Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ήταν ένα μικρό καράβι με 2 τόνους ηρωίνης

Η υπόθεση του “Noor 1”

Του Γιώργου Παπαδημητρίου

Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 2014. Η κυβέρνηση Σαμαρά πνέει τα λοίσθια κι ο Αλέξης Τσίπρας, ως αξιωματική αντιπολίτευση, τάζει λαγούς με πετραχήλια. Στην πόλη του Πειραιά, μόλις έχει εκλεγεί δήμαρχος ο Γιάννης Μώραλης, μετά από μία προεκλογική εκστρατεία που θύμισε γκανγκστερικη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε. Μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο Γιάννης Μώραλης ανέβηκε στο βήμα για να εκφωνήσει τον πανηγυρικό του λόγο, μετά τον αληθινό νικητή, τον εφοπλιστή πρόεδρο του Ολυμπιακού, που τον φύτεψε στον δημαρχιακό θώκο. Την ίδια περίπου περίοδο, προσαράζει στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο “Noor 1”. Μεταξύ των εμπορευμάτων που μετέφερε ήταν και 2,1 τόνοι ηρωίνης, οι οποίοι κατασχέθηκαν μετά από συντονισμένη επιχείρηση του ελληνικού Λιμενικού Σώματος και των αμερικανικών αρχών δίωξης ναρκωτικών. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που έχει κατασχεθεί τα τελευταία 20 χρόνια σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, το ενδιαφέρον των εγχώριων ΜΜΕ για την υπόθεση υπήρξε ασθενικό. Με την πάροδο του χρόνου και όσο αναμειγνύονταν ολοένα και περισσότερα γνωστά ονόματα από τον ελληνικό επιχειρηματικό χώρο στην υπόθεση, το κοντέρ της ενασχόλησης άγγιξε σιγά σιγά μηδενικές τιμές. Στις δε σποραδικές και λακωνικές αναφορές των ΜΜΕ στην υπόθεση, το όλο περιστατικό παρουσιαζόταν ως μία ουρανοκατέβατη και μεμονωμένη περίπτωση. Διότι, όπως μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό, η απόφαση του να μεταφέρει κανείς 2,1 τόνους ηρωίνης από το Ντουμπάι στην Αθήνα είναι μία απόφαση της στιγμής, μία αυθόρμητη τρελίτσα, η οποία δεν προϋποθέτει κανένα εκ των προτέρων σχεδιασμό. Δεν απαιτείται καμία πρότερη εμπειρία στην τέλεση εγκληματικών ενεργειών και καμία σύμπλευση κάποιου κυκλώματος ναυτικών πρακτόρων, αστυνομικών, δικηγόρων, μπράβων κτλ.

Ταυτόχρονα, η υπόθεση του “Noor 1” βρίθει από μία σειρά υπέροχων συμπτώσεων. Αρχικά, η πρόεδρος του Εφετείου Κακουργημάτων και ταυτόχρονα διευθύνουσα σημαντικού ευαγούς φιλανθρωπικού ιδρύματος του Πειραιά, εμφάνισε μυϊκούς πόνους και αποσύρθηκε από την εκδίκαση της υπόθεσης. Έπειτα, οι τρεις λιμενικοί υπάλληλοι που εμπλέκονταν στον εντοπισμό του παράνομου φορτίου μετατέθηκαν από το λιμάνι του Πειραιά, γιατί είχαν συμπληρώσει πολλά χρόνια υπηρεσίας στο συγκεκριμένο πόστο. Και οι τρεις. Την ίδια ακριβώς στιγμή. Μέσα σε όλα αυτά, σε κάποια στιγμή εξαφανίστηκε και το ίδιο το καράβι, το οποίο αγνοούταν για εβδομάδες ολόκληρες. Είναι λογικό, το λιμάνι του Πειραιά είναι πολύβουο, κάπου μπορεί να παραπέσει ένα καράβι, σε κάποιο αθέατο σημείο όπου δεν το παίρνει το μάτι σου. Το σημαντικό είναι όμως ότι βρέθηκε.

Η υπόθεση του “Noor 1” συνιστά επίσης ένας πρώτης τάξεως φιλοσοφικό και υπαρξιακό μάθημα. Διότι η ζωή είναι εφήμερη, τη μία στιγμή είμαστε, την άλλη δεν είμαστε. Ιδίως στην περίπτωση του “Noor 1”, είναι μπόλικοι οι εμπλεκόμενοι που δεν είναι δυστυχώς πια μαζί μας. Όπως τρεις μάρτυρες κατηγορίας, που βρήκαν απρόσμενο και τραγικό θάνατο. Δύο εξ αυτών στην Αθήνα, από παθολογικά αίτια. Ο τρίτος, ενώ ήταν υποτίθεται υπό κράτηση, είχε με χολιγουντιανό τρόπο φυγαδευτεί και διαφύγει στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε το δυσάρεστο ατύχημα να ανταμώσει κάποιες αδέσποτες σφαίρες. Την ίδια περίπου περίοδο, η 19χρονη κόρη Τούρκου επιχειρηματία -που είχε στο παρελθόν καταδικασθεί για διακίνηση ναρκωτικών αλλά είχε ως δια μαγείας αποφυλακιστεί- εκτελείται με μαφιόζικο χτύπημα, με τους δύο δράστες να δέχονται αντίποινα με πανομοιότυπο τρόπο. Παράλληλα, πριν από λίγες εβδομάδες βρέθηκε νεκρή γυναίκα που επισκεπτόταν τακτικά δύο μέλη του πληρώματος του “Noor 1” που κρατούνται σε φυλακές της Τουρκίας.

Μετά από όλα αυτά και στην ως τώρα εξέλιξη της υπόθεσης, έχει κριθεί προφυλακιστέος ο Αιμίλιος Κοτσώνης πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της λαοφιλέστερης ποδοσφαιρικής ομάδος στην Ελλάδα και επαγγελματικός συνεργάτης του προέδρου της. Ξέρετε, εκείνου του προέδρου στον οποίο αναφερθήκαμε στην αρχή. Ο οποίος, πέρα από το ότι το “Noor 1” ανήκει σε εταιρεία συμφερόντων του, είναι κατηγορούμενος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ηθική αυτουργία σε εκβιασμό, ενέργειες που είχαν ως κίνδυνο την πρόκληση σωματικής βλάβης και δωροδοκία με σκοπό τον προσπορισμό κέρδους από στοιχηματικές δραστηριότητες. Ο πρόεδρος, στον οποίο έχει επιβληθεί ποινή απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, προέβη σε δηλώσεις πρόσφατα, όπου υπόσχεται “άλλα 9 πρωταθλήματα, για να γίνουν 15, μαζί με τα 6 που έχουμε ήδη πάρει”, υποσχόμενος τους παραπάνω τίτλους προφανώς με την ιδιότητα του αγνού φίλαθλου και όχι του άμεσα ενασχολούμενου με το ποδόσφαιρο. Κάτι τέτοιο του έχει απαγορευτεί άλλωστε.

Να μην λησμονήσουμε να αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος είναι πολύ ευαίσθητος και ελεήμων. Αποστέλλει φιλανθρωπική βοήθεια σε όλους τους πληγέντες και αναξιοπαθούντες. Ο πρόεδρος νοιάζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ