20

ΟΚΤ
2017

Η ρώσικη σαλάτα ή στα ρωσικά σαλάτα Ολιβιέ (салат Оливье) είναι σπεσιαλιτέ της ρωσικής...

Ρωσική σαλάτα, η ιστορία και η αλήθεια

11 Οκτ 201717.05

Η ρώσικη σαλάτα ή στα ρωσικά σαλάτα Ολιβιέ (салат Оливье) είναι σπεσιαλιτέ της ρωσικής και ουκρανικής κουζίνας, δημοφιλής και στα Βαλκάνια.

Η πρωτότυπη συνταγή της σαλάτας επινοήθηκε το 1860 από τον Λυσιέν Ολιβιέ, σεφ στο εστιατόριο Ερμιτάζ, ένα από τα πιο διάσημα της Μόσχας. Η σαλάτα αυτή έγινε ταχύτατα πολύ δημοφιλής στους τακτικούς θαμώνες του Ερμιτάζ, και εξελίχθηκε σε σπεσιαλιτέ του εστιατορίου.

Perierga.gr - Ρωσική ΣαλάταΗ ακριβής συνταγή κρατήθηκε με επιμέλεια μυστική, αλλά είναι γνωστό ότι η σαλάτα περιείχε αγριόγαλο, γλώσσα μοσχαρίσια, χαβιάρι, μαρούλι, ουρές από καραβίδα, κάππαρη, γκέρκιν, αγγούρι, καλά βρασμένα αυγά και πιθανότατα σπόρους σόγιας. Άλλα αναφερόμενα υλικά περιελάμβαναν τρούφες, κύβους από τζελ και καπνιστή πάπια, αν και πιθανολογείται ότι η συνταγή τροποποιούνταν ανάλογα με την εποχή.

H γνήσια ντρέσινγκ του Ολιβιέ ήταν ένας τύπος μαγιονέζας, φτιαγμένος από Γαλλικό κρασί και ξύδι, μουστάρδα και ελαιόλαδο από την Προβηγκία. Η ακριβής εντούτοις συνταγή του παραμένει άγνωστη.

Στο γύρισμα του 20ο αιώνα, ένας από τους βοηθούς σεφ του Ολιβιέ, ο Ιβάν Ιβάνοφ, αποπειράθηκε να κλέψει την συνταγή. Ενώ ετοίμαζε το ντρέσινγκ ένα απόγευμα, μόνος του όπως συνήθιζε ο Ολιβιέ, ξαφνικά τον κάλεσαν για κάτι επείγον. Αρπάζοντας την ευκαιρία ο Ιβάνοφ τρύπωσε την ιδιωτική κουζίνα του Ολιβιέ και είδε τα υλικά προετοιμασίας, πράγμα που του επέτρεψε να κάνει λογικές υποθέσεις σχετικά με την συνταγή του περίφημου ντρέσινγκ του Ολιβιέ. Στην συνέχεια ο Ιβάνοφ έφυγε από το εστιατόριο του Ολιβιέ και πήγε να εργαστεί ως σεφ στο εστιατόριο Μοσκβά, κάπως κατώτερο σε φήμη, όπου άρχισε να σερβίρει μια κατ’ υποψίαν παρόμοια σαλάτα με το όνομα «Σταλίτσνϊι» (ρωσικά: Столичный, σαλάτα της πρωτεύουσας). Αναφέρεται από του καλοφαγάδες της εποχής, εντούτοις, ότι το ντρέσινγκ της σαλάτας Σταλίτσνϊι ήταν χαμηλότερης ποιότητας από αυτό της Ολιβιέ, υπονοώντας ότι της «έλειπε κάτι».

Αργότερα, ο Ιβάνωφ πούλησε την συνταγή για την σαλάτα σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι με την σειρά τους συνεισέφεραν στην εκλαϊκευσή της. Ένεκα του γεγονότος ότι το εστιατόριο Ερμιτάζ έκλεισε το 1905 και της αναχώρησης της οικογένειας Ολιβιέ από την Ρωσία, η σαλάτα μπορούσε να αναφέρεται πλέον ως «Ολιβιέ.»

Μια από τις πρώτες δημοσιευμένες συνταγές για την σαλάτα Ολιβιέ, από την Αλεξάνδροβα, εμφανίστηκε το 1894, χρειαζόταν μισή γαλοπούλα, δύο πατάτες, ένα μικρό αγγούρι, 3-4 φύλλα μαρουλιού, 3 μεγάλες ουρές από καραβίδες, 1/4 ζελέ ζωμού κρέατος, 1 μικρή κουταλιά κάπαρη , 3-5 ελιές και μαγιονέζα.

Τη σοβιετική εποχή η σαλάτα Oλιβιέ ήταν αγαπημένο φαγητό που μαγειρεύανε σε διάφορες γιορτές και ιδιαίτερα την Πρωτοχρονιά. Στη σημερινή Ρωσία η σαλάτα Oλιβιέ αρκετά συχνά υπάρχει στο γιορτινό τραπέζι και καταναλώνεται συνήθως τον χειμώνα γιατί δεν υπάρχουν πολλά και φτηνά φρέσκα λαχανικά όπως το καλοκαίρι.

Όπως συμβαίνει αναπόφευκτα με συνταγές γκουρμέ που γίνονται δημοφιλείς, εκείνα τα υλικά της σαλάτας που είναι σπάνια, ακριβά, εποχικά ή δύσκολα στη προετοιμασία, αντικαταστάθηκαν σταδιακά με φτηνότερα και περισσότερο διαθέσιμα τρόφιμα, μέχρι που εξελίχθηκε σε αυτό το πιάτο που γνωρίζουμε σήμερα. Οι Ρώσοι σίγουρα γελάνε όταν βλέπουν τη δική μας ρωσική σαλάτα.

perierga.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(4)

Κινέζος πανεπιστημιακός: «Χάστε κιλά για να περάσετε τα μαθήματα»

Περίεργα19 Οκτ 201720.05

Αμφιλεγόμενη μέθοδος για τη μείωση της παχυσαρκίας

Ένας παραάξενος λόφος… αλατιού!

Περίεργα19 Οκτ 201717.05

Μια ασυνήθιστη φυσική δημιουργία στην Ουγγαρία!

Έργα τέχνης φτιαγμένα από παράξενα υλικά!

Περίεργα19 Οκτ 201714.05

Από καφέ και ταινία μέχρι κουτάκια αναψυκτικών και χυμούς, τα έργα τέχνης που θα δείτε στη συνέχεια είναι αποτέλεσμα σύνθεσης παράδοξων υλικών.

Γιατί πολλοί άνθρωποι δεν βλέπουν καθόλου όνειρα; Οι επιστήμονες εξηγούν

Περίεργα19 Οκτ 201708.05

Τι συμβαίνει με τα όνειρα επιτέλους; Γιατί δεν μπορούμε να θυμηθούμε τι όνειρο είδαμε ή δεν θυμόμαστε καν αν είδαμε κάποιο όνειρο; Τι μας συμβαίνει;

Ζώα που δεν έχουν καθόλου… φωτογένεια!

Περίεργα18 Οκτ 201721.05

Τα κλικ των φωτογράφων της άγριας ζωής που έχουν αρκετή πλάκα…

Αληθοφανή… γλυκά από πορσελάνη και γυαλί!

Περίεργα18 Οκτ 201719.05

Οι δημιουργίες δεν είναι τροφή για το στομάχι αλλά για τα… μάτια!

Φάρμα σε σχήμα πίτσας καλλιεργεί μόνο υλικά για πίτσα!

Περίεργα18 Οκτ 201717.05

Στον Καναδά ένα αγρόκτημα καλλιεργεί βασιλικό, ντομάτες ενώ εκτρέφει χοίρους και αγελάδες… μόνο για πίτσες!

Τα 10 καλύτερα εστιατόρια του 2017 στον κόσμο!

Περίεργα18 Οκτ 201715.05

Γκουρμέ ανησυχίες και γευστικά πιάτα σε συνδυασμό με ένα υπέροχο περιβάλλον και άριστη φιλοξενία!

Η Μπαρτσελόνα… φοράει φανέλες στα ελληνικά!

Περίεργα18 Οκτ 201712.55

H Μπαρτσελόνα καλεί τους φίλους της να πάρουν ένα μάθημα ελληνικών

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία