Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το πιο κρύο νερό που έγινε ποτέ!

Το νερό παγώνει στους μηδέν βαθμούς Κελσίου σωστά

Το νερό παγώνει στους μηδέν βαθμούς Κελσίου σωστά; Ενώ αυτό είναι το σημείο πήξης του νερού, υπό ορισμένες συνθήκες το νερό μπορεί να υπερψυχθεί – και να παραμείνει ακόμα υγρό. Δύο ομάδες επιστημόνων ανακάλυψαν πρόσφατα νέες λεπτομέρειες για το υπερψυχθέν νερό, δείχνοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για αυτή την αρκετά συνηθισμένη ουσία.

Γνωρίζουμε ότι οι υπερψυγμένες σταγόνες νερού μπορεί να υπάρχουν φυσικά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, σε θερμοκρασίες έως -35 βαθμούς Κελσίου. Δεν είναι εύκολο για τους επιστήμονες να μετρήσουν τη θερμοκρασία των υπερψυγμένων σταγονιδίων νερού, αλλά μια ομάδα από το Πανειστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης πρωτοστάτησε με μια νέα τεχνική, που δείχνει ότι το νερό μπορεί να υπάρχει σε υγρή μορφή στους -42,55 βαθμούς Κελσίου. Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Physical Review Letters στις αρχές του μήνα, με τη συμμετοχή επιστημόνων από ιδρύματα της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Perierga.gr - Νερό που δεν παγώνει στους 0 βαθμούς Κελσίου ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Εν τω μεταξύ, το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης δημοσίευσε άλλη μια πρωτοποριακή έρευνα για το υπερψυγμένο νερό τον περασμένο μήνα- και εδώ τα πράγματα γίνονται πραγματικά περίεργα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι με φυσιολογική πίεση και θερμοκρασία -44 βαθμών Κελσίου το νερό μπορεί να υπάρχει ως δύο διαφορετικά υγρά με διαφορετικούς τρόπους δέσμευσης των μορίων του νερού. Το νερό δεν μπορεί να αποφασίσει ποια μορφή θα πάρει και έτσι κυμαίνεται μεταξύ αυτών των δύο».  Οι επιστήμονες, θέλοντας να κάνουν αυτές τις διαπιστώσεις τους πιο κατανοητές στο κοινό, εξήγησαν ότι το φαινόμενο αυτό είναι παρόμοιο με το πώς μπορεί να μην είμαστε σε θέση να πάρουμε μια απόφαση και να ταλαντευόμαστε σε διάφορες επιλογές.

Perierga.gr - Νερό που δεν παγώνει στους 0 βαθμούς Κελσίου ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι το φαινόμενο έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ίδιους, πέρα από την περιέργεια και το ενδιαφέρον που κινεί στο κοινό. Η γνώση της θερμοκρασίας όπου το νερό μπορεί να είναι είτε παγωμένο είτε να διατηρείται υγρό θα μπορούσε να βελτιώσει την κατανόηση του σχηματισμού του πάγου και να βοηθήσει τους ερευνητές να αναπτύξουν πιο αξιόπιστα κλιματικά μοντέλα του μέλλοντος».

perierga.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ