26

APR
2018

Βρίσκεται σε μια στενή λωρίδα γης μεταξύ της Κασπίας Θάλασσας και του Καυκάσου στα δυτικά της Ευρασίας και είναι η πόλη Derbent

Η παλαιότερη πόλη της Ρωσίας

15 Dec 201715.05

Βρίσκεται σε μια στενή λωρίδα γης μεταξύ της Κασπίας Θάλασσας και του Καυκάσου στα δυτικά της Ευρασίας και είναι η πόλη Derbent. Με ιστορία πέντε χιλιάδων χρόνων, το Derbent λέγεται ότι είναι η παλαιότερη πόλη της Ρωσίας. Είναι επίσης η νοτιότερη πόλη της Ρωσίας και η δεύτερη πιο σημαντική πόλη του Νταγκεστάν.

Από έναν μικρό πρώιμο οικισμό της εποχής του Χαλκού σε μια από τις μεγαλύτερες μεσαιωνικές πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης, η πόλη του Derbent έχει μια μοναδική αστική δομή. Βρίσκεται σε μια στενή παραθαλάσσια λωρίδα πεδιάδων πλάτους μικρότερης των 3 χιλιομέτρων, που προστατεύεται από αμυντικά τείχη και εκτείνεται σε μήκος 40 χιλιόμετρων στα βουνά του Καυκάσου.

Η τοποθεσία του Derbent μεταξύ της Κασπίας Θάλασσας και των βουνών του Καυκάσου έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για όλη την ευρύτερη περιοχή, μιας και αποτελεί σταυροδρόμι μεταξύ της Ευρασίας και της Μέσης Ανατολής. Στην πραγματικότητα, το όνομα της πόλης προέρχεται από την περσική λέξη Darband που σημαίνει «φραγμένη πύλη».

Perierga.gr-Η παλαιότερη πόλη της Ρωσίας

Φυσικά, το Derbent είχε μεγάλο ενδιαφέρον και από ιστορική σκοπιά. Η πόλη αρχικά ήταν ιρανική, από τον πρώτο εντατικό οικισμό της πρώτης χιλιετίας π.Χ. Το σημερινό όνομα της δόθηκε κατά τη διάρκεια του 6ου αιώνα μ.Χ., όταν η πόλη αποκαταστάθηκε από τη δυναστεία των Σασσανίδων της Περσίας. Τα υπέροχα δίδυμα πέτρινα τείχη του Derbent, που εκτείνονται από τα βουνά μέχρι τη θάλασσα, χτίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τα τείχη έχουν ύψος έως 12 μέτρα και πλάτος 3 μέτρα. Η παλιά πόλη του Derbent χτίστηκε μεταξύ αυτών των δύο τειχών. Ό,τι βρίσκεται έξω από τα τείχη αποτελεί τη νέα πόλη. Το φρούριο Naryn-Kala, το οποίο βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου και είναι σαν να «στεφανώνει» την πόλη, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των αμυντικών κατασκευών.

Perierga.gr-Η παλαιότερη πόλη της Ρωσίας

Το 654 μ.Χ., το Derbent έπεσε στα χέρια των Αράβων. Ονόμασαν την πόλη Bab al-Abwab, ή  αλλιώς «την Πύλη των Πύλων», υποδηλώνοντας τη στρατηγική σημασία της. Οι Άραβες μεταμόρφωσαν την πόλη σε σημαντικό διοικητικό κέντρο και εισήγαγαν το Ισλάμ στην περιοχή. Το παλαιότερο τζαμί του Derbent, το τζαμί Juma, χρονολογείται από την περίοδο αυτή. Κατά τον 9ο αιώνα, το Derbent ήταν η μεγαλύτερη πόλη στον Καύκασο με πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκους. Μετά από τους Άραβες, η περιοχή ήρθε στα χέρια των Αρμενίων, που ίδρυσαν εκεί το βασίλειο τους μέχρι την εισβολή των Μογγόλων στις αρχές του 13ου αιώνα. Η πόλη άλλαξε χέρια πολλές φορές μέσα στους επόμενους αιώνες, υπό την κυριαρχία των Shirvanshahs (μια δυναστεία στο σύγχρονο Αζερμπαϊτζάν), των Ιρανών και των Οθωμανών. Τον 19ο αιώνα, μετά το τέλος του Ρωσο-Περσικού Πολέμου, το Derbent μαζί με μεγάλα τμήματα του Νταγκεστάν παραχωρήθηκαν στη Ρωσική Αυτοκρατορία.

Perierga.gr-Η παλαιότερη πόλη της Ρωσίας

Σήμερα, το κύριο αξιοθέατο του Derbent είναι τα αμυντικά τείχη του ή ό, τι έχει απομένει από αυτά. Ευτυχώς, ένα μεγάλο μέρος των τειχών και αρκετά παρατηρητήρια δεν έχουν καταστραφεί εντελώς.

Perierga.gr-Η παλαιότερη πόλη της Ρωσίας

Perierga.gr-Η παλαιότερη πόλη της Ρωσίας

Perierga.gr-Η παλαιότερη πόλη της Ρωσίας

Perierga.gr-Η παλαιότερη πόλη της Ρωσίας

Perierga.gr-Η παλαιότερη πόλη της Ρωσίας

Perierga.gr-Η παλαιότερη πόλη της Ρωσίας

perierga.gr

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)


Μέχρι το 2030 η κάνναβη θα έχει ξεπεράσει τα αναψυκτικά!

Περίεργα09 Apr 201800.50

Η αγορά της κάνναβης έχει όλες τις προϋποθέσεις να ξεπεράσει τα αναψυκτικά καθώς αναπτύσσεται ραγδαία

Ανάσταση με… πατίνι από ιερέα Ορθόδοξου Ναού! (ΒΙΝΤΕΟ)

Περίεργα08 Apr 201812.09

Ο ιερέας του Ορθόδοξου Ναού του Αγίου Νεκταρίου στο Λονδίνο μετέδωσε το μήνυμα της Ανάστασης με… σούζα!

Πώς κινήθηκε η ραδιενέργεια από το Τσέρνομπιλ – Πότε κάλυψε την Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Περίεργα03 Apr 201800.47

Μεγάλη Παρασκευή του 1986 εισήλθε το ραδιενεργό νέφος στη Βόρεια Ελλάδα


Έξι χρήσιμες ιστορίες μας… διδάσκουν!

Περίεργα19 Mar 201800.49

Πίσω από όλες υπάρχει ένα ηθικό δίδαγμα

Ένα μυστηριώδες δάσος γεμάτο… παπούτσια

Περίεργα09 Mar 201819.05

Διασχίζοντας κανείς το Οντάριο του Καναδά έρχεται αντιμέτωπος με ένα περίεργο θέαμα: ένα δάσος από παπούτσια.


Ένα γυμναστήριο μόνο για γυμνιστές

Περίεργα09 Mar 201816.05

Κέντρο ευεξίας στο Παρίσι


Το Παρίσι θέλει να δημιουργήσει ένα δάσος 5 φορές μεγαλύτερο από το Σέντραλ Παρκ

Περίεργα09 Mar 201813.05

Το Παρίσι θέλει να καταπολεμήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση με τη δημιουργία ενός δάσους συνολικής έκτασης 13.500 στρεμμάτων.Μασούτηςhemaplex


Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία