20

ΦΕΒ
2018

Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποιες από τις πιο πρόσφατες μεταλλάξεις, που πολλοί δεν γνωρίζουν καν ότι πρόκειται για τέτοιες.

Γενετικές μεταλλάξεις που έχουμε πολλοί και δεν το ξέρουμε

23 Ιαν 201819.05

Κατά βάθος, είμαστε όλοι X-Men.

Εντάξει, ίσως λίγο υπερβολικό, αλλά αν σκεφτείτε πόσες γενετικές μεταλλάξεις βλέπουμε καθημερινά σε ανθρώπους γύρω μας, σίγουρα θα εκπλαγείτε. 

Η γενετική μετάλλαξη έχει να κάνει με την εξέλιξη. Τη ικανότητα του ανθρώπου να προσαρμόζεται στο περιβάλλον. 

Ο Independent παραθέτει κάποιες από τις πιο πρόσφατες μεταλλάξεις, που πολλοί δεν γνωρίζουν καν ότι πρόκειται για τέτοιες. 

Η ικανότητα να πίνουμε γάλα 

JOSE A. BERNAT BACETE VIA GETTY IMAGES

Πριν από περίπου 10.000 χρόνια, όταν οι Ευρωπαίοι άρχισαν να εκτρέφουν οικόσιτα ζώα, όπως για παράδειγμα η αγελάδα, πραγματοποιήθηκε μια μετάλλαξη του γονιδίου MCM6 και έτσι μπόρεσαν οι ’άνθρωποι να παράγουν το ένζυμο λακτάση. Αυτό επιτρέπει στον οργανισμό να καταναλώσουμε αγελαδινό γάλα. 

Εσάς σας λείπουν οι φρονιμίτες; 

SEB_RA VIA GETTY IMAGES

Σε ορισμένο κόσμο έχουν προκαλέσει πολύ πόνο. Ο λόγος για τους φρονιμίτες που αρκετοί έχουν αναγκαστεί να τους βγάλουν και η αλήθεια είναι ότι είναι τα πιο άχρηστα δόντια για τον σύγχρονο άνθρωπο.  

Οι πρόγονοί μας έτρωγαν σκληρή βλάστηση και είχαν μεγαλύτερους τραπεζίτες για να μπορούν να αλέθουν την τροφή τους. Λόγω της εξέλιξης και της καλλιέργειας, οι τροφές δεν ήταν τόσο σκληρές. Έτσι, με την πάροδο των αιώνων, τα σαγόνια μας μίκρυναν και οι φρονιμίτες άρχισαν να εξαφανίζονται. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πλέον το 40% των Ασιατών, το 45% των Εσκιμώων και το 10% με 25% των Αμερικάνων, δεν έχουν φρονιμίτη. 

Αυτή η μετάλλαξη ξεκίνησε περίπου 350.000 πριν (τότε βρέθηκαν τα πρώτα απολιθώματα στην Κίνα) και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. 

Κόκκινα μαλλιά 

EDWARDDERULE VIA GETTY IMAGES

Μόνο το 4% με 5% των ανθρώπων έχουν αυτή τη μετάλλαξη και συναντάται περισσότερο στη Βόρεια Ευρώπη. Το γονίδιο έχει να κάνει με τον κρύο καιρό. Γνωρίζουμε ότι τα μαλλιά λαμβάνουν το χρώμα τους εξαιτίας της ύπαρξης ενός συγκεκριμένου γονιδίου (mc1r), το οποίο όλοι μας φέρουμε. Οι gingers όμως δεν έχουν ακριβώς αυτό το γονίδιο αλλά μια διαφορετική του μορφή. Το γονίδιό τους έχει υποστεί κάποιου είδους μετάλλαξη η οποία δημιουργήθηκε εξαιτίας της αντίδρασης του οργανισμού των πρώτων ανθρώπων πριν από εκατομμύρια χρόνια στην λήψη χαμηλότερων επιπέδων βιταμίνης D από τον ήλιο. Αυτή η αντίδραση οφείλεται στην μετακίνηση εκείνων των πρώτων πληθυσμών από τα μέρη της Ευρώπης με έντονη ηλιοφάνεια σε βορειότερες περιοχές με λιγότερο ήλιο.

Ερευνητές πλέον ανησυχούν ότι οι gingers τείνουν προς εξαφάνιση λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αν, λένε οι επιστήμονες, εξακολουθήσουμε να βλέπουμε αύξηση των θερμοκρασιών και της ηλιοφάνειας, είναι λογικό, από εξελικτικής άποψης, η μετάλλαξη αυτή να πάψει σιγά σιγά να υφίσταται. 

Γαλάζια μάτια 

KWASNY221 VIA GETTY IMAGES

Οι πρόγονοί μας είχαν όλοι καφέ μάτια. Όλοι! Η μετάλλαξη που οδήγησε στα γαλάζια μάτια εμφανίστηκε αρχικά πριν από 6.000 με 10.000 χρόνια. Εκτιμάται ότι ο πρώτος άνθρωπος με μπλε μάτια εμφανίστηκε στην Ευρώπη. 

Για την προέλευση των μπλε ματιών, οι ερευνητές αναζήτησαν τη γονιδιακή μετάλλαξη στο γονίδιο OCA2. Το γονίδιο OCA2 καθορίζει πόση καστανή χρωστική βρίσκεται στα μάτια μας. Ωστόσο, δεν βρήκαν στη συγκεκριμένη μελέτη, αυτό που έψαχναν. 

Η μετάλλαξη βρέθηκε σε ένα διαφορετικό γονίδιο με την ονομασία η HERC2. Το HERC2 υπερισχύει της καστανής χρωστικής και αποκαλύπτει το μπλε χρώμα. Κάθε άνθρωπος με μπλε μάτια, έχει αυτή τη μετάλλαξη.

huffingtonpost.gr


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Typosthes.gr Social Media Awards 2017

Ο Πούτιν αφήνει τους δικαστικούς να οδηγούν ακόμη και... μεθυσμένοι

Περίεργα18 Φεβ 201815.05

Τροποποιείται ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας

42.000 σπίρτα παίρνουν φωτιά! (ΒΙΝΤΕΟ)

Περίεργα18 Φεβ 201815.05

Ένας νεαρός, ονόματι Γουάλας κατάφερε να γίνει viral στο διαδίκτυο, υλοποιώντας μια απρόσμενη ιδέα που του ήρθε στο μυαλό

Ο πιο καλός ο μαθητής... φορούσε Αρμάνι

Περίεργα18 Φεβ 201811.05

Οι γνώσεις στην Ιαπωνία κοστίζουν... κάτι παραπάνω

Ένα νησί φτιαγμένο από πλαστικά μπουκάλια!

Περίεργα18 Φεβ 201808.05

Ένα διαφορετικό είδος διακοπών υπόσχεται αυτό το νησί που βρίσκεται κοντά σε έναν από τους πιο δημοφιλής εξωτικούς προορισμούς του κόσμου, την Καραϊβική.

Ο δρόμος που πετούν πουλιά κατά χιλιάδες!

Περίεργα17 Φεβ 201820.05

Στο βίντεο θα δείτε πουλιά πετούν κατά χιλιάδες πάνω από τα κεφάλια των οδηγών δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.

Παρθένα ετών 29 σε τέσσερις μήνες θα γεννήσει το πρώτο της παιδί

Περίεργα17 Φεβ 201815.05

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά σε τέσσερις μήνες μια 29χρονη γυναίκα από τον Καναδά θα φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί, χωρίς να έχει κάνει ποτέ σεξ στη ζωή της.

Τα πιο γρήγορα ζώα στη γη

Περίεργα17 Φεβ 201811.05

Μπροστά στα ζώα της λίστας ακόμη και ο γρηγορότερος άνθρωπος του κόσμου, ο Usain Bolt, θα έμοιαζε… χελώνα!

Βρετανία: Θύελλα αντιδράσεων για «σεξιστικά καροτσάκια» σούπερ μάρκετ!

Περίεργα17 Φεβ 201808.05

Εκπρόσωποι φεμινιστικών οργανώσεων φτάνουν στο σημείο να κάνουν λόγο για «απαρτχάιντ» και διακρίσεις με βάση το φύλο

Θεαματικές αεροφωτογραφίες του Ντουμπάι!

Περίεργα16 Φεβ 201817.05

Οι εκπληκτικές αεροφωτογραφίες που θα δείτε αποκαλύπτουν τις ιδιαίτερες ομορφιές του Ντουμπάι από μια ασυνήθιστη οπτική.

Τοπία από κλωστή και βελόνα!

Περίεργα16 Φεβ 201814.05

Μια καλλιτέχνης που με μοναδικά υλικά μια βελόνα και μια κλωστή δημιουργεί μικρά έργα τέχνης.

Μασούτης


Mollers
Interlife Kids

Typosthes.gr - Twitter

Job FestivalΕλλήνων ΚόσμημαTyposthes.gr - Facebook

© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία