Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κάλπες 2015: Κομβικές εκλογές και σταυροδρόμια μπροστά μας

Η κομβική ερώτηση όμως είναι, «γινόταν αλλιώς»;

Του Γιώργου Καλλίνη

Αν κάποιος έβλεπε τη χώρα μας από απόσταση τους τελευταίους 9 μήνες θα έλεγε ότι… αποθεώσαμε τη δημοκρατία. Εκλογές, νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, δημοψήφισμα και πάλι εκλογές,  έγινε η κάλπη συνήθεια μας. Από την άλλη, κάποιος εσωτερικός παρατηρητής θα θυμόταν ιστορικά ότι οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις οδηγούσαν στην αποσταθεροποίηση της χώρας, υπό την έλλειψη σταθερής κυβέρνησης. Η κομβική ερώτηση όμως είναι, «γινόταν αλλιώς»;

Οι τελευταίες εκλογές όντως θα μπορούσαν είτε να καθυστερήσουν είτε να αποφευχθούν τελείως, εφόσον ένα μεγάλο μέρος της Βουλής στήριξε το 3ο μνημόνιο. Όμως είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση έχασε τη νομιμοποίησή της, όταν ένας σεβαστός αριθμός βουλευτών δε στήριξε τη δική της πρόταση. Ο μόνος τρόπος που απέμενε για να αποφύγουμε τις εκλογές ήταν να γίνει νέα κυβέρνηση από την υπάρχουσα βουλή, όπως το 2011. Ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε ότι χρειάζεται εκ νέου τη νομιμοποίηση του λαού και για το κόμμα του αλλά και γενικά για το πολιτικό σύστημα, ώστε να κυβερνηθεί καλύτερα η χώρα την επόμενη μέρα.

Όντως, οι κρίσιμες συνθήκες επιτάσσουν τη συμμετοχή της εντολής των πολιτών. Ειδικά, μετά από ένα δημοψήφισμα που δεν είχε τον αναμενόμενο αντίκτυπο στη διαπραγμάτευση και ένα νέο σκληρό μνημόνιο, οι πολίτες πρέπει να επανατοποθετηθούν δημιουργώντας νέους συσχετισμούς. Την Κυριακή, οι πολίτες μπορούν να τιμωρήσουν το Συριζα για την κακή διαπραγμάτευση ή να του δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία. Μπορούν να στηρίξουν τον αγώνα κατά των μνημονίων, δηλαδή το αντιμνημονιακό στρατόπεδο. Μπορούν να ανταμείψουν την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία διατείνεται ότι θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα. Ακόμα ακόμα, με τη ψήφο τους μπορούν να απαιτήσουν συνεργασίες μη δίνοντας την αυτοδυναμία σε κανέναν.

Εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί τι σημασία έχουν όλα αυτά κάτω από το ολοκληρωτικό πρίσμα του 3ου μνημονίου. Και όμως η απάντηση είναι ότι υπάρχουν κόμματα που υποστηρίζουν ότι χρειάζεται εκ νέου διαπραγμάτευση. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να οδηγήσουν τη χώρα σε ανατροπή των προηγούμενων αποφάσεων. Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε το ποσοστό των αντιμνημονιακών κομμάτων μετά το κλείσιμο της κάλπης. Μόνο έτσι θα καταλάβουμε αν έχει νόημα να περάσουμε από τη φάση μνημόνιο – αντιμνημόνιο στο «ποιος θα κάνει την καλύτερη διαχείριση του μνημονίου» και στη συνέχεια «μετά το μνημόνιο, τι;».

Και τώρα κάποια συμπεράσματα, τα οποία ξεκαθάρισαν μετά τους τελευταίους 9 μήνες: Α) Υπάρχει ισχυρό ρεύμα στην Ε.Ε. που μας προτιμάει εκτός της Ένωσης. Β) Εναλλακτικό σχέδιο εξόδου δεν έχει παρουσιαστεί παρά μόνο σε τίτλους. Γ) Η οικονομία μας μπήκε και πάλι σε ύφεση με τα capital controls, δηλαδή η διαπραγμάτευση γενικώς πάει πίσω μια χρεωμένη χώρα. Δ) ο ευρωπαϊκός έλεγχος και η χρηματοδότηση θα είναι πάρα πολύ αυστηρά και Ε) δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη ένα ισχυρό μπλοκ κατά της λιτότητας μέσα στην Ε.Ε..

Με τα παραπάνω παραμάσχαλα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ή απορρίπτοντας τελείως τα διλήμματα μεταξύ του παλιού και του νέου, του φθαρμένου και του άφθαρτου, του νέου δικομματισμού ή της κομματικής πολυφωνίας, του ψεύτη και του συνεπή, οδεύουμε προς την κάλπη. Ας ελπίσουμε η κατάσταση να είναι διαχειρίσιμη μετά την Κυριακή το βράδυ και το μήνυμα να είναι καθαρό προς όλες τις κατευθύνσεις. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Με αύξηση - ρεκόρ σε θεατές και επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 26ο ΦΝΘ
Φέτος πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 300 προβολές σε φυσικούς χώρους και προβλήθηκαν 250 ντοκιμαντέρ μεγάλου και μικρού μήκους
Θεσσαλονίκη: Με αύξηση - ρεκόρ σε θεατές και επισκέπτες ολοκληρώθηκε το 26ο ΦΝΘ
eurojackpot
Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα

Ήρθε και στην χώρα μας για να κάνει τα όνειρα μας πραγματικότητα! Το Eurojackpot με τα τεράστια έπαθλα ξεκίνησε και στην Ελλάδα,...

Eurojackpot: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι που κάνει τα όνειρα... πραγματικότητα