Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Από το διάστημα ξεχωρίζουν ακόμα τα σύνορα Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου ο διαχωρισμός είναι ακόμη ορατός από ψηλά

Περάσανε περισσότερα από 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και δύσκολα μπορεί κάποιος πλέον να διακρίνει το διαχωρισμό της πόλης σε ένα χάρτη. Η εικόνα όμως από το διάστημα, τη νύχτα, είναι αναπάντεχα διαφορετική. Η εικόνα, που δημοσίευσε Καναδός αστροναύτης Chris Hadfield, και λήφθηκε από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δείχνει ξεκάθαρα τον διαχωρισμό μεταξύ Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου!

perierga.gr - Από το διάστημα ξεχωρίζουν ακόμα τα σύνορα Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου

Στη φωτογραφία θαρρείς ότι το τείχος είναι ακόμη εκεί! Αν εξαιρέσουμε το κέντρο του Δυτικού Βερολίνου με το έντονο λευκό φως, εξαιτίας της εμπορική δραστηριότητας η συνολική εικόνα είναι διαφορετική για άλλο λόγο. Βλέπουμε ότι το Ανατολικό Βερολίνο εμφανίζεται στη φωτογραφία με λιγότερο έντονα χρώματα και μια κίτρινη απόχρωση.

Αιτία της διαφορετικής όψης είναι το διαφορετικό σύστημα φωτισμού που χρησιμοποιούσαν τα δύο κομμάτια της πόλης και το οποίο δεν έχει αντικατασταθεί ακόμη. Στο ανατολικό τμήμα χρησιμοποιούσαν λαμπτήρες ατμών νατρίου που παράγουν κίτρινο φως ενώ στο δυτικό λάμπες φθορισμού που παράγουν πιο λευκό φως.

Η εικόνα πρόκειται βέβαια να αλλάξει, σε λίγα χρόνια, καθώς σε ολόκληρη της Ευρωπαϊκή Ένωση προωθείται η χρήση νέων τεχνολογιών στο φωτισμό που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και παράγουν λευκότερο φως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορκίζεται, ανήμερα των γενεθλίων του, στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης
Στις 11.00 το πρωί στο Κέντρο Εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων στη Θήβα η τελετή ορκωμοσίας - Παρών θα είναι και ο σύζυγός του, Τάιλερ Μακμπέθ
Ορκίζεται, ανήμερα των γενεθλίων του, στη Θήβα ο Στέφανος Κασσελάκης