20

ΙΑΝ
2018

Η υπόθεση του “Noor 1”

Ήταν ένα μικρό καράβι με 2 τόνους ηρωίνης

30 Απρ 201601.55

Του Γιώργου Παπαδημητρίου

georgiospapadi@gmail.com

Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 2014. Η κυβέρνηση Σαμαρά πνέει τα λοίσθια κι ο Αλέξης Τσίπρας, ως αξιωματική αντιπολίτευση, τάζει λαγούς με πετραχήλια. Στην πόλη του Πειραιά, μόλις έχει εκλεγεί δήμαρχος ο Γιάννης Μώραλης, μετά από μία προεκλογική εκστρατεία που θύμισε γκανγκστερικη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε. Μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο Γιάννης Μώραλης ανέβηκε στο βήμα για να εκφωνήσει τον πανηγυρικό του λόγο, μετά τον αληθινό νικητή, τον εφοπλιστή πρόεδρο του Ολυμπιακού, που τον φύτεψε στον δημαρχιακό θώκο. Την ίδια περίπου περίοδο, προσαράζει στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο “Noor 1”. Μεταξύ των εμπορευμάτων που μετέφερε ήταν και 2,1 τόνοι ηρωίνης, οι οποίοι κατασχέθηκαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση του ελληνικού Λιμενικού Σώματος και των αμερικανικών αρχών δίωξης ναρκωτικών. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που έχει κατασχεθεί τα τελευταία 20 χρόνια σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, το ενδιαφέρον των εγχώριων ΜΜΕ για την υπόθεση υπήρξε ασθενικό. Με την πάροδο του χρόνου και όσο αναμειγνύονταν ολοένα και περισσότερα γνωστά ονόματα από τον ελληνικό επιχειρηματικό χώρο στην υπόθεση, το κοντέρ της ενασχόλησης άγγιξε σιγά σιγά μηδενικές τιμές. Στις δε σποραδικές και λακωνικές αναφορές των ΜΜΕ στην υπόθεση, το όλο περιστατικό παρουσιαζόταν ως μία ουρανοκατέβατη και μεμονωμένη περίπτωση. Διότι, όπως μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό, η απόφαση του να μεταφέρει κανείς 2,1 τόνους ηρωίνης από το Ντουμπάι στην Αθήνα είναι μία απόφαση της στιγμής, μία αυθόρμητη τρελίτσα, η οποία δεν προϋποθέτει κανένα εκ των προτέρων σχεδιασμό. Δεν απαιτείται καμία πρότερη εμπειρία στην τέλεση εγκληματικών ενεργειών και καμία σύμπλευση κάποιου κυκλώματος ναυτικών πρακτόρων, αστυνομικών, δικηγόρων, μπράβων κτλ.

Ταυτόχρονα, η υπόθεση του “Noor 1” βρίθει από μία σειρά υπέροχων συμπτώσεων. Αρχικά, η πρόεδρος του Εφετείου Κακουργημάτων και ταυτόχρονα διευθύνουσα σημαντικού ευαγούς φιλανθρωπικού ιδρύματος του Πειραιά, εμφάνισε μυϊκούς πόνους και αποσύρθηκε από την εκδίκαση της υπόθεσης. Έπειτα, οι τρεις λιμενικοί υπάλληλοι που εμπλέκονταν στον εντοπισμό του παράνομου φορτίου μετατέθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά, γιατί είχαν συμπληρώσει πολλά χρόνια υπηρεσίας στο συγκεκριμένο πόστο. Και οι τρεις. Την ίδια ακριβώς στιγμή. Μέσα σε όλα αυτά, σε κάποια στιγμή εξαφανίστηκε και το ίδιο το καράβι, το οποίο αγνοούταν για εβδομάδες ολόκληρες. Είναι λογικό, το λιμάνι του Πειραιά είναι πολύβουο, κάπου μπορεί να παραπέσει ένα καράβι, σε κάποιο αθέατο σημείο όπου δεν το παίρνει το μάτι σου. Το σημαντικό είναι όμως ότι βρέθηκε.

Η υπόθεση του “Noor 1” συνιστά επίσης ένας πρώτης τάξεως φιλοσοφικό και υπαρξιακό μάθημα. Διότι η ζωή είναι εφήμερη, τη μία στιγμή είμαστε, την άλλη δεν είμαστε. Ιδίως στην περίπτωση του “Noor 1”, είναι μπόλικοι οι εμπλεκόμενοι που δεν είναι δυστυχώς πια μαζί μας. Όπως τρεις μάρτυρες κατηγορίας, που βρήκαν απρόσμενο και τραγικό θάνατο. Δύο εξ αυτών στην Αθήνα, από παθολογικά αίτια. Ο τρίτος, ενώ ήταν υποτίθεται υπό κράτηση, είχε με χολιγουντιανό τρόπο φυγαδευτεί και διαφύγει στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε το δυσάρεστο ατύχημα να ανταμώσει κάποιες αδέσποτες σφαίρες. Την ίδια περίπου περίοδο, η 19χρονη κόρη Τούρκου επιχειρηματία -που είχε στο παρελθόν καταδικασθεί για διακίνηση ναρκωτικών αλλά είχε ως δια μαγείας αποφυλακιστεί- εκτελείται με μαφιόζικο χτύπημα, με τους δύο δράστες να δέχονται αντίποινα με πανομοιότυπο τρόπο. Παράλληλα, πριν από λίγες εβδομάδες βρέθηκε νεκρή γυναίκα που επισκεπτόταν τακτικά δύο μέλη του πληρώματος του “Noor 1” που κρατούνται σε φυλακές της Τουρκίας.

Μετά από όλα αυτά και στην ως τώρα εξέλιξη της υπόθεσης, έχει κριθεί προφυλακιστέος ο Αιμίλιος Κοτσώνης πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της λαοφιλέστερης ποδοσφαιρικής ομάδος στην Ελλάδα και επαγγελματικός συνεργάτης του προέδρου της. Ξέρετε, εκείνου του προέδρου στον οποίο αναφερθήκαμε στην αρχή. Ο οποίος, πέρα από το ότι το “Noor 1” ανήκει σε εταιρεία συμφερόντων του, είναι κατηγορούμενος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ηθική αυτουργία σε εκβιασμό, ενέργειες που είχαν ως κίνδυνο την πρόκληση σωματικής βλάβης και δωροδοκία με σκοπό τον προσπορισμό κέρδους από στοιχηματικές δραστηριότητες. Ο πρόεδρος, στον οποίο έχει επιβληθεί ποινή απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, προέβη σε δηλώσεις πρόσφατα, όπου υπόσχεται “άλλα 9 πρωταθλήματα, για να γίνουν 15, μαζί με τα 6 που έχουμε ήδη πάρει”, υποσχόμενος τους παραπάνω τίτλους προφανώς με την ιδιότητα του αγνού φίλαθλου και όχι του άμεσα ενασχολούμενου με το ποδόσφαιρο. Κάτι τέτοιο του έχει απαγορευτεί άλλωστε.

Να μην λησμονήσουμε να αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος είναι πολύ ευαίσθητος και ελεήμων. Αποστέλλει φιλανθρωπική βοήθεια σε όλους τους πληγέντες και αναξιοπαθούντες. Ο πρόεδρος νοιάζεται.

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(1)

Typosthes.gr Social Media Awards 2017

Πλειστηριασμοί: 11 απαντήσεις για την προστασία της α’ κατοικίας

Άρθρα- Απόψεις20 Ιαν 201801.02

Άρθρο του Κ. Τζίκα, δικηγόρου και πιστοποιημένου διαμεσολαβητή Υ.Δ.Δ.Α.Δ

H «αφανής» κα. Easyjet και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης

Άρθρα- Απόψεις02 Δεκ 201720.05

Η δυσάρεστη έκπληξη και η έλλειψη πληροφόρησης 

Μία χώρα πνιγμένη στις ευθύνες

Άρθρα- Απόψεις19 Νοε 201720.11

Άρθρο του Γιώργου Παπαδημητρίου

Πως μπορώ να προστατευθώ εάν μου επιτεθούν ή με ληστέψουν;

Άρθρα- Απόψεις02 Νοε 201713.14

Ποια είναι η νομική έννοια της άμυνας

Η ιστορία της αμερικάνικης αθλητικής ανυπακοής

Άρθρα- Απόψεις08 Οκτ 201718.28

Όταν οι αθλητές χαλάνε τη γιορτή

Θεσσαλονίκη και κυκλοφοριακό: μία σχέση μίσους

Άρθρα- Απόψεις24 Σεπ 201702.58

Πώς θα ήταν αν το κέντρο δεν ήταν ένας λατρευτικός ναό ΙΧ 

Eldorado Gold: Παραπληροφόρηση 24 καρατίων

Άρθρα- Απόψεις17 Σεπ 201718.16

Η αλήθεια πίσω από τα τελευταία γεγονότα στις Σκουριές

Μία ακτινογραφία του πλανήτη «Χαλκιδική»

Άρθρα- Απόψεις19 Αυγ 201701.58

Σαν κι αυτή δεν έχει όσο κι αν μας… εκνευρίζει 

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία