Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διάλειμμα για καφέ στον κόσμο!

Δείτε πώς οι λάτρεις του καφέ σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν ένα ικανοποιητικό μεσημεριανό φλιτζάνι.

Οι λάτρεις του καφέ είναι ενθουσιασμένοι με πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Τρία φλιτζάνια την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από παθήσεις όπως καρδιακή και νεφρική νόσος, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτης, και καρκίνος. Εντούτοις, δεν είμαστε λάτρεις του καφέ επειδή πιστεύουμε ότι θα μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο. Είμαστε επειδή αυτό το ζεστό ρόφημα μάς βοηθά να ξυπνήσουμε ή να μείνουμε ξύπνιοι, επειδή απολαμβάνουμε τη γεύση του, επειδή είναι απλώς κάτι που συνδέεται με τον πολιτισμό μας και πολλοί πολιτισμοί έχουν τις δικές τους παραδόσεις. Σήμερα, κάνουμε ένα ταξίδι στον κόσμο και βλέπουμε πώς οι άνθρωποι κάνουν έναν διάλειμμα για καφέ…

Buna Tetu, Αιθιοπία

perierga.gr - Διάλειμμα για καφέ στον κόσμο!

Στην Αιθιοπία, το Buna Tetu, που σημαίνει “ποτό καφές” και είναι το όνομα για την τελετή που μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις ώρες για να προετοιμαστεί – και συμβαίνει τρεις φορές την ημέρα. Το Buna Tetu είναι μια στιγμή κοινωνικοποίησης και ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού. Η τελετή εκτελείται από μια γυναίκα και ξεκινάει με μια τελετουργία που απομακρύνει τα κακά πνεύματα. Αποτελείται από το ψήσιμο των ακατέργαστων κόκκων καφέ μέχρι το ψήσιμο τους του ροφήματος. Όταν ο καφές σερβίρεται, αν υπάρχει μικρό παιδί, θα εξυπηρετήσει τον πιο ηλικιωμένο στην τελετή και στη συνέχεια η οικοδέσποινα θα εξυπηρετήσει την υπόλοιπη οικογένεια ή τους επισκέπτες. Οι επισκέπτες πίνουν έως και τρία φλιτζάνια καφέ.

Fika, Σουηδία

perierga.gr - Διάλειμμα για καφέ στον κόσμο!

Στη Σουηδία, το Fika είναι ένα καθημερινό διάλειμμα για καφέ. Οι εργαζόμενοι στο γραφείο έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να απολαύσουν κάτι γλυκό με τη μορφή ζύμης. Είναι μια ευκαιρία οι άνθρωποι να πάρουν το χρόνο τους, να χαλαρώσουν, να κοινωνικοποιηθούν και να απολαύσουν τον καφέ τους.

Merienda, Λατινική Αμερική

perierga.gr - Διάλειμμα για καφέ στον κόσμο!

Είναι ακόμα ένα διάλειμμα για καφέ αν και δεν πίνουν πάντα καφέ. Το Merienda μπορεί να είναι το απογευματινό τσάι ή το διάλειμμα για καφέ σε ορισμένα μέρη της Λατινικής Αμερικής. Είναι ένα μικρό γεύμα μεταξύ μεσημεριανού και δείπνου. Μια παραδοσιακή αργεντινή merienda μπορεί να αποτελείται από έναν καφέ με γάλα και κρουασάν, τσάι με γάλα και τοστ ή ζεστό γάλα με ένα κομμάτι σοκολάτας να βυθίζεται σε αυτό.

Gabelfrühstück, Αυστρία, Γερμανία

perierga.gr - Διάλειμμα για καφέ στον κόσμο!

Σε χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία, το Gabelfrühstück είναι ένα δεύτερο πρωινό. Το πρώτο πρωινό που καταναλώνεται πριν από την εργασία είναι γρήγορο και πιο πρόχειρο – ίσως καφές και ένα φρούτο ή γλυκό – αλλά μεταξύ 10 και 11 μ.μ., η παράδοση θέλει οι άνθρωποι να πίνουν άλλον έναν καφέ με περισσότερο φαγητό.

Smoko, Νέα Ζηλανδία

perierga.gr - Διάλειμμα για καφέ στον κόσμο!

Όταν οι εργάτες κέρδισαν το δικαίωμα για απογευματινά και πρωινά διαλείμματα, αυτά έγιναν γνωστά ως smokos στη Νέα Ζηλανδία – ένα διάλειμμα για καφέ ή τσάι, συχνά συνοδευμένο από ένα τσιγάρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ