κλίμακας μιας εταιρίας που πρωτοστατεί στον ανελέητο επισιτιστικό πόλεμο που έχουν κηρύξει λίγες πολυεθνικές εναντίον της ανθρωπότητας, υπό την ανοχή των πολιτικών ηγεσιών και τον διεθνών οργανισμών, που περιορίζονται σε κούφια και εκνευριστικά ευχολόγια. Διότι η πείνα που πλέον μαστίζει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στον πλανήτη δεν είναι αποτέλεσμα ατυχών συγκυριών και ζοφερών συνθηκών. Αντιθέτως, είναι αποτέλεσμα συστηματικού σχεδίου απάνθρωπων κερδοσκόπων που αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή.

Διότι σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, το φαγητό έχει μετατραπεί σε ένα ακόμη άυλο αγαθό, στα πρότυπα του εικονικού χρήματος που βασιλεύει στην παγκόσμια οικονομία, ιδανικό για σπέκουλες, τζογαρίσματα, υπεραξίες και μέγιστα κέρδη. Στο μεγαλύτερο χρηματιστήριο τροφίμων του κόσμου, στο Σικάγο (σε περίπτωση που σας ξαφνιάζει η ύπαρξη ενός τέτοιου χρηματιστηρίου, αναλογιστείτε πως υπάρχει μέχρι και χρηματιστήριο λουλουδιών), το γάλα, το ρύζι, το καλαμπόκι, το σιτάρι, τα κρέατα ζώων είναι απλώς μάρκες στο καζίνο. Με αποτέλεσμα, την ίδια στιγμή που ο πλανήτης παράγει ποσότητα τροφίμων ικανή να θρέψει πληθυσμό τριπλάσιο από τον τωρινό, ένα τεράστιο τμήμα της ανθρωπότητας να βυθίζεται στη φρίκη της πείνας. Το ακόμη πιο χυδαίο στην όλη εξίσωση πάντως είναι ότι περίπου το 80% των υποσιτιζόμενων ανθρώπων στον πλανήτη είναι ακτήμονες εξαθλιωμένοι γεωργοί, άνθρωποι δηλαδή που παράγουν φαγητό…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ