Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βιβλιοθήκη από βιβλία που προορίζονταν… για τα σκουπίδια

Μια απίστευτη βιβλιοθήκη έχει ανοίξει στην Τουρκία που φιλοξενεί μια συλλογή από βιβλία που προορίζονταν για κάποια χωματερή ή σκουπιδότοπο.

Μια απίστευτη βιβλιοθήκη έχει ανοίξει στην περιοχή Çankaya στην Άγκυρα της Τουρκίας, που φιλοξενεί μια συλλογή από βιβλία που προορίζονταν να καταλήξουν σε κάποια χωματερή ή σκουπιδότοπο.

Οι εργάτες του δήμου ξόδεψαν πολλούς μήνες συγκεντρώνοντας διάφορα βιβλία που έβρισκαν πεταμένα σε δρόμους ή κάδους απορριμάτων, στην αρχή για προσωπική τους χρήση. Αργότερα, όμως, όταν αυτή τους η κίνηση μαθεύτηκε, κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να τους χαρίζουν άχρηστα για αυτούς βιβλία, που, υπό άλλες συνθήκες, θα κατέληγαν σε κάποιον κάδο.

Perierga.gr - Βιβλιοθήκη από βιβλία που προορίζονταν...για τα σκουπίδια

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου, οι υπάλληλοι του συγκεκριμένου τμήματος του δήμου αποφάσισαν με υλικό αυτά τα βιβλία να στήσουν μια βιβλιοθήκη ανοιχτή για το κοινό.

«Από τη μια υπήρχαν εκείνοι που άφηναν τα βιβλία στους δρόμους κι από την άλλη υπήρχαν εκείνοι που έψαχναν για αυτά τα βιβλία», δηλώνουν μερικοί από τους υπαλλήλους που εμπνεύστηκαν την ιδέα. «Κι έτσι μπήκαμε στη διαδικασία να δημιουργήσουμε αυτή τη διαφορετική και μοναδική βιβλιοθήκη».

Perierga.gr - Βιβλιοθήκη από βιβλία που προορίζονταν...για τα σκουπίδια

Σήμερα, η βιβλιοθήκη διαθέτει πάνω από 6.000 βιβλία που έχουν να κάνουν με τη λογοτεχνία,την  επιστημονική φαντασία και έρευνα και με τα παιδικά βιβλία. Υπάρχουν, επίσης, βιβλία και σε άλλες γλώσσες πέρα από τα Τούρκικα, που μπορούν να τα διαβάσουν οι ξένοι επισκέπτες.

Ένα πρώην εργοστάσιο τούβλων στεγάζει αυτή την πρωτότυπη βιβλιοθήκη, από την οποία το κοινό μπορεί να δανειστεί για αρκετό διάστημα όποιο από τα βιβλία επιθυμεί. Στις σημαντικές κινήσεις της βιβλιοθήκης ανήκει και η συνεργασία με σχολεία, με άλλους οργανισμούς ή ακόμα και με φυλακές στους οποίους δανείζει και πάλι πολλά από τα βιβλία που έχει συγκεντρώσει.

perierga.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ