Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η ιστορία του διακορευτή – Το εργαλείο που δεν ξέρουμε πως λέγεται

Είναι ένα εργαλείο που όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει και οι περισσότεροι δεν ξερουμε πως λέγεται.

Πολλές φορές αναφερόμαστε σε αυτό σαν «αυτο που τρυπάει το χαρτί» ή απλά «που ανοίγει τρύπες». Αλλες φορές απλά λέμε το τέτοιο κάνοντας τη χαρακτηριστική κίνηση με το χέρι μας.

Στα ελληνικά λοπόν λέγεται (καταχρηστικά) διακορευτής ή διακορευτής χαρτιού ή χρησιμοποιούμε τη γαλλική λέξη περφορατέρ.

Είναι βέβαια το εργαλείο που ανοίγει μικρές τρύπες σε φύλλα χαρτιού -συνήθως δύο- ώστε να ταξινομηθούν σε κάποιο γκλασέρ. Ανάλογα με το πόσο… εξελιγμένο είνσι διαθέτει συλλέκτη για τα χαρτάλια που κόβονται ή χαρακα για τον ακριβή προσδιορισμό της θέσης της τρύπας.

Η ιστορία του διακορευτή ξεκινάει στη Γερμανία στις 14 Νοεμβρίου 1886 όταν ο Friedrich Soennecken κατοχυρώνει τη σχετική πατέντα.

Στην πραγματικότητα οι Αμερικανοί ίσως να έχουν προηγηθεί λιγάκι αλλά… χάνουν τη δόξα καθ ς η δικξ τους αντίστοιχη επινόηση είχε λίγο διαφορετική χρήση, σαν ακυρωτικό εισιτηρίων.

Όπως και να έχει ο διακορευτής είναι ένα απλό αλλά πολύ χρήσιμο εργαλείο που έχει… βάλει σε τάξη πολλά γραφεία. Κι ας μην ξέρουμε πως τον λένε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με νέες θεματικές ο 15ος Διαγωνισμός NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας
Aνάδειξη και επιβράβευση πρωτότυπων ιδεών, ερευνητικών αποτελεσμάτων, επιχειρηματικών σχεδίων και εταιρειών, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων...
Με νέες θεματικές ο 15ος Διαγωνισμός NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας